• Štýle

aktualizované

Britský štýl bývania

Ako sa na neho ľudia pozerajú?
Tento štýl bývania môžeme v pokoji zaradiť hneď do dvoch kategórií. Rovnako ako ázijský interiér sa tiež skladá z japonského a indického interiéru – britský interiér môžeme zaradiť medzi koloniálne interiéry (britský, exotický, španielsky, americký, alebo sa na neho môžeme pozerať zo zemepisného hľadiska.
Ak interiér zariaďujeme v koloniálnom štýle, máme tu taktiež viac než jednu možnosť. Ak nás láka k okázalosti a luxusu – honosný koloniálny interiér je pre nás tým správnym rozhodnutím pre náš domov. Ak sme čistej povahy od prírody, čo majú radi účelný nábytok a minimalizmus – v tom prípade sa vydáme cestou prostého dedinského koloniálneho štýlu.
Honosný Britský koloniálny štýl
Britský koloniálny štýl je vlastne obdobou starožitného štýlu, ktorý sa veľmi rád inspiruje práve zmenenou neskorou koloniálnou érou a najväčším rozkvetom britského impéria. Vďaka izolovanosti britského ostrova od zbytku Európy, majú Angličania tu výhodu a možnosť – nedať sa toľko ovplyvniť všeobecnou globalizáciou a udržať si svoje tradície a štýl. A vďaka všetkým prispievateľom tohto štýlu za to. Anglického interierovému štýlu bývania by bola skutočne škoda. Tento štýl sa vyvíjal po mnohých rokov a každá generácia do neho pridávala niečo nové, nie však na toľko, že by zmenila všetko od začiatku. Interiér je pre Angličanov luxus a slušnosť, bohatstvo a veľkosť. Vzhľad interiéru mal zosobňovať vkus majiteľa.
Konzervatizmus a umiernenosť, upratané priestory, dokonalosť – to všetko si ľudia s Anglickom spojujú. Kladie neuveriteľne veľký dôraz na proporcie. Anglický interiér je vyznačuje predovšetkým svojou útulnosťou, prírodnými materiálmi a masivnými, honosnými doplnkami. To všetko spoločne s jemnými textíliami.
Nábytok
Obyčajne používame drevený, z masivného dubu, orecha, alebo borovice. Dominantou býva tmavo hnedý nábytok, spoločne s čalúnenou pohovkou alebo kreslom. Anglické interiéry sú nenahraditeľné v knižniciach, lampách a kútikoch na čítanie. Dôležitá je celkové vyzdvihnutie elegancie v priestore. 
Sedačka – základ pre naše pohodlie
To, na čom Angličania v podstate nikdy nešetria a čo robí z ich interiérov ten útulný domov je kvalitná sedačka, či celá sedacia súprava. Sedací súpravy musí byť tak pohodlné, ako elegantné. Je to úplný opak minimalizmu. Sedačky by do tohto interiéru mali byť veľmi pohodlné, mäkké, sa s množstvom pridaných vankúšov, s volánom na zemi. Bývajú poťahované kvalitným textilom, zvyčajne s kvetinovými vzormi či poprípade s historickými ornamenty. Pohovka by vo vás mala vyvolávať pocit, chcieť si na ňu len tak sadnúť a snívať o čom len chcete.
 
Obývacia stena Enter
Knižnice
Nech už ide o miestnosti, či len kusy nábytku rozmiestené po dome, knižnica by vám v britskom interiéru nikdy nemala chýbať. Angličania milujú knihy a ich úložisko je pre nich veľmi dôležité. Knižnice až k stropu so schodmi dodajú vášmu domovu intelektuálny nádych.
Krby
Krby bývajú súčasťou každého anglického domu, nielen preto, že predtým slúžili k vytápaniu. Krby a ich okolie bolo miesto, kde sa rodina pravidelne stretávala a debatovala. V modernej dobe zostávajú na svojom mieste a to nielen z účelných dôvodov, ale taktiež aj ako dekorácie, veľmi priestorné dekorácie. Často využívajú rímsu, na ktorej veľmi vďačne vystavujú fotografie členov svojej rodiny, stolné hodiny, dekoračné predmety a rôzne doplnky.
Jedáleň a kuchyňa
Jedálenské stoly sú vyrobené z veľmi kvalitného dreva. Opäť ide o dub, orech alebo dokonca borovicu. Typické sú oblé línie. Na stoličkách z pravidla nesmie chýbať klasické čalúnenie.
Jedálne bývajú doplnené vysokými sklenenými príborníkmi, kde môžete mať uložený, či doslova vystavený, svadobný servis alebo servis po babičke, ktorý nesmie nikto ohmatávať, než pri návšteve niekoho naozaj výnimočného. Bývajú ladené skôr do svetlých farieb.
Spálne
Spálne sú veľmi luxusnými miestnosťami tak ako nábytkom, tak farebnosťou. Nie je to ale podmienkou. Pozornosť by ste mali sústrediť na to, aby vaša posteľ bola jednoduchá a stabilná, ale tiež profesionálne prepracovaná, a dostatočne pohodlná. Môže byť ako s, tak bez nebes – to závisí len od vás.
Hoci v našich slovenských domácnostiach tento štýl nie je veľmi populárny a známy, keď túžite po historickom osviežení a chcete priniesť do interiéru nové prvky so starobylým nádychom, Britský koloniálny štýl je jasnou voľbou. Ako ho dokážete priniesť do vášho domova?
Farby tohto štýlu sú zväčša príjemné jemné a svetlé. V koloniálnom štýle sú zásadne typické svetlé steny a farby v jemných prírodných odtieňoch mora, lesu, slnka a púšte. Typická je prírodná koža, a rôznorodé textílie so zvieracou potlačou.
Nábytok býva väčšinou mahagónový, typické preň sú ornamentálne výrezy. Aby nepôsobil veľmi ťažkopádne, zvyšok interiéru je odľahčený práve svetlými farbami a jednoduchými materiálmi. Dôležité sú dekorácie a doplnky, ktoré celý koloniálny štýl výrazne dotvoria. Obľúbené sú aj výrobky z bambusu či ratanové zásteny. V Britskom koloniálnom štýle je dôležitým doplnkom aj staršia knižnica s poriadnou hromadou kníh.
Súčasťou Britského štýlu bývajú rôzne vzorované tapety, ktoré ale nie sú podmienkou.
Textílie v Britskom koloniálnom štýle sú jednoduché a vzdušné, prevláda zväčša biela a slonovinová farba. Populárna je najmä prírodná bavlna či príjemné ľanové textílie. Britský koloniálny štýl si vyžaduje dostatok svetla. Zabudnite preto na ťažkopádne závesy a žalúzie a nebojte sa pustiť do svojho domova prirodzené svetlo. Nezabúdajte ani na dekorácie v podobe rastlín. Prineste do svojho domova  zeleň. Typickými rastlinami koloniálneho štýlu sú veľké črepníkové paprade, orchidey a rôzna tropická zeleň.
V britskom interiérovom štýle ide najmä o zaujímavé prepojenie miestnosti s doplnkami a dekoráciami. Tento štýl nie je výsadne určitú šablónu, ktorej by ste sa pri dekorovaní mali držať. Zapáčila sa vám myšlienka Britského koloniálneho štýlu a myslíte si, že by to prospelo vašemu interiéru? Určite to neoľutujete.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články