• Sprievodca

aktualizované

Ako vybrať správny rošt pod matrac?

Výber správneho matraca do rámu postele je zásadný pre každodenný spánok, ako aj pre naše zdravie a pohodlie. Pri výbere matraca často zabúdame na plochu pod matrac, ktorá je tiež rovnako dôležitá pre zdravý a pohodlný spánok, ako aj pre správnu funkciu matraca. Poradíme vám, aké vlastnosti by mal spĺňať správne zvolený rošt pod matrac.
V tomto článku sa dozviete:
    • Prečo je výber správneho roštu tak dôležitý? 
    • Aké sú vlastnosti dobrého roštu pod matrac
    • Aký rošt vybrať pre konkrétny matrac? 

Prečo na rošte záleží? 
Rošt pod matrac je nevyhnutným prvkom každej postele. Niektoré modely postelí už majú vstavané univerzálne rošty, ale pre iné postele ich však musíte dokúpiť. Odborníci naznačujú, že napriek tomu, že niektoré postele nemajú vstavané rošty tak je to plusom, pretože si vďaka tomu môžete vybrať ten správny rošt, ktorý bude prispôsobený individuálnym potrebám používateľov. Rošt je vyrobený z lamiel, najlepšie pružných, ohnutých do jemného oblúka. Takýto rošt zaisťuje optimálne absorbovanie tlaku nášho tela a zvyšuje použiteľnosť vybraného matraca. Nesprávne zvolený rošt postele môže zdeformovať matrac a tiež zhoršiť pohodlie a kvalitu spánku. Špecifický rošt môže tiež ovplyvniť vnímanú tvrdosť povrchu matraca. Preto pred kúpou konkrétneho modelu roštu je dobré skontrolovať, či bude dobre súladiť s matracom. Rošt tiež ovplyvňuje správnu cirkuláciu vzduchu vo vnútri matraca, čo výrazne zvyšuje hygienu spánku a životnosť matraca. 
Aké vlastnosti by mal mať dobrý rošt? 
    • Poskytuje pohodlie, flexibilitu a ergonomickú polohu.
    • Rošt by mal umožňovať nepretržitú cirkuláciu vzduchu cez matrac a umožňovať odvádzanie vlhkosti von.
    • Rošty by mali byť vyrobené z pružných drevených lamiel, ktoré zaistia rovnomerné rozloženie telesnej hmotnosti v ľahu. 
    • Niektoré modely majú možnosť nastaviť tvrdosť v bedrovej oblasti a umožňujú zdvihnúť opierku hlavy a chodidlá. 
Aký rošt do postele by ste si mali vybrať? 
Výber konkrétneho typu roštu by mal ladiť s matracom, ktorý máme alebo plánujeme kúpiť. Práve matrac je najdôležitejším prvkom vybavenia každej postele do spálne a rošt je jej výraznou oporou. Ako teda vybrať správny rošt pre konkrétny matrac? Latexové matrace z vysokoelastickej peny a pružín Multipocket vyžadujú použitie flexibilného roštu s hustým usporiadaním lamiel. Vzdialenosti medzi lamelami by nemali presiahnuť šírku medzery 4 cm. Ostatné iné matrace je možné použiť flexibilné rošty s väčšími vzdialenosťami medzi lamelami. 
Na čo sa zamerať pri výbere najlepšieho roštu? 
    • Stupeň pružnosti roštu – rošt by mal pracovať optimálne a jemne sa ohýbať pod hmotnosťou tela.  
    • Rozstup lamiel by mal byť upravený v závislosti od typu matraca. 
    • Veľkosť roštu by mala byť prispôsobená matracu, ktorý máte.  
    • Ďalšie funkcie roštu (napr. nastavenie opierok) by mali byť prispôsobené individuálnym očakávaniam a potrebám používateľov. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články