• Sprievodca

aktualizované

Aký matrac vybrať pre tínedžera?

Dnešný trh ponúka široký výber matracov. Potrebné je vybrať matrac nielen podľa individuálnych preferencií týkajúcich sa pohodlia počas spánku, ale aj zdravotného stavu, veľkosti stavby tela a dokonca aj veku. Špecialisti preto odporúčajú vybrať iný matrac pre dieťa, teenagera a dospelého. Deti rastú, mení sa ich stavba tela a každodenné potreby. Veľmi dôležité je vybrať pre naše dospievajúce deti matrac, ktorý zaistí ich správny a zdravý vývoj počas spánku. Aký matrac pre tínedžera bude v takom prípade najlepšou voľbou? Na čo sa zamerať pri výbere matraca pre tínedžera? 
V tomto článku sa dozviete:
    • Prečo je výber správneho matraca pre mládež tak dôležitý? 
    • Aké matrace sa odporúčajú mládeži? 
    • Aký stupeň tvrdosti matraca vybrať pre tínedžera? 
Matrac pre tínedžera a jeho vývoj 
Fyzioterapeuti už dlhší čas naznačujú, že povrch, na ktorom každý deň spíme, je dôležitý nielen pre efektivitu odpočinku, ale aj pre naše zdravie. Pri výbere matraca by ste mali dbať nielen na pohodlie ale aj na faktory súvisiace s hygienou a zdravým spánkom. Tieto faktory sú dôležité pri výbere matraca pre dieťa a tínedžera, pretože ich telá sú v neustálom vývoji a podliehajú fyziologickým zmenám. Matrac, na ktorom dieťa a tínedžer spí, má priamy vplyv na jeho vývoj – chrbticu, pohodu, únavu a celkový vývoj. Preto je výber matraca pre dieťa a tínedžera veľmi dôležitý. Matrac by mal poskytovať optimálnu oporu chrbtici a ovplyvňovať regeneráciu tela počas spánku. Osoby, ktoré sú vo fáze rastu potrebujú osobitnú podporu, pretože ich chrbtica sa neustále vyvíja a tvaruje. Navyše deti a mladiství rastú, takže sa ich hmotnosť a telesná stavba systematicky mení. 
materac młodzieżowy
Následky zle vybraného matraca pre tínedžera 
Rovnako ako u dospelých, tak aj u dospievajúcich môže pravidelný spánok na zlom povrchu mať vážne zdravotné následky. Nesprávne zvolený matrac pre tínedžera môže prispieť k tvorbe chybného držania tela alebo zhoršeniu existujúcich zdravotných problémov. Nezabúdajte, že mládež je v intenzívnom rastovom štádiu a menia sa aj ich potreby tela. Nevhodný matrac môže spôsobiť bolesť a celkové nepohodlie, ale aj rozptýlenie počas dňa a problémy s koncentráciou alebo malátnosťou. Stavba tela a hmotnosť tínedžerov sa veľmi rýchlo menia, preto sa uistite, že matrac je odolný a dostatočne pevný, ale tiež sa prispôsobuje týmto zmenám. Predsa nechceme každý rok meniť matrac na nový. Najlepšie matrace sú vyrobené z vysoko elastickej latexovej peny. Poskytujú najlepšiu oporu a majú vlastnosti prispôsobenia sa postave. Pre tínedžera sú optimálnym riešením tiež obojstranné matrace s rôznym stupňom tvrdosti. V prípade zmeny stavby tela a hmotnosti, stačí  jednoducho otočiť matrac na tvrdšiu stranu. 
materac dla nastolatka

Aký stupeň tvrdosti a veľkosť matraca pre tínedžera? 
Matrac pre tínedžera by nemal byť príliš mäkký ani tvrdý. Je dôležité, aby telo pri ležaní príliš nezapadalo do hĺbky matraca, pretože stavba tela zaujme neprirodzenú polohu. Na druhej strane príliš tvrdý matrac spôsobí, že kĺby a citlivé časti tela budú príliš tlačené, čo môže spôsobiť bolesť. Stupeň tvrdosti by mal byť zvolený podľa hmotnosti tela tínedžera. Oplatí sa kúpiť 200 cm dlhý matrac, pretože vydrží dlhšie a nebudete ho musieť často vymieňať. Rovnako dôležitá je šírka spacieho priestoru. Predpokladá sa, že jedna osoba potrebuje počas spánku približne 60 cm. V prípade tínedžera sa oplatí zvoliť matrac 80×200 cm alebo ešte širší matrac 90×200 cm. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

3 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články