• News&Inspirations

aktualizované

Detská izba upravená pre školáka

Školský rok sa pomaly blíži a mnohí rodičia budúcich prváčikov majú najvyšší čas, aby svojim ratolestiam prispôsobili detskú izbu tiež pre učenie. Pokiaľ sa to týka aj vás a stále ešte nemáte prehľad v širokej ponuke nábytku a detských doplnkov, máme pre vás niekoľko užitočných tipov a rád odborníkov.

 Komplet nábytku mlodziezowych Kendo I - Biely Komplet nábytku mlodziezowych
Komplet nábytku Kendo I.
S nástupom do školy pre deti nastáva prvá veľká zmena. Ich detská izba, ktorá pre nich do tej doby predstavovala súkromné kráľovstvo na hranie, sa musí zmeniť na izbu, kde bude aj dostatok miesta na písanie, čítanie, maľovanie a učebnice. Hravá duša teda pretrváva, ale nastupujú tiež povinnosti spojené s domácimi úlohami a to musí korešpondovať aj so zariadením izby.

Pozor na farby a extravagancia

Izba školáka by mala byť usporiadaná a pôsobiť skôr upokojujúcim dojmom. Rodičia by sa preto mali pri zariaďovaní vyhnúť nadmiere farieb a extravagancii. Výrazné určujúce prvky môžu zbytočne odvádzať pozornosť dieťaťa pri učení, naviac nenechávajú priestor pre fantáziu. Predstavte si, že sa máte sústrediť na úlohu z matematiky v izbe, kde vládne chaos. V tomto období je potrebné vniesť do života dieťaťa rád, ktorý pomôže sústredeniu. A akonáhle je potrebné deliť čas doma na prípravu do školy a na hranie, je dobré, aby aj izba mala zóny na učenie a na hranie.

Nábytok vyberajte aj do budúcnosti

Pri zariaďovaní izby pre školáka je potrebné od začiatku myslieť ekonomicky. Deti rastú rýchlo a s každým novým rokom sa mení aj ich vkus. Každá prestavba je naviac finančne náročnou investíciou, pri výbere nábytku sa preto vyplatí univerzálnosť. To platí predovšetkým pre nákup stoličiek a pracovného stola. Je dôležité vybrať deťom správnu veľkosť a hlavne výšku. U malých detí s obľubou používame drevené tzv. rastúce stoličky, u ktorých sa upravuje výška sedáku, ale aj podnožky. Dá sa to riešiť aj rastúcimi stolmi, ale tie bývajú zbytočne drahé a zložité. Výška stola by sa každopádne mala pohybovať podľa výšky dieťaťa, ideálne medzi 70 a 75 cm.

Svetlo prirodzené aj umelé

U písacieho stola by nemalo chýbať okno ako prírodný zdroj svetla. Pokiaľ nie je k dispozícií, nahraďte ho lampičkou, ktorá poskytne dostatok osvetlenia. To by malo v prípade pravákov dopadať z prednej či ľavej strany, u ľavákov naopak, a to pod úhlom 60 až 70 stupňov. Hravé stolné lampičky s motívmi obľúbených Disneyových postavičiek, ktoré pomáhajú pri znížení námahy očí, prinášajú mnohé rozdielne značky.

Aby ich nebolel chrbát

Obdobne by sa malo postupovať tiež v prípade postele. Aj pre malé dieťa sa vyplatí kúpiť posteľ dospelých rozmerov. Kvalitná kostra postele vydrží veľa rokov, napríklad až do dospelosti. Jediné, čo neporastie s dieťaťom, je matrac. Ten sa musí zvoliť podľa jeho veku a rastu a mal by mať skôr strednú tvrdosť. Zásadná je správna podpora chrbtice – kvalitný materiál matraca. Ideálne sú pre deti matrace z kvalitných PUR pien, ktoré vyhovejú ako z hľadiska pružnosti, tak aj hygieny.

Kam s nimi?

V izbe školáka by tak nemali chýbať ani poličky na učebnice, regály aj skrinky so zásuvkami na zošity a ďalšie úložné priestory pre školské potreby. Variantou je napríklad multifunkčný nábytok. Pokiaľ nechcete kupovať celé nové vybavenie, riešením môžu byť pojazdné prídavné kontajnery k detskému písaciemu stolu. Ich súčasťou je množstvo praktických zásuviek. Plastové kolieska kontajnera umožňujú jednoduchšiu manipuláciu a jednoducho ho premiestnite podľa potreby.

Vstupná brána do sveta školáka

Nemalá pozornosť by sa mala venovať aj výberu dverí. Dôležitými faktormi sú tu bezpečie, hravosť, pokoj na učenie alebo vytúžené súkromie a už spomínaná univerzálnosť. Zaujímavým riešením sú tiež napríklad dvere so špeciálnym kartónovým povrchom. Ten je možno polepiť tapetou alebo pretrieť bežnou interiérovou náterovou farbou. Pomocou farebných designových tapiet, samolepiek či nástenných farieb tak je možné dvere zladiť aj s tými najbláznivejšími predstavami detí. Akonáhle dieťa vyrastie a bude chcieť zmenu, dajú sa dvere znova premaľovať alebo pretapetovať. Pre malých neporiadníkov sa potom ponúkajú praktické dvere, ktoré majú napríklad výklopné nerezové háčiky fungujúcimi ako vešiaková stena na baťoh, tašku s oblečením či tenisovou raketou. Pokiaľ háčiky nie sú potrebné, zaklapnú sa späť do plochy dverí, aby zbytočne nevyčnievali vonku. Pokiaľ si chcete byť istí, že sa váš malý školák bude v izbe cítiť dobre, pokojne ho do zariaďovania zapojte. Posilnite tak jeho kreativitu a sebadôveru. Celý priestor môžete tiež oživiť s pestrým zariadením do detskej izby z našej kolekcie, keďže je toho naozaj veľa, čo by vás mohlo zaujať, vďaka bohatej ponuke určite nájdete niečo ideálne pre svoje deti. Deťom určite urobí radosť aj menšia nafukovačka alebo kreslo, ktoré budú môcť mať v svojej izbe alebo v obývacej miestnosti, z ktorej si budú môcť užívať svoje obľúbené programy. Ak im budete chcieť urobiť radosť, tak ich budete môcť potešiť farebnými tapetami alebo hravým kobercom, prípadne môžete vybrať niečo, čo je im blízke alebo čo by sa im hodilo na dlhšiu dobu, čo sa odvíja aj od používania.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články