• Obývacia izba
  • Sprievodca

aktualizované

Závesy do každej izby – jedinečná ozdoba

Textílie, vrátane záclon, sú dôležitou súčasťou interiérového dizajnu. Nie nadarmo sa hovorí, že diabol są skrýva v detailoch. Látky majú obrovský dekoratívny potenciál, vďaka ktorému môžeme formovať konečný ráz interiérov. Výberom nových záclon a iných textílií môžete ľahko zmeniť aj štýl aranžmánu. Závesy preto netreba podceňovať a do miestností ich šikovne zladiť. Ako si vybrať štýlové závesy aby bol interiér ešte atraktívnejší?
Závesy v rôznych interiéroch
Každý z nás pri zariaďovaní interiéru očakáva, že efekt bude nielen funkčný, ale aj esteticky vycibrený a atraktívny. Ak má miestnosť pôsobiť ucelene, okrem výberu správnej farebnej kompozície, nábytku a dekorácií by ste nemali zabúdať ani na usporiadanie okien. Každý má v tomto smere svoje individuálne preferencie, pretože niekto má rád minimalizmus a preto preferuje, aby okenné dekorácie neboli príliš impozantné a nebránili vo výhľade. Iní sa zasa rozhodnú vyzdobiť okná elegantne tak, aby v aranžmáne dominovali z hľadiska dekoratívnosti. Pred mnohými rokmi sa záclony používali predovšetkým na zdobenie okien palácov. Vtedy boli vyrobené v sofistikovaných tvaroch a materiáloch, a celá kompozícia mala podčiarknuť dojem bohatstva, a nádhery. Odvtedy sa veľa zmenilo a väčšina ľudí zaobchádza so závesmi hlavne ako s praktickými prvkami, pretože umožňujú zatemniť miestnosť a schovať sa pred pohľadmi cudzincov. Dnes oceňujeme jednoduchšie formy textílií, no či má výzdoba okna pôsobiť minimalisticky alebo šik, bude záležať od výberu konkrétnej látky na závesy a štýlu, akým má byť interiér zariadený.
zasłony na taśmie
Glamour závesy. Ako vyzdobiť okná, aby ste im dodali luxusné tóny?
Štýl glamour sa teší neutíchajúcemu záujmu. Ide o modernejšiu alternatívu k dekoratívnemu klasickému a palácovému štýlu. Pripomína bohatstvo a prestíž, oslňuje vkusnou nádherou a bohatou eleganciou. Prepracované interiéry v štýle glamour potešia svojou brilantnosťou, luxusom a elegantne vyváženou nádherou. Ako ozdobiť okno závesmi, aby zodpovedali tomuto štýlu interiéru? Ideálne sú ťažké závesy z hustých tkanín. Odporúčame hlavne žakárové záclony a zatemňovacie závesy. Stojí za to vzdať sa závesov na priechodkách v prospech závesov šitých na vlnitej páske. Pretože majú dekoratívnejší charakter a umožňujú zdôrazniť textúru látky. Glamour závesy sú tiež mäkké, na dotyk príjemné látky – napríklad zamatové závesy. Takýto materiál dodá oknám nielen štýl, ale bude dokonale ladiť aj s mäkkým čalúnením nábytku.
zasłony
 
Závesy v modernom štýle
 
Minimalizmus vedie v modernom interiérovom dizajne. Ide o premyslené usporiadanie miestností s dôrazom na funkčnosť a zachovanie jednoduchých foriem a konzistentných farebných kompozícií. V takýchto miestnostiach sa často používajú univerzálne šedé a biele farby, čo výrazne uľahčuje výber doplnkov, pretože si môžete vybrať farebné a vzorované dekorácie a povrchové úpravy. Aké záclony są do takýchto interiérov oplatí vybrať? Moderný charakter interiéru zvýraznia závesy v odtieňoch sivej. Jednotné závesy vo farbe sivobielej, grafitovej alebo studenej námorníckej modrej sa tu budú skvele hodiť. Je tiež dobré použiť farebný kontrast a zvoliť závesy v podstatných farbách. Možnosti sú skvelé, ale stojí za to dbať na to, aby závesy a iné textílie zapadali do minimalistického štýlu a neboli príliš bohato zdobené a ťažké. Môžete staviť na jednofarebné závesy z jemnej látky a zvoliť farebné doplnky, napríklad obliečky na vankúše. V modernom interiéri dobre poslúžia aj panelové závesy, ktoré sa dajú zavesiť priamo na rúrkovú tyč.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články