• Štýle

aktualizované

Čo si zadovážiť na záhrade?

Čo si zadovážiť na záhrade? Ak vlastníte aspoň malú záhradu, môžete sa tam cez leto prakticky presťahovať. A pritom k tomu stačí málo, zariadiť si vonkajšiu kuchyňu alebo aspoň miesto na gril a posedenie, u ktorého budete jesť alebo vybavovať pracovné resty. Záhradné kuchyne sú veľkým trendom. Nie je to zvláštne, vďaka nej sa presunie ťažisko domácich prací vonku a domov môžete chodiť len spať, alebo ani to nie. K jej vybudovaniu ale potrebujete dostatok miesta. Minimálne by mala mať 3 x 4 metre, pokiaľ sa na ňu má zmestiť aspoň malý jedálny stôl. Mala by teda spĺňať podobné rozmery ako domáci. Záhradná kuchyňa ale skrýva väčší potenciál, než len pracovnú plochu, drez a sporák. Ponúka sa rozšírenie o gril a udiareň. Zvyšné teplo potom môžete využiť pre domáce sušenie ovocia, hub či zeleniny.

Komplet záhradného nábytku Daniel - čierna Komplet Stôl i Stoličky do ogrodu
Komplet záhradného nábytku Daniel 

Kam s ním?

Keďže varením vzniká teplo, umiestnite ju na tienisté miesto. Ani zastrešenie ju pred slnečným úpalom dostatočne neochráni, preto by ste mali hľadať umiestnenie na východnej alebo severnej strane domu alebo iné budovy. Pri varení vznikajú ale aj rôzne vône a dym, a preto by sme mali brať ohľad na susedov. Zákonom požadované dva metre od hraníc pozemku v tomto prípade nebudú stačiť. Takže pokiaľ chcete predísť susedským sporom, postavte ju tak ďaleko do susedovho domu, kde ich nebudete vôňami ani dymom obťažovať.

So strechou alebo bez nej?

Rozhodne s ňou. Strecha ochráni nielen zariadenie, ale aj vás, keď príde letná búrka. V ideálnom prípade by mal ísť priestor kuchyne na zimu úplne zavrieť napríklad posuvnými stenami. Pri stavbe nezabudnite na elektroinštaláciu, ktorá by mala odpovedať norme IP65 pre použitie vo vonkajšom prostredí. A žiadna kuchyňa hodná svojho mena sa neobíde bez prípojky vody a odpadu. Materiály pre stavbu by mali byť kvalitné a dobre odolávať poveternostným vplyvom. Možností je naozaj veľa – od murovaných cez betónové, obložené kameňom alebo len drevený prístrešok. Ak sa rozhodnete pre vonkajšiu kuchynskú linku, vychádza dobre celokovová konštrukcia.

Keď nemáte dostatok miesta

Cítite sa oklamaní, pretože je vaša záhrada na klasickú záhradnú kuchyňu príliš malá alebo vám po stavbe domu nezostali financie? Neklesajte na mysli. Možno nebude dokonalá, ale určite v nej uvaríte. Miesto na klasický alebo prenosný gril nájdete aj na balkóne. A čo tak ohnisko, to je najskôr tá pravá romantika! A pri tom sa dajú na otvorenom ohni pripraviť naozajstné lahôdky.
Pre prípravu jedla potom postačí starý stôl, ktorý zrenovujete a opatrite náterom alebo použijete nejaký moderný kredenc, ktorý okrem otvárateľnej pracovnej plochy disponuje a škopkom na mytie riadu. A na zimu ju zakryjete plachtou, než postavíte strechu. Nakoniec nezáleží na tom, či máte dokonalú kuchyňu, ktorú vám závidí celé okolie, či je moderná či v rustikálnom štýle alebo len prenosný gril a jednoduchý záhradný nábytok. Dôležité je, že sa u jedla zíde príjemná parta a je vám spolu dobre.
Ako už to tak býva, hlavnú úlohu v kvalite záhrady hraje vždy dobre premyslená kompozícia. Záhrada by isto nemala byť priehľadnuteľná z jediného miesta, ale rovnako tak sú v nej dôležité prehľady na zaujímavé prvky. Záhradu v zime sledujete hlavne z tepla za oknom, preto by ste mali mať z miestností možnosť dohliadnuť na tematické prvky. 
Pri výberu nábytku je dôležité zvážiť, kde bude umiestnený, či na neho budú pôsobiť vplyvy počasia a na akom povrchu bude stáť. Pod šíre nebo či čiastočne zastrešené miesta je podstatné vyberať odolnejší materiál, ktorý môže byť vystavený slnku, vetru a dažďu. Na celkom zastrešené miesta je možné zvoliť akýkoľvek materiál. Pred kúpou exteriérového nábytku záleží tiež na povrchu, na ktorom bude umiestnený.

Plast a jeho veľký výber

Neodmysliteľnou výhodou tohto materiálu je predovšetkým jeho váha, jednoduchá údržba a odolnosť voči vonkajším podmienkam. U lacnejších výrobkov je nevýhodou blednutie farieb a nosnosť materiálu. Výber plastového nábytku je veľký, od klasických lacnejších kúskov, po naozaj kvalitné, ale drahší sortiment. Ten je vyrobený zo zmesi tvrdých plastov a v kombinácií s umelým rátanom nielenže dobre vyzerá, ale má tiež omnoho dlhšiu životnosť. Je žiaruvzdorný, nerezavie a je odolný proti UV žiareniu. Najmenej práce je s nábytkom z plastu, ktorý stačí očistiť vlhkou handrou. Životnosť plastu predĺžite tým, že nábytok nebudete príliš dlhú dobu vystavovať priamemu slnku. Údržba nábytku z kovu je tiež časovo nenáročná, kovové časti stačí občas umyť a tie drevené či plastové očistiť saponátom.
V našej širokej ponuke nájdete predovšetkým drevený záhradný nábytok, ktorý si môžete vybrať podľa jeho účelu alebo svojich možností. Čo sa týka ponuky, tak v nej nájdete množstvo záhradných stolov, stoličky, kreslá, ale aj celé zostavy, ktoré si budete môcť zadovážiť do vašej záhrady. Zostavy sa od seba odlišujú doplnkami, spracovaním materiálu alebo tiež farbou. Veľmi dobrou voľbou sú záhradné zostavy, ktoré môžete využívať takmer celoročne spolu so svojou rodinou. Ak však nemáte dostatok miesta pre záhradné zostavy, vystačíte si aspoň s jedným kúskom záhradného nábytku. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články