• Sprievodca

aktualizované

Ako čistiť velúrový nábytok?

Velúrový nábytok je v súčasnosti veľmi populárny a zdá sa, že táto móda tak skoro nepominie. Velúr je poťahová tkanina, ktorá dodáva nábytku osobitý charakter s nadčasovým rozmerom. Napriek tomu, rovnako ako v prípade iných poťahov, vyžaduje náležitú starostlivosť a čistenie. Zistite, ako čistiť velúrový nábytok, aby si dlho zachoval svoj nový vzhľad.

V tomto článku sa dozviete:

  • Ako čistiť velúrový nábytok?

Ľudia, ktorí plánujú nákup čalúneného nábytku do obývačky, často rozmýšľajú, či sa bude dať ľahko čistiť. Očakávame, že vybraný nábytok bude nielen pekný a pohodlný, ale aj to, že jeho starostlivosť a čistenie nebude príliš náročné. Dobrou správou je, že existujú účinné a jednoduché spôsoby čistenia velúrového nábytku.

Čo to je velúr?

Velúrový nábytok má osobitný estetický a funkčný výraz. To všetko vďaka poťahovej tkanine, ktorá sa vyznačuje mäkkosťou, jemnosťou a ušľachtilým vzhľadom. Čalúnený nábytok potiahnutý velúrom pôsobí štýlovo a nadčasovo a relax na ňom je čistým potešením. Napriek tomu, že velúr bol dlho považovaný za luxusný materiál, dnes je ním čalúnený nábytok nielen módny, ale dostupný aj pre každého. Velúr je veľmi charakteristický druh látky. Tiež sa bežne nazýva zamat, plyš alebo velvet. V skutočnosti sa však jedná o názvy príbuzných tkanín. Velúr je tenký druh zamatu. Má mäkký a páperovitý povrch, často nazývaný páperie.

Čistenie velúru – ako sa starať o velúrový nábytok?

Kľúčom k úspechu pri čistení velúrového nábytku je rýchla reakcia. Hneď ako dôjde k znečisteniu, by mala byť škvrna rýchlo odstránená, pretože po zaschnutí môže byť odstránenie škvrny ťažšie alebo dokonca nemožné. Velúrovú rohovú sedaciu súpravu alebo gauč by ste mali čistiť jemne, bez drhnutia. Pretože silné trenie môže narušiť štruktúru charakteristického páperia na povrchu. Ak je škvrna tekutá, odstráňte ju odsiaknutím papierovou utierkou. Ďalším krokom je dôkladne povysávať celý kus nábytku, aby prach na čalúnení nevytváral škvrny. V závislosti od intenzity znečistenia si môžete vybrať špeciálne čistiacie prostriedky alebo domáce čistiacie prostriedky.

Dobre vedieť!

Bez ohľadu na vybraný spôsob je najlepšie vyskúšať účinok čistiaceho prostriedka na mieste kde to nebude vidieť. Potom sa ukáže, či prostriedok nemá negatívny vplyv na textúru alebo farbu čalúnenia.

Amoniak pomáha pri čistení velúrového nábytku

Ako čistiť velúrové čalúnenie? Medzi overenými domácimi metódami čistenia velúru je dobrým pomocníkom roztok amoniaku. Stačí naliať dve polievkové lyžice amoniaku do litra vody a škvrnu potrieť výsledným roztokom. Pamätajte však, že plyšové látky nikdy nečistite smerom pohybu proti vlasom. Prípadné nečistoty vždy očistite v smere vlasov na tkanine. Po vyčistení škvrny nechajte roztok pôsobiť na tkanine cca 30 minút. Potom pomocou kefky s mäkkými štetinami vyčešte zlepené vlasy a vysušte ich sušičom vlasov. Tento spôsob čistenia velúrového čalúnenia je mimoriadne efektívny, lacný a jednoduchý.

Špeciálne prípravky na čistenie velúru

Ľudia, ktorí preferujú iné spôsoby čistenia velúru, môžu siahnuť po špecializovaných prostriedkoch na tento typ čalúnenia. Trh ponúka široký sortiment prípravkov na ošetrovanie velúru vo forme tekutín, pien alebo práškov. Takéto prostriedky nielenže umožňujú efektívne odstraňovať škvrny z tkaniny, ale tiež chránia farbu čalúnenia. Odporúčame tiež prostriedky, ktoré sú užitočné nielen na čistenie čalúnenia, ale aj na starostlivosť čalúnenia. Pretože vám umožňujú vyhnúť sa tzv efektu sedenia, teda deformácii zamatového povrchu, kde najčastejšie sedíme. Tomuto efektu sa predchádza pravidelným česaním látky mäkkou kefou s použitím špecializovaného prostriedku na velúr. Tak zostava nábytku do obývačky bude po dlhú dobu vyzerať ako nová.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články