• Sprievodca

aktualizované

Velúrový sedací nábytok a jeho príjemné stránky

Velúr sa tiež nazýva ako velvet alebo zamat. Bez ohľadu na názvy ide o látku, ktorá nevychádza z módy a neustále sa objavuje v interiérových trendoch, ale trochu v iných verziách. V súčasnosti je najobľúbenejší velúrový sedací nábytok. Zaujímavé je, že sa hodí k rôznym interiérovým štýlom, takže skvele zapadne do akéhokoľvek usporiadania interiéru. Poďme sa teda bližšie pozrieť na najväčšie výhody velúrového nábytku.

Velúr, plyš, zamat – je to jeden druh látky?

Tieto názvy sa často považujú za synonymá a v bežnom prístupe ich označujeme pre rovnaký typ poťahovej látky. Velúr, plyš alebo zamat sú zvyčajne materiály, ktoré majú charakteristický, na dotyk príjemný vlas, usporiadaný v jednom smere. Sedací nábytok potiahnutý takýmito látkami má vynikajúci estetický výraz a teší sa čoraz väčšej obľube. V skutočnosti však tieto názvy označujú rôzne druhy látok, hoci rozdiely medzi nimi sú nepatrné. Plyš je celý rad látok s textilným poťahom, teda príjemnými chĺpkami. Napriek tomu velvet, velúr a zamat patria do skupiny plyšu a líšia sa od seba spôsobom získania textilného poťahu.

meble welurowe

Velvet – je útkový plyš, ktorého vlasový poťah sa získa vytiahnutím útkových nití nad osnovu vo forme slučiek. Pri strihaní slučiek sa vytvoria krátke chĺpky.

Zamat – je to materiál s jemnejším, maximálne 3 mm poťahom a je považovaný za jeden z najjemnejších materiálov.

Velúr – najodolnejšia tkanina v kategórii plyš, vďaka dodatočnej osnove. Pre svoju vysokú odolnosť pri používaní sa najčastejšie používa ako čalúnenie sedacieho) nábytku.

meble do salonu welur

Velúrový sedací nábytok:

·        má univerzálny dizajn

·        je elegantný a príjemný na dotyk

·        je odolný voči nečistotám a oderu

·        je nadčasový, pretože nevychádza z módy

narożnik welurowy

Výhody velúrového sedacieho nábytku

Okrem toho, že velúr je odolný a perfektný ako čalúnenie pre rohové sedacie súpravy, kreslá a iný sedací nábytok, má aj veľký dekoračný potenciál. Velúrový nábytok bol donedávna spájaný predovšetkým s palácovým štýlom. V minulosti velúrový nábytok symbolizoval bohatstvo a vysoké spoločenské postavenie, keďže nie každý si ho mohol dovoliť. Našťastie je v dnešnej dobe dostupný pre každého a navyše sa vďaka univerzálnemu dizajnu úspešne hodí k rôznym štýlom. Vďaka tomu si velúrový sedací nábytok do svojich interiérov vyberajú aj milovníci moderného dizajnu a klasiky. Sedací nábytok pokrytý lesklým a na dotyk jemným materiálom je teraz interiérovým hitom, ktorý sa dokonale hodí pre rôzne dizajnové formy. Plyšové čalúnenie sa bude hodiť do každého usporiadania a o konečnom efekte rozhodne výber farebného prevedenia a formy nábytku.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články