• Štýle

aktualizované

Arabský štýl bývania

S arabským štýlom sa príliš nestretávame v súkromí, ako napríklad v čajovniach alebo hoteloch. Akonáhle do takých priestorov vstúpime, ocitáme sa uprostred Turecka alebo dokonca samotného Egypta. Z farieb je všade okolo biela, zelená, červená a modrá. V každej miestnosti dominuje jeden výrazný kus nábytku – sedačka, stôl alebo posteľ.
Zdobené tmavé drevo a kontrast svetlých látok – aj tak môže vyzerať arabský štýl bývania.
Všade je samozrejme veľké množstvo doplnkov – tradičné vankúše, závesy, lampy, truhly najrôznejších veľkostí a rozmanitého zdobenia. Takmer nutnosťou je exotické drevo, kov a koža.
Arabský štýl u nás práve dvakrát neletí, čo je veľká škoda. Pre nás to je niečo atypické a nie príliš populárne a žiadané. Skôr než v súkromných interiéroch ho nájdeme v reštauráciach, čajovniach a hoteloch, ktoré majú k arabskej kultúre naozaj blízko charakterom svojich služieb. Zmení sa to? 
Nejde ani tak o to, aby vaša obývačka pripomínala komnatu z nejakých starých rozprávok. Nádherný interiér získate, aj keď tradičný arabský design spojíte s minimalistickou modernou. Dôležitá je predovšetkým hra s farbami a tiež premyslená práca s doplnkami. Iste si vybavíte svoju nedávnu návštevu Egypta, Tuniska alebo poprípade Maroka. Čo ste videli, keď ste sa prechádzali starobylými palácmi? Predovšetkým bohatstvo farieb a ornamentov.
Preferované farebné odtiene sa na mieste od miesta líšia, viacmenej pre arabský štýl prakticky všade na svete je typická kombinácia veľmi výrazných, sýtych farieb. Tiež si také vyberte, keď sa pre arabský štýl náhodou rozhodnete. 
V prvom rade je potrebné zvoliť to najdôležitejšie, totiž farebnú kombináciu použitú na stenách. V arabskom svete majú radi bielu, ale na rozdiel od nás sa vôbec neboja ani veselších farieb. Omnoho častejšie sa používa zelená, červená alebo výrazné odtiene modrej. Skúste to aj vy.
Obývacia stena Filip

Veľa prvkov
Druhým dôležitým krokom v tvorbe interiéru arabského štýlu je výber centrálneho kusu nábytku pre danú miestnosť. V obývačke to bude sedačka a konferenčný stolík, v spálni posteľ a tak ďalej.
Tiež pri jeho výbere sa zameriame na to, aby bol „arabsky výrazný“. Sedačka môže mať oranžovú farbu alebo sa na jej textilnom polstrovaní objaví iskrivá spleť geometrických ornamentov. Stolík bude z masívu, môže byť guľatý, veľmi jednoduchý, alebo naopak bohato zdobený vyrezávaním.
Treťou podstatnou zložkou arabského štýlu sú pochopiteľne doplnky. Farebné vankúše a závesy, bucľaté lampy, bohato vyrezávané truhlice a polodrahokamy zdobené kahanmi a miskami… Pestrosť tvarov a farieb je v prípade bytových doplnkov v arabskom štýle nezmerná. Pri výbere zapojte fantáziu a vyberajte hlavne s citom. Len pozor na jednu vec – interiéry v arabskom duchu obvykle neznesú plast a veľmi opatrne zachádzajte tiež so sklom.
Dobrou voľbou je exotické drevo, kov, koža a kvalitný bytový textil
Arabské domovy sú veľkým zdrojom inšpirácie. Sú plné detailov a podľa movitosti majiteľov v nich nájdeme nábytok od tých najjednoduchších kusov až po tie najluxusnejšie. Každá zem a každá kultúra má svoj charakteristický štýl. Ostatne spôsob, ako si vybavujeme interiér a čím si ho zdobíme, je len ďalším aspektom, ktorý odkazuje na špecifickú kultúru toho národa. S globalizáciou sa na jednu stranu tie najvýraznejšie špecifika možno trochu strácajú, na druhú stranu sa ale môžeme inšpirovať v rôznych kultúrach a svoj domov obohatiť o niečo celkom unikátneho, čo nám urobí radosť a spríjemní bývanie. Arabský štýl je jeden z tých najviac exotických štýlov. V skutočnosti nie je možné hovoriť len o jednom, pretože takmer každý arabský štát je v niečom odlišný, rovnako tak jeho kultúra. My sa však chceme predovšetkým inšpirovať, a tak si všimneme len niektorých prvkov arabského bývania, ktoré by nás mohli v našom interiéru potešiť. Základom dekorácie v arabských domácnostiach sú najrozmanitejšie ornamenty. V nich sú národy arabského sveta naozaj popredu.  Pre dnešné bývanie sa nám bude hodiť predovšetkým ich zjednodušená forma. Môžete ich ozdobiť stenou v podobe dreveného artefaktu, môže byť vyrytá na nábytku, môže byť zobrazená na tkanine, skrátka všade tam, kde sa nám to bude páčiť.
Zlatá známkou luxusu
Ďalším výrazným prvkom arabských domovov je sýta farebnosť. Medzi farbami vynikajú červená, oranžová a žltá. Pokiaľ by ste ale chceli pocit luxusu, potom nezabúdajte na zlatú. Výrazne sú však v arabských domácnostiach zastúpené aj biela, zelená a modrá farba. Odtiene sa líšia, vyberte si tie, ktoré vám urobia najväčšiu radosť. Spojenie ornamentálnej grafiky a sýtych farieb dokáže aj z vášho domova vytvoriť energické miesto. Naopak, ak budete chcieť niektorú z miestností poňať ako relaxačnú, potom voľte skôr tlmené odtiene, napríklad modrú, a oblé zakrivenia ozdobnej grafiky. Keď sme ale u arabskej inšpirácie pre naše domovy, potom jednoznačne musíme zmieniť tzv. perzské koberce. Sú súčasťou vybavenia niektorých domácností už dlhé roky. Ako uvidíte v našej galérií, dobre sa spája aj so súčasným štýlom vybavení domácnosti.
Doplnky voňajúce exotikou
Ďalším zaujímavým prvkom, ktorý sa ale zdá byť čím ďalej tým viac nadčasovým, sú lustre. Pochopiteľne nájdeme medzi nimi v arabskom svete aj tie veľmi košaté a trblietajúce sa, ale stačí aj len jednoduchá kovová konštrukcia s typickými tvarmi a rázom máme v modernom interiéru niečo nevšedného, čo sa od väčšinovej ponuky obchodov s osvetlením aspoň trochu líši.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články