• Štýle

aktualizované

Biela farba

Je pravda, že omnoho viac je kuchýň šedých a drevených, ale to predsa neznamená, že nemôžeme chvíľu hovoriť o bielych kuchyniach. Nie je ich totiž tak málo, aby ani nestáli za zmienku. Často sa práve poplatnosť móde rieši tak, že sa z diktovanej šedej vytvorí pozadie či rám, v ktorom čistá biela nádherne vynikne.

 spálňa Mestre I
Spálňa Mestre I

Biela a jej hlavný priatelia

Najčastejšie je to pochopiteľne už spomínané drevo. Na prvý pohľad je celok naozaj belostný, ale stačí len pootvoriť skrinku alebo vytiahnuť zásuvku, hneď na vás pozrie drevo v nádhernej kvalite, peknom spracovaní. Iným riešením je pre návrhárov napríklad kov. Strieborný hliník a biela, temne šedý kov a biela a antracit. Veľa sa v kolekciách rôznych zostáv objavuje kombinácia bielej a čiernej, ale to už nie je reč o kovu, skôr o čiernych rámoch políc, stoličkách u stolu, veľmi tmavom kúrovom skle či čierno lakovanom drevu. Korpus vlastnej kuchyne je biely, a doplní sa aspoň tmavou pracovnou plochou.
Takmer nerozlučné je drevo, ktoré bielou doplňuje nielen vo vnútri, ale aj zvonku a niekedy biely základ akosi dostrojuje a skrášľuje. Vysunete si drevenú pracovnú dosku. Na biely kubus s varným centrom pripevníte poriadnu fošnu a máte jedálny priestor, keď sa vám zachce, natrite drevo farbou (ideálna je čierna). A keď už necháte bielu, aspoň k nej postavíte drevené stoličky. Najdecentnejším dotykom dreva sú úzke drevené lišty v medzerách medzi skrinkami, tou najodvážnejšou je kombinácia tak pol napol – časť biela, časť drevená alebo aspoň dreveného vzhľadu.

Kedy je to naopak

Biela ale naozaj nemusí bojovať zubami nechtami o svoje bytie. Inokedy sa práve ona použije a pridá tam, kde by bolo už veľmi temno. Kovová konštrukcia políc sa často natiera na bielo a u drevených skriniek bývajú vnútra biele. Drevo či drevená štruktúra môže – podobne ako šedá plocha – tvoriť príjemné pozadia pre biely kuchynský nábytok. A tak je to vlastne skvelé riešenie pre tích z nás, ktorí by si v čistej a nerušenej bielej pripadali trochu ako v ľadničke a uprostred výhradne dreveného zase trochu ako v lese.
Kvalitné postele sú dôležitou súčasťou každej spálne. A ako by mali vyzerať? Mali by byť predovšetkým pohodlné a vybavené kvalitným matracom pre zdravý spánok. Veľmi praktický môže byť tiež polohovateľný rošt. A ako si vybrať po vizuálnej stránke? Ako zladiť postele so zvyškom vybavenia spálne? Kde hľadať inšpiráciu? Vyskúšajte našu aktuálnu ponuku. Nájdete tu veľa zaujímavých nápadov a tipov na moderné manželské a klasické postele. Zoznámite sa s posteľami v rôznom štýle, dozviete sa ako môže vyzerať minimalistická spálňa, ako je možné využiť svetlo zelenú prírodnú farbu, ako zladiť posteľ so stolíkmi, ako si je možné kúpiť postele s čelom, v ktorom sú nočné stolíky, ako obohatiť spálňu o nový nábytok umožňujúci ďalšie formy relaxácie a ako využiť rohové riešenie postele do atypických priestorov. Vybavujete spálňu? Zháňate kvalitné postele? Nemôžete nájsť vhodnú inšpiráciu? V našej ponuke, tak máte k dispozícii veľké množstvo postelí s detailnými fotografiami so zaujímavými nápadmi a tipmi. Zaujímate sa o nové možnosti postele? Vyskúšajte posteľ s otočným čelom, ktoré je možné využiť ako operadlo pri čítaní alebo sledovaní televízie. Viete, ako pôsobí čelo postele na našu psychiku?


Sú stále populárne 

Postele ako také poznali istého odľahčenia. Predimenzované čelá z minulých sezón sú už o niečo subtílnejšie, môžu byť zaujímavo tvarované, ponechané vzdušnými alebo inými tkaninami so zamatovým či hodvábnym leskom. K luxusnému poňatiu súčasnej spálni patrí tiež použitie kože, ktorá sa stáva doplnkom drahých druhov driev a kovu. Väčšinou je lôžko jednoduché a funkčné z kvalitných materiálov s dobre premysleným detailom, čalúnenie býva v decentných tónoch.
Rovnako nevtieravé môže byť aj povlečenie, ktoré ovplyvní charakter spálne – môže pôsobiť ako pánska alebo pri romantickejšom poňatí ako dámsky budoár. Romantickému vzhľadu spálne veľmi pomáhajú tapety s jemnými vzormi a strieborným či zlatým leskom, ktorý sa už blíži k mešťanskému luxusu. Najnovšie je však v obľube zelený tón – nech už na povlečení, stenách či tapetách alebo rovno na tkanine, ktorou je posteľ potiahnutá.


Pár praktických slov

Pri nákupu postele opravdu dvakrát merajte. Nestačí, aby sa vošla, musíte mať tiež miesto okolo pre pohodlný nástup a výstup. V malých bytoch určite dbajte na to, aby bol v posteli úložný priestor alebo aspoň pod ňou bolo miesto na veľké zásuvky, pokiaľ ste štíhli a mladí, stačí vám dvoj-lôžko 160 x 200 cm. Neskôr už na šírke nešetrite, potrebujete svoje pohodlie. Vhodnejšie sú dvoj-lôžka so samostatnými matracmi. Pokiaľ meníte byt pre potreby starnutia, zvoľte si pre väčšie pohodlie postele oddelené (optimálne sú rovno samostatné spálne) a pri dostatku priestoru si doprajte luxusný rozmer jedno-lôžka aspoň 100 x 200. Vaši vnuci a domáce zvieratá to uvítajú. Rozkladacie pohovky sú určené predovšetkým pre hostí! Lepším riešením pri núdzi o miesto je posteľ vyklápacia s veľmi kvalitným matracom a roštom. Posteľ by mala predovšetkým fungovať, a to tá súčasná ponúka. Vyumelkovaná zdobnosť tu nie je na mieste, len chytá prach. Tú atmosféru a útulnosť si dotvoríte povlečením a ďalším textilom. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články