• Obývacia izba
  • Spálňa
  • Sprievodca
  • Uncategorized

aktualizované

Ľahkočistiace, vodeodolné látky šetrné k zvieratám – vyberte si svoj čalúnený nábytok v jednej z tisícok farieb

Čalúnený nábytok má veľký potenciál formovať charakter nášho interiéru. Od výberu vhodného nábytku závisí nielen komfort používania, ale aj funkčnosť jednotlivých miestností. Je veľmi dôležité dbať na vhodný výber látok, ktorými bude nábytok vo vašej obývačke čalúnený. Stojí za to vybrať si odolné, estetické a kvalitné tkaniny. Rozhodli sme sa vám ich preto priblížiť a predstaviť niekoľko variantov, ktoré si podľa nás zaslúžia osobitnú pozornosť. Tieto látky sa nielen ľahko čistia, ale odporúčajú sa aj vďaka ich pozoruhodnej odolnosti – čo ocenia najmä rodičia s malými deťmi a majitelia domácich miláčikov.

V tomto článku sa dozviete:

  • Prečo sa oplatí venovať pozornosť čalúnenej látke na sedaciu súpravu?
  • Aké čalúnené látky sa ľahko čistia?
  • Ktoré čalúnené látky na nábytok sú vhodné pre domácnosti s deťmi a domácimi zvieratami?
 

Na čalúnení sedacej súpravy záleží

Pri výbere odpočinkového nábytku do interiéru sa väčšina ľudí riadi predovšetkým estetickými otázkami a prispôsobením tvarov, ktoré konkrétna miestnosť ponúka. Nemenej dôležitá je však látka, ktorou je daný nábytok potiahnutý. Práve jeho kvalita určí, či bude nábytok aj po čase pôsobiť zachovalo a či sa bude dať ľahko udržiavať v čistote. Tento aspekt je obzvlášť dôležitý v domácnosti, kde žijú malé deti a domáce zvieratá. Trh ponúka pomerne bohatý výber látok, ktoré sa ľahko čistia. Ktoré z nich sú však vzhľadom na odolnosť a vizuálne kvality najviac odporúčané?

meble wypoczynkowe

Odporúčané ľahko čistiteľné tkaniny

Spomedzi čalúnených látok sa určite oplatí venovať pozornosť hydrofóbnym materiálom. Asi každému z nás sa už nie raz podarilo rozliať kávu, víno či inú tekutinu na svoju obľúbenú pohovku či kreslo. Následky väčšinou nie sú príjemné. Riešením sú hydrofóbne tkaniny, ktoré sú počas technologického procesu potiahnuté špeciálnym záterom, ktorý sťažuje vstrebávanie tekutín do čalúnenia. Stačí použiť papierovú utierku alebo špongiu na zber kvapiek z látky, aby ste ich dôkladne očistili. Okrem toho odporúčame aj látky Fargotex Magic Home, z ktorých nečistoty odstránite nasiaknutím vlhkosti obyčajnou špongiou a stopy po perách a iných nečistotách jednoducho zmyjete vlhkou handričkou bez nutnosti použitia čistiacich prostriedkov. 

Ako si vybrať čalúnenú látku s dlhou trvanlivosťou

Čalúnený nábytok je vystavený intenzívnemu používaniu, a preto sa stáva, že niektoré modely už po prvých rokoch používania nevyzerajú dobre. Preto je vhodné pri výbere poťahovej látky nábytku dbať na jej koeficient oderu. Každá tkanina prechádza testom, ktorý zahŕňa opakované trenie jej povrchu, kým sa neobjaví poškodenie. To znamená, že čím vyššia je hodnota výsledku testu uvedená výrobcom látky, tým má látka dlhšiu trvanlivosť.

meble wypoczynkowe

Tkaniny šetrné k zvieratám

Keď máme doma zvieratká, ktoré milujú leňošenie na pohovke, oplatí sa vyberať kolekcie, ktoré boli podrobené špecializovaným laboratórnym testom na kontrolu odolnosti proti šúchaniu pod vplyvom poškriabania. Príkladom tu môžu byť látky Napoli alebo Zoya z platformy Magic Home Fargotex. Takéto materiály sú odolnejšie voči poškodeniu a poškriabaniu. Na udržanie čistoty stačí ich povrch povysávať alebo utrieť, aby sa odstránila srsť či iné nečistoty.

Čalúnenie nábytku a trendy v interiérovom dizajne

V súčasnosti sú vo svete interiérového dizajnu obzvlášť obľúbené velúrové látky. Dá sa pokojne povedať, že dominujú moderným aranžmánom. Umožňujú dodať interiéru originálny vzhľad, nôtu elegancie a nadčasovosti. Najmódnejšie farby sú odtiene fľaškovozelenej, klasickej modrej, horčicovej, ale aj nadčasové krémové a karamelové farby.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články