• Sprievodca

aktualizované

Môže matrac byť na podlahe?

Moderné interiérové trendy sa prikláňajú k minimalistickým štýlom interiéru. Napreduje minimalizmus, škandinávsky, new nordic alebo boho štýl. Všetky sú prepojené jednoduchosťou, obmedzením množstva nábytku a dekoratívnosti, aby interiéry pôsobili vyvážene. Preto sa v módnych úpravách spální a detských izieb stále častejšie rozhodujeme, že nebudeme mať posteľ v klasickej forme. Matrac na podlahe je vedúcim trendom už niekoľko rokov. Vzhľad interiéru je samozrejme dôležitý, ale či môže byť matrac priamo na podlahe? Zistite, čo treba vediet, keď sa vzdávate postele. 
V tomto článku sa dozviete: 

    • Prečo spanie na podlahe je tak populárne?
    • Aké sú nevýhody spania na matraci na podlahe? 
    • Aký matrac by som si mal vybrať na spanie na podlahe? 
Prečo spanie na podlahe je tak populárne?
Spánok na matraci položenom na podlahe má svoje výhody nielen z hľadiska snahy o vytvorenie módneho usporiadania spálne. Môže mať tiež pozitívny vplyv na fungovanie tela. Zástancovia tohto riešenia, ako aj niektorí fyzioterapeuti, poukazujú na priaznivé účinky na chrbticu. Je to spôsobené tým, že matrac na podlahe umožňuje rovnomerné rozloženie tlaku a do určitej miery ovplyvňuje polohovanie tela v prirodzenej polohe. Výsledkom toho je, že sa v priebehu času môže zmierniť bolesť a zlepšiť stav zdravia ľuďom, ktorí zápasia s problémami chrbta a reumatologickými ochoreniami. Spanie na podlahe tiež znižuje riziko vzniku problémov držania tela.  
materace do sypialni
Aké sú nevýhody spania na matraci položenom na podlahe? 
Predtým, ako sa rozhodneme premiestniť matrac na podlahu, je dobre popremýšlať nielen nad výhodami takého riešenia, ale aj nad niektorými jeho nevýhodami. 

    • Roztoče a iné mikroorganizmy – práve na povrchu podlahy sa hromadí najviac nečistôt. Mikroorganizmy žijúce v prachu usadenom na podlahe sa veľmi rýchlo množia a ich úplné odstránenie je prakticky nemožné. Umiestnením matraca na podlahu sa vystavujeme väčšiemu kontaktu s mikroorganizmami a vdýchnutie roztočov bude obzvlášť škodlivé pre alergikov a astmatikov.  
    • Slabšia cirkulácia vzduchu – matrac musí „dýchať“ z oboch strán, aby mohol správne vykonávať svoje funkcie. Preto sú postele vybavené roštami, ktoré zaisťujú optimálnu cirkuláciu vzduchu. Matrac položený na podlahe má vtedy zablokované vertikálne vzduchové kanáliky. Výsledkom toho je, že vo vnútri matraca dochádza k väčšiemu hromadeniu tepla a potu. Teplo a vlhkosť, ktoré nie sú odvádzané von z matraca, sa hromadia vo vnútri a tým sa výrazne zníži spánková hygiena, a počas horúcich nocí zas pocítime vyššiu teplotu. Prehriaty matrac zníži komfort spánku. 

    • Prechladnutie tela – v zime je najnižšia teplota v miestnostiach na povrchu podlahy. Spánok na studenej podlahe môže preto zvýšiť riziko prechladnutia a výskyt ochorenia. 
materace sypialniane
 
Aký matrac vybrať na spanie na podlahe? 
Pokiaľ ide o spanie na podlahe, je dôležité vybrať ten správny matrac, ktorého sa vlastnosti bez roštu nezmenia. V prvom rade musí mať matrac optimálne vyvinutý ventilačný systém. Okrem toho musí byť dostatočne tvrdý, aby dobre udržalo telo počas spánku. Bohužiaľ, nie všetky modely budú v tejto oblasti vhodné. Penové matrace s mäkkou výplňou určite nebudú fungovať. Z dôvodu dobrej ventilácie sa odporúča latexový matrac, pretože má antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Matrac by nemal byť príliš tenký. Na spánok na podlahe sa najlepšie hodia vysoké, hrubé modely s vyšším stupňom tvrdosti. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články