• Sprievodca

aktualizované

Aký matrac pre pár s veľkým hmotnostným rozdielom?

Vybrať matrac pre pár môže byť výzva. Vec je ešte komplikovanejšia, keď je medzi partnermi veľký rozdiel v telesnej hmotnosti. Obvykle sa stupeň tvrdosti konkrétnych modelov matracov volí podľa hmotnosti používateľov, aby sa zaistil zdravý a pohodlný odpočinok. Pripravili sme pre vás niekoľko spôsobov, ako túto dilemu vyriešiť. 
Ako vybrať matrac pre dvoch? 
Pri výbere matraca pre pár je potrebné zvážiť očakávania a potreby každého človeka. Matrace sa spravidla vyberajú podľa hmotnosti a výšky používateľov, ale v prípade párov to môže byť problém. V tomto prípade je dôležitý rozdiel hmotnosti partnerov. Ak je to menej ako 30 kg, môžete si s radosťou vybrať jeden matrac, ktorý bude z hľadiska stupňa tuhosti optimálny pre oboch ľudí. Odporúčame predovšetkým termoelastické matrace, pretože ich povrch sa dokonale prispôsobí tlaku tela a udrží ich v optimálnej polohe bez pocitu ponorenia do matraca. Ak však hmotnostný rozdiel je nad 30 kg, vec sa stáva komplikovanejšou. Ako ťažší človek by si mal vybrať matrac s vyšším stupňom tuhosti. Jednoducho povedané, človek s hmotnosťou menej ako 80 kg by si mal vybrať matrac so strednou tvrdosťou (H2) a človek s telesnou hmotnosťou viac ako 80 kg zas s vysokou tvrdosťou (H3). Matrac s tvrdosťou H4 sa však odporúča ľuďom, ktorých hmotnosť presahuje 100 kg. 
Matrace s vložkou Dual 
Matrace s vložkou Dual sú riešením pre partnerov, medzi ktorými je hmotnostný rozdiel viac ako 30 kg. Odporúčajú ich fyzioterapeuti aj rodinní lekári. Vložka takéhoto matraca sa skladá z dvoch častí. Jeden z nich je tvrdší a je prispôsobený ľuďom s vyššou telesnou hmotnosťou a druhý je mäkší, ktorý bude vyhovovať skupine luďom s menšou váhou. Dostupné sú tiež modely, v ktorých je úroveň tvrdosti dodatočne regulovaná na úrovni poťahu.
Jedna posteľ – dva matrace 
Najobľúbenejším riešením, ako prispôsobiť plochu na spanie individuálnym potrebám a preferenciám dvoch používateľov sú dva matrace. Najlepšie si vybrať obidva matrace od jedného výrobcu, aby bolo ich uloženie v posteli rovnomerné. Predovšetkým musia byť matrace rovnako vysoké. Takýmto spôsobom môžete vytvoriť zostavu, ktorá bude perfektne prispôsobená každému používateľovi a zároveň bude pasovať na konkrétny model postele
Termoelastické alebo latexové matrace?
Termoelastické penové matrace sa odporúčajú predovšetkým partnerom s veľkým hmotnostným rozdielom. Pod vplyvom teploty generovanej telom sa povrch na spanie optimálne prispôsobí polohe počas spánku. Termoelastická pena navyše výrazne znižuje pocit pohybov jednej osoby druhou, čo zvyšuje komfort odpočinku pre oboch partnerov. Okrem termoelastických matracov sa odporúčajú aj latexové matrace. Materiál, z ktorého sú vyrobené, je nielen antibakteriálny a antialergický, ale vyznačuje sa aj vysokou bodovou pružnosťou. Vďaka tomu matrac dobre absorbuje pohyby a druhá osoba ich necíti. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články