• Sprievodca

aktualizované

Aké sú druhy matracov?

V súčasnej dobe je na trhu k dispozícii široký sortiment matracov s rôznymi druhmi výplní. Môžeme si vybrať matrace penové, latexové, pružinové alebo hybridné. Každý z nich má iné vlastnosti a bude vyhovovať ľuďom s rôznymi preferenciami. Matrac je základom, ktorý nám zaručuje pohodlie a hygienu nášho spánku, preto je dobre sa zoznámiť s dostupnými modelmi a vybrať si ten, ktorý bude najlepšie vyhovovať našim potrebám. 
I. Penové matrace
Hlavnou výhodou penových matracov je vysoká pružnosť. Poskytujú bodovú podporu, čo znamená, že budú sa precízne prispôsobovať tvaru tela. Na ich výrobu sa nepoužívajú žiadne pružiny. Môžu byť vyrobené z jedného alebo viacerých typov pien: vysoko elastickej peny typu HR, termoelastickej pamäťovej peny Visco alebo latexu. Líšia sa vlastnosťami, pružnosťou a tvrdosťou. Pohodlie takého matraca je tiež ovplyvnené hustotou a hrúbkou použitej peny. Ďalšou výhodou je ich ľahkosť, ktorá uľahčuje ich transport a otočenie na druhú stranu. 

Druhy výplní penových matracov: 
      
• Vysoko elastická pena – vysoko elastické matrace sú vyrobené z HR peny. Je to materiál s hladkou textúrou a nepravidelnou štruktúrou. Vyznačuje sa vysokou pevnosťou a pružnosťou, čo zaisťuje vysoký komfort použitia. Štruktúra peny s otvorenými bunkami poskytuje vynikajúcu priedušnosť a ventiláciu. Po intenzívnom stlačení matrac rýchlo získa pôvodný tvar. Táto pena tlmí pohyby tela, takže je vynikajúcou voľbou pre ľudí, ktorí hľadajú matrac pre pár. Rôznorodé profilovanie vám umožňuje získať rôzne zóny tvrdosti a tak je možné ho prispôsobiť rôzným potrebám podľa preferencií. 
• Termoelastická pena – termoelastické matrace sú vyrobené z pamäťovej peny Visco, ktorá reaguje na telesné teplo a dokonale sa prispôsobí telu, pričom poskytuje vynikajúcu oporu a eliminuje všetky tlakové body na svaloch a chrbtici. Je odolný voči deformácii a po vstaní z postele sa vracia do pôvodného tvaru. Vďaka svojim vlastnostiam sa dokonale prispôsobí tvaru tela – navodzuje dojem, že sa vznáša vo vzduchu a jemne ho obaľuje svojou flexibilnou štruktúrou. Táto pena sa veľmi často používa v zdravotníckych a ortopedických matracoch, pretože zabraňuje vzniku preležanín. Matrace nie sú vyrobené výlučne z termoelastickej peny, pretože sú príliš mäkké. Je to len jedna z vrstiev matraca so zložitou štruktúrou. 
• Latexová pena – Latexové matrace sa vyznačujú vysokou flexibilitou a odolnosťou. Reagujú na hmotnosť, vďaka čomu sa dokonale prispôsobia tvaru tela a poskytujú stabilnú oporu chrbtici a vysoký komfort spánku. Systém otvorov vo vnútri matraca zaisťuje dobré odvetranie výplne. Sú odolné voči deformácii. Majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti, čo znamená, že nehromadí prach a roztoče, takže sú ideálnou voľbou pre alergikov. Vďaka svojim elastickým vlastnostiam, prispôsobujúcim sa postave, sú ideálne pre páry s veľkým hmotnostným rozdielom, ľudí s problémami s chrbtom a seniorov. Tieto matrace sa vyznačujú mimoriadnou trvanlivosťou a odolnosťou voči mechanickému poškodeniu. Vďaka týmto výhodám sa latex tiež používa v kvalitných taštičkových matracoch. Pri výbere latexového matraca je dobre venovať pozornosť percentuálnemu podielu kaučukového mlieka, čím viac ho matrac obsahuje, tým bude odolnejší! 
II. Pružinové matrace
Pružinové matrace sú najobľúbenejším typom matracov. Poskytujú najlepšiu bodovú pružnosť, pri ktorej telesná hmotnosť je na ne rovnomerne rozložená a dodávajú stabilnú oporu chrbtici. Sú veľmi trvanlivé a poskytujú vynikajúcu cirkuláciu vzduchu. Rozlišujeme niekoľko typov pružinových matracov: taštičkové matrace, pružinové matrace a tie pokročilejšie, ktoré sa vyznačujú dvojnásobnou hustotou pružín ako matrace Multipocket alebo Pocket Plus. Pri výbere taštičkového matraca treba brať do úvahy, že čím väčší je počet pružín, tým je matrac pružnejší a odolnejší. 
Druhy pružinových matracov: 
Taštičkové matrace – v taštičkových matracoch pružiny nie sú navzájom spojené drôtom, ale na základe usporiadaného systému jednotlivých pružín sú umiestnené v textilových taštičkách, ktoré im umožňujú pracovať nezávisle. Toto riešenie umožňuje získať mnoho bodovej opory, vďaka čomu matrac sa dokonale prispôsobí telu a anatomickým krivkám chrbtice a zaistí vysoký komfort spánku. Výplne do taštičkového matraca sú z oboch strán potiahnuté vrstvou vyrobenou z rôznych druhov pien (termoelastických, vysoko elastických alebo latexových), ktoré zabraňujú priamemu kontaktu pružín s telom. Pružiny v taštičkových matracoch sú malé, majú tvar valca, vďaka tomu, že každý z nich pracuje samostatne, sú veľmi tiché. Čím menší je priemer pružín, tým väčší je ich počet v matraci, a tým aj lepšia podpora tela. Pružiny sú lineárne a so zvyšujúcim sa zaťažením sa proporcionálne ohýbajú. Keď si sadnete na matrac s taštičkovou výplňou, ponoríte sa do neho hlboko, bude sa vám v ňom ťažšie otáčať, ale po ležaní sa dokonale prispôsobí tvaru vášho tela. Taštickové matrace sú veľmi dobrou voľbou pre páry, pretože pružiny sa prispôsobujú individuálne na telesnú hmotnosť osoby. To znamená, že druhá osoba nebude cítiť pohyby svojho partnera. Taštičkový matrac poskytuje oveľa lepší komfort spánku v porovnaní s bonelovým matracom. 
• Matrace Multipocket – matrace Multipocket sú skupinou taštičkových matracov s oveľa väčším počtom pružín. Priemer pružín v tomto type matraca je maximálne 3,5 cm. Na každý meter matraca ich je najmenej 500 a najlepšie jadra tohto typu ich obsahujú až 1 000. Každá pružina je zabalená v samostatnej textilnej taštičke. To zaisťuje vysokú bodovú flexibilitu. Matrac sa presne prispôsobí polohe nášho tela, čo zaručí pohodlný odpočinok. Tento typ matraca je extrémne trvanlivý a veľmi odolný voči deformácii. Poskytuje veľmi vysoký komfort spánku. Sú ideálnym riešením pre ľudí s problémami s chrbtom, ktorí budú schopní zaujať prirodzenú polohu počas spánku. Všetky tieto vlastnosti robia z taštičkových matracov skupinu exkluzívnych matracov. 
• Pružinové matrace Bonell – pružiny v matraci bonnell majú tvar presýpacích hodín a sú navzájom spojené vo forme sieťky, ktorá pokrýva celý povrch matraca. Tento typ matraca sa vyznačuje povrchovou elasticitou, čo znamená, že tlak vyvíjaný na jednu časť matraca bude cítiť po celom jeho povrchu. Čím silnejší je tlak na matrac, tým väčší odpor kladie tlačený povrch pružín, a v prípade nízkeho tlaku pružiny kladú malý odpor. Hlavnou výhodou pružinových matracov bonell je ich dlhá životnosť. Tieto matrace sú odolné voči vysokej fyzickej hmotnosti, takže sú ideálne pre osoby s hmotnosťou nad 80 kg. Vzhľadom na to, že celý povrch matraca reaguje na bodový tlak, tak matrac sa neprispôsobí tvaru tela. Keď spia dve osoby v jednej posteli a jeden z nich zmení polohu pri spaní, bude druhá osoba pocitovať pohyby na povrchu matraci. Preto pri výbere matraca pre pár odporúčame taštičkové matrace. Matrace s pružinovou výplňou patria k najlacnejšej skupine matracov, ich odolnosť a pružnosť je oveľa nižšia ako v prípade matracov s taštičkovými pružinami.
      
 
III. Hybridné matrace
Hybridné matrace sú v súčasnej dobe najinovatívnejším riešením v kategórii matracov a splnia očakávania tých najnáročnejších užívateľov. Kombinujú najlepšie vlastnosti penových a pružinových matracov. Kombinácia výhod oboch typov výplní z nich robí jeden z najpohodlnejších matracov dostupných na trhu. 
Základom jadra tohto typu matraca je špeciálna pružinová výplň, ktorá poskytuje optimálnu oporu telu v každom bode spolu so znížením vibrácií. Výsledkom je, že zmeny polohy druhej osoby spiacej na matraci sú prakticky nepostrehnuteľné. Ďalšou vrstvou je hrubá výplň vysoko elastickej HR alebo latexovej peny. Horná časť je zvyčajne pokrytá termoelastickou penovou podložkou, ktorá sa dokonale prispôsobí našej postave, čo výrazne zvýši náš spánkový komfort a nebude sa deformovať. Tieto modely majú niekoľko vrstiev najkvalitnejších pien a pružín, čo má vplyv na ich výšku. 
Tento typ matraca bude vynikajúcou voľbou pre páry, najmä pre tých, ktorí majú veľký hmotnostný rozdiel, pretože prostredníctvom bodovej podpory sa znižujú vibrácie. Ľuďom, ktorí majú problémy s chrbticou pomôže stabilizovať a uvoľniť svaly a poskytnú chrbtici vynikajúcu podporu. Tento typ matraca je tiež vynikajúcou voľbou pre alergikov, pretože neobsahuje alergénne materiály. Vyznačuje sa vysokou priedušnosťou. Nehromažďuje prach, vlhkosť a nečistoty, ktoré môžu zhoršiť zdravotné problémy. 
IV. Vrchné matrace
Vrchný matrac je navrhnutý tak, aby zlepšil váš spánkový komfort. Sú doplnkom a ochranou hlavného matraca, čím sa zvyšuje jeho životnosť. Vyrovnávajú plochu na spanie a poskytujú telu vynikajúcu oporu počas spánku. Tento typ matraca je tiež skvelým riešením pre ľudí, ktorých matrac je už poškodený a zatiaľ ešte nechcú vymeniť svoj matrac za nový. V závislosti od výplne môžu vrchné matrace zmeniť tvrdosť aktuálneho matraca, urobiť ho tvrdším alebo mäkším a pružnejším. Môžu mať tiež vlastnosti regulácie teploty a chladenia. 
V. Matrace s kokosovou vložkou

Kokosovú vložku je možné použiť ako konštrukčný doplnok k penovému alebo pružinovému matracu. Kokosová vložka má spevniť matrac, ktorý si vďaka špeciálnemu výrobnému postupu stále zachováva svoje elastické vlastnosti. Kokosové vlákna sú hygienické a antialergické, chránia pred rastom baktérií alebo roztočov. Použitie kokosovej vložky v matraci poskytuje vynikajúcu oporu chrbtici a dobrú priedušnosť. Kokosová podložka je tiež mimoriadne trvanlivá a odolná voči deformácii, vďaka čomu nám bude slúžiť mnoho rokov. Pri výbere matraca s kokosovou vložkou je potrebné dbať na to, aby nedošlo k zamočeniu matraca. Tiež je potrebné ho pravidelne vetrať. 
VI. Obojstranné matrace
Obojstranné matrace sa vyznačujú možnosťou zmeny strany matraca. Každá strana má inú tvrdosť a inú vrchnú vrstvu peny. To vám umožní otestovať dve rôzne plochy na spanie a vybrať si pre vás tu najpohodlnejšiu stranu. Je to vynikajúca možnosť s meniacimi sa preferenciami tvrdosti alebo hmotnosti spiacich ľudí. 
Výber správneho matraca je veľmi dôležitý. Od toho závisí pohodlie spánku, ako aj naše zdravie. Každý typ matraca má iné vlastnosti, preto sa pri rozhodovaní pre konkrétny model oplatí zvoliť ten, ktorý bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám. Široká ponuka matracových výplní znamená, že každý môže nájsť to najlepšie riešenie, ktoré zaistí pohodlie pri odpočinku. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články