• Štýle

aktualizované

Čo s malým bytom?

Ako je možné opticky zväčšiť malý interiér?
Malé interiéri síce pôsobia veľmi útulne a pekne, ale môžu sa tiež zdať priestornejšie? Keď chceme usporiadať malý interiér, stojíme pred výzvou, kedy na pomerne malom priestore musíme nájsť miesto pre hneď niekoľko ďalších miestností. Použitím jednoduchých návrhárskych riešení môžete docieliť toho, aby sa dokonca aj mimoriadne malý interiér zdal omnoho väčší, než akým v skutočnosti je.
 

Predsieň Mezo I 
Malý byt obvykle spojuje v jednej neveľkej miestností spálňu, obývací priestor, jedáleň a kuchynskú linku. Občas musí byť v byte taktiež miesto pre kancelársky kútik a tiež miesto pre deti. Malý byt môže byť aj cez svoj multifunkčný charakter usporiadaný nielen praktickým a užitočným spôsobom, ale tiež aj estetickým. Najdôležitejšie je si dobre premyslieť a precízne naplánovať každý štvorcový meter, aby sme ho optimálne využili pomocou výberu vhodného nábytku. Taký projekt vyžaduje kreativitu a znalosti o trikoch pre priestorové zväčšenie bytu, ktoré umožní, že sa interiér bude zdať väčší a systematicky usporiadanejší. Základným problémom je to, aby delenie priestoru a jednotlivých zón bolo označené dostatočne jemne, aby kontrasty neboli príliš veľké a nezničili tak vnútorné optické usporiadanie bytu.

Jednotnosť

Pri efektívnom zväčšení malého bytu veľmi záleží na jednotnosti, dá sa povedať, že je rozhodne prvoradá. Považujte celý priestor za jeden interiér, ktorý musí byť jednotný a súvislý bez ohľadu na to, aké činnosti budú v jednotlivých zónach bytu vykonávané. Aby sa malý byt zdal opticky väčší, vyberte nábytok v rovnakom štýle a farebnej kompozícií. Zároveň tiež kuchynské komplety a obývací alebo kancelársky nábytok musí byť v rovnakom prevedení a najlepšie aj v rovnakých odtieňoch. Mnoho výrobcov nábytku už dnes ponúka kolekcie, ktoré sú určené, aby plnili rôzne funkcie interiéru.

Farebné prevedenie

Aby ste opticky zväčšili priestor malého bytu, je  vhodné použiť svetlé farebné kompozície. Stačí vymaľovať steny odtieňom belavé farby, svetle šedé alebo pastelové krémové odtiene, aby ste dosiahli výsledku opticky väčšieho priestoru. Dokonale budú vyzerať najmä neutrálne farby, ktoré tiež môžu tvoriť dobré pozadie pre silnejšie farebné efekty a kontrasty vo forme bytového vybavenia. Nábytok tiež musí byť vyrobený vo svetlých alebo neutrálnych farbách. Rovnako dobre bude vyzerať nábytok prevedený zo svetlého dreva, alebo povrchovo upravený prírodným rezivom. Ak však chcete dodať silnejší akcent, vsaďte na čalúnené komplety sedacích súprav v zvláštnom odtieni napríklad tyrkysovom alebo horčicovom a tiež v odtieni tmavého alebo dokonca aj čierneho grafitu.
 
Skriňa Vievien 73

Iné spôsoby ako je možné zväčšiť malý a nepriestorný byt:

Svoj malý byt môžete jednoducho zväčšiť vďaka zavesenému veľkému zrkadlu alebo si rovno môžete u seba doma vytvoriť nejakú zaujímavú koláž, ktorá bude vyzerať neodolateľne vedľa kolekcií nábytku Bogart! Jednoznačne by ste sa mali zamerať na nábytok vo svetlých farbách spolu s jemnými kontrastami. Ak sa pokúšate o takéto zväčšenie bytu, mali by ste sa zamerať na minimalistický spôsob využitia priestoru. Zbavte sa mnohých zbytočností, ktorými sa Váš interiér obklopuje a hromadí, zabudnite na nepotrebné ozdoby.  Ak sa rozhodujete o kúpe nábytku, rozhodne by ste mali vsadiť na nábytok s rôznymi geometrickými vzormi, ktorý skôr či neskôr vo svojom byte oceníte. Svoj priestor tiež rozdeľte na obytné zóny podľa prevádzaných činností. Pri výbere nábytku sa rozhodne rozhodujte najmä podľa Vašich možností a  osobitného vkusu, ktorý je v každej domácnosti veľmi dôležitý. Či už ide o predsieň alebo o Vašu spálňu, skriňu budete jednoducho potrebovať. Využijete ju na úschovu a rozmiestnenie Vášho šatstva. Budete ju nutne potrebovať počas celej a pravidelnej orientácií a organizácií vo Vašom šatníku. Ak Vás však trápi veľmi malý a nevhodný byt, skriňu si rozhodne umiestnite do Vašej spálni. Na predsieni by nebolo vhodné umiestniť veľkú skriňu s porovnaním v spálni. Do spálne totiž okrem postele, nočného stolíku a skrine nič iné veľmi nepotrebujete. Samozrejme v ojedinelých prípadoch kedy máte vo svojej spálni tiež zabudované miesto pre televízor, ktorý by tiež v žiadnom byte nemal chýbať.  
Samozrejmosťou v malých bytoch by mal byť taktiež stôl. Ak si však vo svojom interiéri môžete dovoliť len jeden stôl, mal by zahŕňať všetky dôležité parametre, a teda mal by pre Vás fungovať ako  jedálny stôl a občasne aj ako Váš pracovný stôl na dôležitú prácu u Vás doma. Pokiaľ si nemôžete dovoliť mať dva stoly, rozhodne by ste sa mali uskromniť s jedným, ktorý bude vo väčšej miere slúžiť najmä na jedálne a kuchynské povinnosti. Bez kuchynského stola by totiž Vaša domácnosť rozhodne nemohla fungovať. Avšak rozhodnutia ohľadom potrebnosti nábytku Vo vašom byte máte na svedomí len Vy, preto by ste sa mali rozhodnúť predovšetkým podľa toho čo uznáte za vhodné, že budete u seba doma potrebovať. V prípade nejakých nutností sa bez problémov môžete obrátiť na náš sortiment, ktorý ponúka kvalitný nábytok za tie najlepšie ceny.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články