• Sprievodca

aktualizované

Aký je rozdiel medzi pružinovým a taštičkovým matracom?

Pri rozhodovaní o kúpe konkrétneho matraca berieme do úvahy predovšetkým jeho štruktúru, stupeň tvrdosti a komponenty, z ktorých bol vyrobený. Práve tieto faktory rozhodujú o tom, či matrac poskytne konkrétnej osobe pohodlie a zdravý spánok. Pružinové matrace sú veľmi obľúbené, pretože umožňujú veľkej väčšine ľudí splniť tieto očakávania. Pri nákupe pružinového matraca si môžete vybrať spomedzi dvoch možností: pružinový matrac alebo taštičkový matrac. Aké sú vlastnosti oboch typov matracov? 
 
V tomto článku sa dozviete: 
 
    • Aké sú typy pružinových matracov? 
    • Aké sú vlastnosti taštičkových matracov? 
    • Čím sa odlišujú pružinové matrace? 
 
Pružinové matrace – teda aké? 
 
Výber konkrétneho matraca je zásadný nielen pre naše zdravie a pohodlie, ale aj pre našu každodennú pohodu. Výber dobrého matraca však môže byť výzvou, pretože každý z nás má svoje vlastné individuálne očakávania a preferencie týkajúce sa pohodlia. V tomto prípade sú veľmi obľúbené pružinové matrace, vďaka ich univerzálnosti sa prispôsobia potrebám väčsinu ľudí. Často však vzniká otázka: „pružinový alebo taštičkový matrac?“. Preto je dobre sa pozrieť na oba typy týchto matracov, aby ste vedeli posúdiť, ktorý z nich bude pre nás najoptimálnejším riešením. 
 
Pružinové matrace a rozdiely medzi nimi 
 
Hlavný rozdiel medzi pružinovými a taštičkovými matracmi súvisí s konštrukciou a usporiadaním pružín, ktoré sú v nich použité. Pri výplni pružinových matracov majú pružiny tvar presýpacích hodín a sú spojené pevným drôtom. Výsledkom je, že tlak vyvíjaný v jednej časti matraca bude rovnomerne cítiť po celom jeho povrchu. V taštičkovom matraci sú pružiny naopak umiestnené v látkových taštičkách, ktoré sú navzájom spojené. Vďaka tomu každá časť konštrukcie pracuje nezávisle. Niektoré vreckové matrace sú obohatené o vrstvu mäkkého flexifoamu, vďaka ktorému je výrazne zvýšený komfort počas spánku. Toto riešenie sa odporúča predovšetkým ľuďom bojujúcim s reumou a problémami s chrbtom, ale aj športovcom. Takéto matrace podporujú regeneráciu svalov. 
 
 
 
Povrchová a bodová flexibilita
 
Okrem konštrukcie jadra matraca je dôležitým faktorom ovplyvňujúcim pohodlie spánku aj pružnosť jeho povrchu. Taštičkové matrace sa vyznačujú bodovou reakciou na tlak, pretože každá časť konštrukcie pracuje individuálne. Bodovo elastický matrac vám umožní zbaviť sa pocitu bolesti tela po nočnom spánku, pretože prispôsobí svoj povrch k hmotnosti, ktorá je kladená na konkrétne pružiny. Na druhej strane pružinové matrace sa vyznačujú pružnosťou povrchu. Spočíva v prevádzke celej konštrukcie pod vplyvom tlaku umiestneného v konkrétnej oblasti povrchu matraca. Výsledkom je, že pocit zapadnutia do matraca je minimalizovaný a jeho citlivé časti získavajú optimálnu oporu. V dôsledku toho je, že čím väčší tlak, tým väčšia je výtlaková sila. Preto sa tieto matrace odporúčajú predovšetkým ľuďom s hmotnosťou viac ako 80 kilogramov. 
Výber ideálneho matraca je pre naše zdravie a pohodu rozhodujúci. Preto treba starostlivo preanalyzovať a brať ohľad na funkcie matracov, ktoré ponúkajú výrobcovia. Ak hľadáte pozoruhodne odolný matrac za nie príliš vysokú cenu, rozhodne by ste sa mali zaujímať o pružinové matrace. Ľuďom bojujúcim s chorobami pohybového aparátu však odporúčame vreckový matrac, pretože jeho štruktúra poskytne optimálne podmienky na regeneráciu tela. 
 
 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články