• Kancelária
  • Sprievodca

aktualizované

Domáca kancelária v niekoľkých krokoch – 2.časť

V súčasnej situácii sa veľa ľudí muselo zo dňa na deň presunúť z firemnej kancelárie do systému práce na diaľku. Hoci je táto forma práce dlhodobo populárna a má množstvo výhod, náhla zmena pracovného režimu môže byť výzvou. Hlavnou dilemou je zvyčajne nájsť zlatú strednú cestu medzi túžbou byť profesionálny a nájsť sa v pohodlí domova a každodennými povinnosťami. Ako odpoveď na tieto dilemy sme pre vás pripravili niekoľko praktických rád, ako si vytvoriť optimálne podmienky pre prácu na diaľku.

Kancelársky nábytok doma? Prečo nie

Ľudia, ktorí ešte doteraz nepracovali z domu nemajú preto vyhradené miesto na prácu a čelia výzve ako sa odnájsť v novej situácii. Miesto, kde budeme pracovať, sa oplatí vyberať starostlivo, pretože je dobré čo najviac obmedziť všetky rušivé vplyvy. V dome, kde sú aj iní členovia domácnosti, to môže byť ťažké. Potom bude napríklad spálňa, jedáleň alebo miesto v obývačke ako stvorené pre kancelársky kútik. Stačí premiestniť nábytok v miestnosti tak, aby ste získali kúsok voľného miesta pri stene alebo pri okne a mali prístup k prirodzenému svetlu (priaznivo to ovplyvní pohodlie práce). Na zariadenie domácej kancelárie nepotrebujeme toho veľa. Stačí vám pracovný písací stôl a ergonomické kancelárske kreslo.

Biurko do pracy z domu

Ako si vybrať kancelársky nábytok pre hotové usporiadanie?

Nájdenie miesta pre prácu z domu je len prvým krokom k vytvoreniu pohodlnej a efektívnej domácej kancelárie (home office). Keď príde čas na výber správneho kancelárskeho nábytku, musíte si vybrať z mnohých rôznych variantov. Zladiť očakávania z hľadiska formy a funkčnosti daných kancelárskych zostáv a prispôsobiť ich už hotovému usporiadaniu interiéru môže byť výzvou. Pretože keď je obývačka alebo spálňa už zariadená, pridávanie nového nábytku môže byť z hľadiska estetického súladu trochu problematické. Riešením je výber nábytku s univerzálnym dizajnovým charakterom, ktorý sa dá ľahko prispôsobiť už hotovým usporiadaniam. Písací stôl, regál alebo otočné kreslo by mali:

  • byť ergonomické a funkčné,
  • poskytovať maximálny komfort počas používania, aby nedostatok pohodlia nenarúšal efektivitu a koncentráciu pri práci,
  • mať univerzálny dizajn: nábytok v neutrálnych farbách , najmä biela a sivá,
  • minimalistický dizajn, aby neboli v rozpore s estetikou a dekoratívnosťou použitou v danom interiéri.

biurko

Efektívnosť v práci z pohodlia domova?

Príprava vhodného pracovného priestoru je mimoriadne dôležitá nielen z hľadiska pohodlia, ale tiež mať všetko po ruke. Preto je dobré si uvedomiť, že naše pracovné prostredie ovplyvňuje nielen našu pohodu, ale aj schopnosť koncentrácie, a tým aj efektivitu. Preto by mal byť kancelársky nábytok pohodlný pri používaní.

Ako správne zorganizovať prácu z domu?

·        Sebadisciplína – začnite každý pracovný deň stanovením akčného plánu a zadaním úloh, vďaka ktorým zvýšite svoju efektivitu a budete mať väčšiu motiváciu pracovať.

·        Rutina – vykonávanie dennej rutiny v podobe hoci aj bežného oblečenia či mejkapu dáva mozgu signál, že je čas pracovať, nie oddychovať. Stojí za to vytvoriť si hodinový rozvrh dňa.

·        Organizácia – nájdite si čas na plánovanie a organizáciu.

 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články