• Štýle

aktualizované

Farby do detskej izby – ako ich vybrať

Aké farby do detskej miestnosti? Pre hravé deti sa hodí oranžová, detičky upokojuje lila. Deti majú iné vnímania farieb, než dospelí. Zatiaľ čo my väčšinu trváme na umiernenosti, deti milujú hýrivé a jasné farby vo veľkom množstve. Detská izba je bývanie pre dieťa, a preto im nevnucujme náš vkus.

Komplet nábytku do mládežníckej izby Chicory II Izba pre mladých
Komplet nábytku do mládežníckej izby Chicory II

Môžeme im ale dopriať farby, ktoré sa hodia k ich temperamentu a osobnosti.

Podľa vedeckých štúdií vnímajú farby už novorodenci. Prieskum preukázal, že najviac detí sa otáčalo za červenou škvrnou, ktorá sa pohybovala na šedom pozadí. Zaujímavé je, že zelená farba zaujala iba každé tretie dieťa,žltá každé štvrté a modrá dokonca až každé desiate. Táto štatistika sa však týka skutočne len veľa malých detí. Od troch mesiacov života sato totiž zmení.Trojmesační kojenci už vnímajú v podstate všetky farby, napriek tomu ešte úplne nerozlišujú jednotlivé odtiene. Je preukázané, že napríklad rozdiel medzi azúrovou a svetlo modrou rozpoznajú väčšinou až teenageri. Preto tiež do detskej miestnosti patria farby veľmi výrazné so silným kontrastom.

Farby pre deti a pre väčšie deti

Z rozličných prieskumov prevedených počas posledných rokov vyplýva, že novorodenci sa dobre cítia v izbách ladených do fialových odtieňov. Dodávajú im pokoj, podporujú ich fantáziu a aj vnútornú rovnováhu. U väčších detí dobre funguje už spomínaná uvedená červená farba. Musíte však dať pozor, aby ste to s ňou príliš neprehnali. Deti, zvlášť tie hyperaktívne, by sa potom vám podarilo upokojiť len ťažko. Hravým deťom dodá chýbajúcu odvahu oranžová farba.

Čo na steny?

Aj v detskej izbe je lepší sa pri maľovaní s farebnosťou držať pri stene.Optimistického ladenia miestnosti dosiahnete napríklad žiarivo žltou s niekoľkými pruhmi svetlomodrej.Na veľkých plochách, ako sú steny, strop, ale aj podlahy, kombinujte maximálne tri odtiene.

Obzvlášť dajte pozor na dnes veľmi obľúbené dekory v podobe rozprávkových postavičiek. Namiesto samolepky, ktorá je priamo na stene, radšej deťom obrázky či plagáty zarámujte.Po čase ich môžete bez problémov vymeniť, zatiaľ čo dostať je dolu priamo za stenou je podstatne zložitejšie. Prílišná farebnosť deti rozptyľuje a vzbudzuje v nich chaos a pocit neusporiadanosti. Zaujímavé je, že podobne nepríjemne môže pôsobiť prevaha jednej intenzívnej farby. Všeobecne platí rovnako ako v ostatných miestnostiach, že tiež v detskej miestnosti je lepšie zvoliť neutrálny základ, ktorý umožňuje neskôr rôzne farebné obmeny s minimálnymi nákladmi.

Často môžete počuť, že pre takto malé deti sú vhodné pestré farby, avšak to platí skôr pre dekorácie a hračky, pretože také farby u detí vzbudzujú pozornosť a podnecujú ich k aktivite.

Je v podstate jedno, či zvolíte pre svoje dieťa zelený, modrý, fialový alebo ružovú detskú izbu, dôležité je, aby v ňom bolo vašim deťom dobre a páčilo sa im v ňom.Nechajte ich preto spolurozhodovať o jeho zariadení a len korigujte ich nápady. Uvidíte, že vďaka spolupráci vytvoríte priestor, ktorý budú milovať a kde budú nielen dobre spať, ale budú sa tu aj hrať a neskôr sa učiť.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články