• Sprievodca

aktualizované

Aký má matrac vplyv na pohodlie spánku?

Výber konkrétneho matraca je mimoriadne dôležitý nielen pre kvalitu nášho spánku, ale aj pre pohodlie počas spánku. Pri kúpe matraca zvažujeme, ktorý model si vybrať. Na trhu je k dispozícii mnoho typov, ktoré sú spojené s väčšími dilemami pri nákupe a vyvolávajú mnohé otázky. Každý z nás sa chce cítiť príjemne počas spánku a odpočinku. Za týmto účelom je dobre venovať pozornosť niekoľkým problémom súvisiacim s vhodným prispôsobením typu matraca našim individuálnym potrebám. 
V tomto článku sa dozviete:
    • Aké faktory ovplyvňujú pohodlie spánku? 
    • Aký má význam rošt pod matrac
    • Ako vybrať matrac podľa hmotnosti užívateľa? 
Čomu by ste mali venovať pozornosť, aby ste sa tešili z pohodlia počas spánku?
1. Telesná hmotnosť a matrac
Pri výbere matraca by mal byť stupeň tvrdosti zvolený podľa hmotnosti používateľa. Mäkké matrace sa odporúčajú ľuďom, ktorých telesná hmotnosť nepresahuje 80 kg. Matrace so strednou tvrdosťou sú pre tých, ktorí vážia do 100 kg. Ľudia s vyššou telesnou hmotnosťou by sa mali rozhodnúť pre hrubšie matrace, najlepšie viacvrstvové. Tiež by sa mali uistiť, že matrac nie je príliš tvrdý a ani príliš mäkký. Ak je daný matrac príliš tvrdý, spôsobí dlhotrvajúci tlak na cievy počas spánku, znecitlivenie končatín a neposkytne pohodlie počas spánku. Na druhej strane, ak je matrac príliš mäkký, telo sa do neho príliš ponorí. Výsledkom bude nepohodlie, ale aj únava a bolesti chrbta počas celého dňa. 
2. Správna poloha počas spánku
Okrem stupňa tvrdosti pri výbere matraca je dobré preanalyzovať aj polohu, v ktorej zvyčajne spíme. Ľudia, ktorí radšej spia na boku, by mali zvoliť matrac, ktorý sa prispôsobí prirodzeným tvarom chrbtice. Môže to byť termoelastický matrac. Takýto matrac optimálne drží chrbticu v prirodzenej polohe. Tiež niektoré latexové alebo dokonca pružinové matrace dobre splnia očakávania. U ľudí, ktorí spia na chrbte, je výber vhodných matracov oveľa širší, pretože telesná hmotnosť je potom rozložená rovnomerne. Ľudia, ktorí v noci často menia polohy, by si mali vybrať penový matrac Visco – termoelastickú alebo vysoko elastickú penu. Takéto matrace sú univerzálnejšie a lepšie tvarované, vďaka čomu sa pri zmene polohy rýchlo prispôsobia tvaru tela. 
3. Rošt pod matrac a pohodlie spánku 
Pre pohodlie spánku je dôležitý nielen samotný matrac, ale aj správne zvolený rošt. Rošt má vplyv na zlepšenie vetrania matraca, ako aj jeho životnosť a tvrdosť. Dobre zvolený rošt tiež zlepšuje kvalitu spánku. Najpopulárnejší je laťkový rošt, ktorý je rolovaný na dvoch pásoch. Funguje hlavne ako základ a spevnenie matraca. Žiaľ, veľmi často to skracuje životnosť matraca. Na druhej strane, rošť s pružnými lamelami zapustenými do rámu lepšie spolupracuje s matracom, pretože sa prehýba pod váhou tela spiaceho človeka. Najviac odporúčané sú rošty, ktoré regulujú (mechanicky alebo elektricky) polohu matraca v oblasti hlavy a nôh. Zvyšujú komfort spánku a prispôsobujú povrch podľa individuálnych potrieb. Vďaka tomu tiež zlepšujú regeneráciu tela. Takéto rošty sú vhodné pre väčšinu penových, latexových a termoelastických matracov. Naopak nie sú vhodné pre pružinové matrace a matrace s kokosovými vložkami. 
       

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články