• News&Inspirations

aktualizované

Áno alebo nie? Ostrovček v kuchyni.

Ostrov s miestom pre jedlo. Pokiaľ by sme mali vymenovať len jednu vec, ktorá si v poslednej dobe zaslúži pozornosť je rozhodne kuchynský ostrov. Určite by ste sa mali zamerať na spôsob prepojenia centrálneho kuchynského ostrovčeku a jedálnej plochy. Kuchyňa musí byť vždy pod kontrolou a jej rozloženie v tom hraje dôležitú úlohu, rovnako ako kuchynský ostrov.
V istom prenesenom zmysle slova, teda nie geograficky – je ostrov považovaný za miesto, kde sa môžete ukryť, cítiť sa bezpečne a podobne. V prípade kuchyne naozaj novo vzniká intímny priestor, pri ktorom sa ocitneme v centre diania a pritom máme celkom útulný pocit.

Kuchyňa Eliza II 240
Kuchyňa Eliza II 240 

Malé jedlá, veľká pohoda?

Malé pulty u kuchynského ostrova, kde si vypijete kávu alebo kakao a niečo zjete, už zrejme dobre poznáte. Teraz sa ale plocha o niečo zväčšuje. Buď preťahuje pracovnú a varnú plochu alebo je najnovšie k týmto plochám prilepená. Zvyčajne je z krásneho dreva, aby sa vzhľadovo odlíšila od pracovnej časti kuchyne a ponúkla nám príjemný pohľad pri konzumácií pokrmov. Inokedy ale splýva s celkom materiálovo a konštrukciou. Plocha môže mať tvar kruhu, obdĺžnika, ale aj nepravidelného viac-uholníka. Býva väčšinou posadená ľahko pod úroveň ostrova. Nebojte sa ale o preťaženie ostrova, dokáže v kuchyni aj naďalej žiť úplne samostatne a je stále v obľube.

Pre viac osôb

Je tu aj iné nové riešenie, ktoré celkovo zapadá do tendencie veľmi variabilné zostavy s rôznymi podjazdmi. Obľúbené je totiž zavádzanie jedálnej plochy pod vrchnú dosku ostrova, jej veľkosť sa zmenšuje či zväčšuje podľa potreby a počtu stolovníkov. V tomto prípade ale už nejde len o rýchle občerstvenie, vysunutý stôl väčšinou pohodlne vystačí pre štyri osoby a môže eventuálne plne nahradiť stôl, ktorý by vám inak veľmi prekážal. Avšak stále zostáva dôležité to, aby u vás bol k dispozícií aj klasický stôl, pokiaľ vám ho rozmery vášho bývania dovolia. Komfort, ktorý nám poskytuje pri väčšom počtu strávnikov, možnosť krásnej úpravy a atmosféru veľkého stolovania nám len tak niečo nenahradí.


Vedenie domácnosti

Je takmer úplne isté, že rozvody vody a odpady, rozvody plynu k sporáku a prípadne trúbe, nebudú vašej novej linke vyhovovať – keďže v dnešnej dobe sa nároky na rozmiestnenie spotrebičov zmenili. Ak v bytoch chýba prípojka na vodu, tak nezúfajte, dá sa to naozaj jednoducho vyriešiť. Postačí vám to vyriešiť rozdvojkou u prívodu studenej vody a pripojením odpadu k sifonu drezu. Takéto riešenie je však ale hlučné. Pokiaľ teda chcete mať pri umývaní riadu pokoj, je lepšie zaviesť prívod a odpad do steny.
V prípade panelového domu je však obtiažne rozvody zaviesť, preto sa vedú pozdĺž steny a kuchynská linka sa o niečo predsadí – priestor medzi stenou a linkou potom z vrchu zakryje pracovnú dosku cca o 10 centimetrov hlbšie, než je obvyklých 60 centimetrov. Pokiaľ do rozvodu nechcete zasahovať, určite ich nechajte aspoň odborne skontrolovať.
Skontrolujte si v plánoch, že máte elektrinu zavedenú aj k ľadničke a umývačke, prípadne k sporáku a trúbe, a dostatok voľných zásuviek na najrôznejšie spotrebiče, ako je mikrovlnná trúba, kanvica, mixér, kávovar. Vždy je výhodnejšie mať rozvod prispôsobený napätiu 380 V. K zváženiu je tiež revízia umiestnenia centrálneho osvetlenia, ktoré si môžete v niektorých častiach kuchyne tieniť. Potom je dobré zvážiť dodatočné osvetlenie u sporáku či pracovnej linky. Pracovná doska musí byť osvetlená ako divadelné javisko. Preto nezabúdajte na vývod pre svetla a vypínač na stene v úrovni horných skriniek. Zvyšok stropného osvetlenia je nutné naplánovať vzhľadom k typu stropu.
Niekedy sa zabúda na vypínače – linka sa vedie od steny k stene, inštalujú sa obklady na linku a vy potom nemáte kam umiestniť vypínače centrálneho osvetlenia.


Linku rovnou na podklad

Kuchynská linka niečo váži, zvlášť keď ju osadíte kamennou pracovnou doskou. Preto je lepšie ju položiť rovno na základný betónový podklad. Inak hrozí, že sa vám soklové nohy budú postupne zatlačovať do podlahovej krytiny (PVC, korok, vinyl…). Naviac sa týmto spôsobom vyvarujete problémom, pokiaľ plánujete inštalovať podlahové topenie. V niektorých prípadoch je nutné kotvenie kuchynského ostrovčeka do podlahy. Buď už v návrhu vynechajte podlahové topenie v mieste ostrovčeku, inak ostrovček budete musieť nalepiť na podlahu.

Okná a parapety

Okno z kuchyne a pekný výhľad pri práci je snom každej hostiteľky. Pokiaľ sa vám pošťastilo umiestniť linku k oknu, počítajte s výškou okna a linky, aby parapet nebol vo výsledku nižšie než pracovná doska. Najnižšia výška linky je 850 mm k tomu pripočítajte výšku pracovnej dosky – štandardný rozmer je 40 mm, k dostatiu sú aj tenšie dosky s výškou 15–20 mm. Ak je teda okenný parapet nižšie, budete musieť zvoliť tenšiu pracovnú dosku alebo zmeniť koncepciu kuchyne. Pokiaľ môžete ovplyvniť výšku parapetu, zvážte jednu praktickú variantu – parapet aj pracovnú dosku v rovnakej výške a v jednom kuse. Ak chcete mať u okna drez, nezabúdajte vziať do úvahy, aby krídlo okna pri otváraní nenarazilo do drezovej batérie.

Skrinky a stena

Pre ukotvenie vašej novej kuchyne hraje dôležitú úlohu materiál samotných stien a stropu. V sádrokartonových stenách je už dopredu nutné myslieť na výstuhy. U dutých tehál sa nábytok pripevňuje chemickou kotvou. Vo veľmi starých bytoch sa kuchyne v niektorých prípadoch musia kotviť cez celú stenu, ale s tým si skúsení remeselníci poradia. V starých bytoch nie je vo väčšine prípadov nič v pravom uhle. Riešením je stavebná úprava a dorovnavanie stien alebo sa bude musieť prispôsobiť návrh vašej novej kuchyne. Druhá varianta je však cenovo a časovo náročnejšia. V porovnaní s ostatnými druhmi nábytku by ste rozhodne nemali podceňovať ani kúpu skriniek spolu k umiestneniu samotnej steny. Mali by ste si na tom nechať záležať, pretože vo výslednom porovnaní to bude vyzerať naozaj pôsobivo a vy si budete môcť užiť naozaj dobrý pocit z nákupu a tiež zo svojho bývania, ktorý všetci tak veľmi chceme a potrebujeme. Pokiaľ hľadáte nejaké naozaj zaujímavé kombinácie a nábytkové zostavy, tak hľadajte u nás!  
Viac: httpss://www.nabytok-bogart.sk/stoly-c-87-42.87.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/index.php?site=search&word=kuchyna&send_search=true
httpss://www.nabytok-bogart.sk/komplety-nabytku–c-8-6.8.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články