• Sprievodca

aktualizované

Aký má byť matrac pre športovca?

Každý z nás vie, že zdravý spánok je mimoriadne dôležitý pre regeneráciu tela. Práve ľudia, ktorí sú fyzicky veľmi aktívni, by mali venovať tomu väčsiu pozornosť. Regenerácia tela po intenzívnom cvičení je mimoriadne dôležitá pre fungovanie celého tela. To je dôvod, prečo by športovci mali so špeciálnou starostlivosťou vyberať správne matrace a dbať o dobré podmienky pre zdravý spánok. Aký matrac by si mal športovec vybrať? 
V tomto článku sa dozviete: 
· Prečo je zdravý spánok pre športovca dôležitý? 
· Aké typy matracov sa odporúčajú športovcom? 
· Je zdravotný matrac dobrou voľbou pre športovca? 
Spánok v živote športovca
Každý športovec si uvedomuje, aké dôležité je pre jeho kariéru starať sa o zdravý životný štýl na rôznych úrovniach. Aby ste sa mohli rozvíjať a dosahovať očakávané športové výsledky, potrebujete nielen zdravo jesť a pravidelne cvičiť, ale zabezpečiť si aj optimálnu regeneráciu tela. Kľúčovým faktorom tu nie je len relax počas dňa, ale aj kvalitný spánok, ktorý je základom pre regeneráciu mysle i tela. Optimálna dĺžka spánku by mala byť 8 hodín denne. Hlavným faktorom, ktorý ovplyvňuje účinný spánok, je aj dobre vybraný matrac. Matrac pre fyzicky aktívneho človeka by mal dokonale podporovať celé telo. Vďaka tomu chrbtica zostane v prirodzenej línii aj počas zmene polohy tela cez noc. Ak svaly a kĺby nie sú dostatočne podopreté, budú namiesto regenerácie v neustálom napätí. Kôli tomu sa budete počas dňa cítiť slabí, čo určite nebude mať pozitívny vplyv na kvalitu športového tréningu.
materac dla sportowca
Perfektný matrac pre športovca
Medzi odporúčané riešenia patria predovšetkým termoelastické matrace. Výhodou takýchto matracov je, že dokonale sa prispôsobujú stavbe tela, ktorá je dôležitá pre efektívny spánok. Vysoká flexibilita a povrchová reakcia nielen na tlak, ale aj na telesnú teplotu robia nočný spánok príjemným a priaznivo ovplyvňujú regeneráciu tela a mysle. Toto je dôležité pre športovcov. Termoelastické penové matrace sú navyše extrémne odolné a nedeformujú sa. Udržať chrbticu v správnej polohe počas celej noci je z pohľadu športovcov veľmi dôležité, pretože telo v zdravej polohe sa regeneruje oveľa rýchlejšie. Vhodný matrac pre športovca zlepšuje metabolizmus, schopnosť koncentrácie a umožňuje vám relaxovať po mnohých hodinách fyzickej námahy. Ak z nejakého dôvodu nie sú pre vás termoelastické matrace optimálne, alternatívou môžu byť aj latexové alebo taštičkové matrace.
materac dla sportowca
Zdravotné matrace pre športovcov?
Môže sa nám zdať, že zdravotné matrace sú určené iba pre chorých a seniorov. Napriek tomu je to tiež skvelé riešenie pre každého športovca. Zdravotné matrace sú navrhnuté tak, aby podporovali regeneračné a rehabilitačné procesy, a preto sú veľmi flexibilné a pohodlné. Pri kúpe takéhoto matraca je však dôležité skontrolovať, či model spĺňa najvyššie štandardy kvality a je certifikovaný. Iba tieto modely pomáhajú zlepšiť fungovanie pohybového aparátu a vytvárajú až 7 rôznych zón tvrdosti. Niektoré zdravotné matrace majú vo výplniach elastickú a trvanlivú vrstvu kokosu a filcu, čo zväčšuje prievzdušnosť a optimálnu cirkuláciu vzduchu vo vnútri matraca.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články