• Štýle

aktualizované

Bojujete s miestom v detskej izbe?

Bojujete v detskej izbe s každým centimetrom? Poradíme vám, ako sa s tým vyhrať! Potrebujete zariadiť svojmu dieťaťu izbu, ktorá nepatrí práve k tým najväčším? Berte to ako výzvu – nie je žiadny malý priestor, existujú iba nevhodné riešenia. A s našimi tipy to zvládnete na jedničku. Detská izba musí totiž splňovať niekoľko funkcií naraz. Malo by sa tam nájsť miesto na hranie, odpočinok a ich kreatívnu tvorbu, ako je napríklad kreslenie alebo u väčších detí je to učenie. Poradíme vám pár trikov, vďaka ktorým sa do detskej izby vojde všetko potrebné.

Systém A Next
Systém A Next 

Vymaľujte steny svetlými farbami

Do malých izieb sa najviac hodia svetlé farby, vďaka ktorým môže aj neveľký priestor pôsobiť ľahko a vzdušne. Vhodné sú odtiene bielej, béžovej a šedej, vedľa ale nešliapnete ani s pastelovými odtieňmi ružovej alebo modrej. Pokiaľ chcete izbu opticky rozšíriť, strop a podlahu zvoľte v tmavšej farbe, než sú steny. Do izby s nízkym stropom naopak vyberte svetlú podlahu a strop. Podobného efektu dosiahnete tiež pomocou ozdobných tapiet so zvislým vzorom, ktoré priestor opticky zoštíhlia a predĺžia. Univerzálnym doplnkom do malých priestorov sú tiež zrkadlá. V izbe starších detí sa nemusíte báť väčších modelov alebo celých zrkadlových stien, pre batoľatá a pred-školákov však zvoľte nástenné zrkadlá.

Riešením je multifunkčný nábytok

Deti potrebujú predovšetkým miesto na hranie, preto väčšie kusy nábytku postavte k stene, a to tak, aby uprostred izby zostal dostatok miesta na zábavu. Úložné priestory na oblečenie a iné nevyhnutnosti môžu mať formu otvorených systémov a uzatvárateľných skriniek. Platí však, že skôr udržíte poriadok v niekoľkých menších priehradkách než v jednej veľkej. Praktickým úložiskom pre hračky sú najrôznejšie koše, truhličky a uzatvárateľné boxy s vekami. Do veľmi malej izby sa hodí modulový nábytok. Vďaka vymeniteľným častiam sa dá jednoducho prispôsobovať potrebám dieťaťa a rastie s ním. Funkčným riešením je napríklad vyvýšená posteľ s rebríkom, ktorá v sebe skrýva objemné zásuvky alebo lôžko pre mladšieho súrodenca.

Multifunkčná posteľ

Riešenie, ktoré doporučujeme pre vybavenie detskej izby jedného dieťaťa. Základom multifunkčnej postele je samozrejme miesto na spanie a samozrejme s roštom v cene. Ďalšími dielmi potom pre všetky designy postelí sú písacie stoly, komoda, police a skrine.

Poschodová detská posteľ

Je riešením, pokiaľ ste rodičia viacerých detí. Áno, viac než len dvoch detí. Design poschodových postelí často ponúka miesto na spanie aj pre tri deti, kedy tretím miestom pre umiestnenie matraca sa stáva šuplík na zasunutie, teda akási prístelka. Ale samozrejme s možnosťou každodenného použitia. Avšak je potrebné si pamätať na kúpenie a výber kvalitnej matrace, tiež do šuplíkov. V cene postele by mali byť započítané aj rošty. Postele vo všeobecnosti okrem miesta na spanie ponúkajú priestor pre ukladanie hračiek alebo knižiek. Základným vybavením je aj zábrana okolo celého obvodu horného lôžka, ktorá zamedzí prípadnému pádu dieťaťa z výšky. Aj tak doporučujeme vždy na horné lôžko ukladať najstaršie dieťa. Veľmi prakticky sú riešené rovnako schodíky. Žiadny rebrík. V našej ponuke nájdete veľa modelov vhodných postelí pre vaše deti, ktoré im zaručia príjemný spánok a tiež bezpečnosť počas ich používania.

Pracovný stôl môže byť súčasťou postele, ale nesmie na ňom chýbať organizér

Nástup do školy so sebou nesie veľa zmien, a to nielen pre deti a ich rodičov. Premenou by mala prejsť aj detská izba, pretože malý školák potrebuje miesto na učenie. Vyplatí sa siahnuť po multifunkčných riešeniach, obzvlášť v prípade menších miestností. Pracovný stôl môže byť súčasťou postele alebo môže mať formu rozkladacej komody. Značnú úsporu miesta prinesie tiež nábytok na kolieskách, ktorý je možné jednoducho schovať pod okenný parapet či stôl. Lepšie je kúpiť si stôl so šuplíkmi, do ktorých je možné schovať školské zošity a iné drobnosti. Na stole by však nemal chýbať organizér na písacie potreby, ktorý deťom uľahčí udržovanie poriadku. V neposlednom rada pamätajte tiež na pohodlnú stoličku a kvalitné osvetlenie. Lampička pripevnená k poličke alebo na stenu ušetrí miesto na stole a naviac lepšie osvieti celú pracovnú plochu.

Nezabudnite na dekorácie

Pre výzdobu detskej izby zvoľte jeden sprievodný motív, napríklad vesmír, podmorský svet, rozprávkový les, a tomu potom prispôsobte štýl všetkých doplnkov. Nakupujte však s rozmyslením, pretože malé miestnosti sa jednoducho pohltia. Naviac príliš mnoho vzorov a farieb deti rozptyľuje, čo vedie k obtiažnemu sústredeniu. Trendy sú napríklad umývateľné magnetické tabule a farby. Vďaka ním môžete stenu miestnosti jednoducho premeniť na umeleckú galériu. Deti tak môžu svoje diela na stenu pripnúť pomocou magnetiek, prípadne (čo pre ne bude určite omnoho lákavejšie) môžu fixkami maľovať priamo na stenu. Ďalšou vychytávkou, ktorú deti určite ocenia, sú interiérové stany a típí. Pre pred-školákov môžu byť tajomnou komnatou či skrýšou a starším deťom poskytnú súkromie pre čítanie knižiek alebo sledovania filmov.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články