• Štýle

aktualizované

Farby semafóru

Hra s farbami k interiéru jednoducho patrí. Väčšine z nás býva pri výberu asi najspoľahlivejším radcom osobný vkus. Môžete ich voliť a kombinovať tiež podľa toho, ako jednotlivé odtiene pôsobia na ľudskú psychiku. Už vás niekedy napadlo si doma vytvoriť tzv. traffic house a vnímať farby v jednotlivých miestnostiach bytu ako signalizáciu na semafore?
Výstražná červená farba vás jasne upozorňuje, že by ste mali pridať. Využite výraznosť tejto signalizačnej farby a preneste ju napríklad do kuchyne alebo kúpeľne! V oboch miestnostiach by ste sa celkom iste mali zastaviť na svojej rannej križovatke. Do nového dňa vykročte s pozitívnymi myšlienkami a veselo. Jasná žlto-oranžová vám signalizuje, že sa máte pripraviť. Nastražte zmysly a nabite sa potrebnou energiou, ktorú vo vás určite prebudí pohľad na interiérové prvky vo veselom žltom prevedení. Môžete ich pridať do spálne napríklad prostredníctvom žltých obliečok alebo v žlto-oranžovej môžete mať tiež napríklad predsieňovú lavicu alebo botník. Okrem červenej by sa vám do kuchyne hodila zelená farba. Záleží len na tom, ako to vnímate. Dávate prednosť umiernenejšiemu vzhľadu interiéru? Výrazné signalizačné farby do neho pridajte prostredníctvom dekorácií. Veselá farebnosť semaforu skvelo ozvláštni aj byt zariadený v minimalistickom duchu. Naviac aktuálne interiérové trendy inklinujú skôr k použitiu tmavých odtieňov. Vždy je ale potrebné určité presvetlenie. A  práve k tomu sa hodia jasné farby, ako je žltá či oranžová, nevynímajúc červenú. Oživiť neutrálne ladený domov sa dá mnohými spôsobmi a jedným z nich sú farby. Inšpirujte sa tými, ktoré vídate denne, keď šoférujete auto alebo prechádzate ulicou. Signalizačné farby sú zo svojej podstaty nepriehľadné, čo sa dá krásne aplikovať aj u vás doma. Červená, žlto-oranžová a zelená spoľahlivo zvýrazní každý interiér, stačí len zvoliť vhodný odtieň a mieru použitia.

Červená len pre odvážnych 
Vášeň, podpora aktivity a stopercentné pútanie pozornosti, toto všetko ponúka červená farba. Je veľmi temperamentná, preto sa osvedčuje napríklad v pracovne, kde stimuluje k výkonu. Určite by ste ju nemali voliť k vymaľovaní všetkých stien, skôr na jednu, inú nechať bielu alebo zvoliť červené pruhy na bielom podkladu. Červená tiež vyzerá dobre so žltou v horčicovom odtieni, a tiež by ste mohli použiť čalúnený nábytok v dvoch odtieňoch. Zaujímavo bude pôsobiť rovnako v kúpeľni, a to z dvoch dôvodov. Tieto priestory sú často nedostatočne osvetlené a červená ich dokáže rozžiariť, naviac sa v nich nezdržujete tak dlho, aby vám sýta farba začala pripadať agresívne. Často sa používa tiež v detských izbách. Obecne je známe, že červená výborne doplňuje interiéry zariadené v minimalistickom štýle s využitím šedej, bielej, kovu a skla. Ale keď si spomeniete na vidiecku kuchyňu vašej babičky, tak v nej červená určite tiež nechýbala. Nie je to teda ani tak otázka štýlu, ako skôr toho, ako túto farbu sami vnímate a v akom množstve z pohľadu zabranej plochy si ju dovolíte.
 
Aranžácia Ikar 6
Žltá alebo oranžová: slnko vášho domova
Chcete sa doma radovať celý rok a netrúfate si na červenú? Použite žltú alebo oranžovú, symboly slnka a života, ktoré prinášajú dobrú náladu a podporujú vašu kreativitu. Obe farby sa nezriedka spojujú v jednu. Často sa používajú na steny a interiérové textílie, k videniu sú rovnako na nábytku, veľmi prívetivo pôsobí napríklad na kuchynskej linke. Keď neviete isto, ako s nimi na väčších plochách naložiť v jednotlivých miestnostiach, skúste si ich predstaviť na dverách. Elegantne pôsobia v prevedení zo skla, ktoré sa buď celé prefarbuje, alebo sa z jednej strany obstará farbou, prípadne sa medzi skla laminujú dekoratívne fólie. Aby výrazné tóny časom nevybledli, používajú sa farby rezistentné voči UV žiarení. Výdrž farieb záleží na použitom materiálu. Niektoré sú odolnejšie a iné menej. Napríklad v segmentu populárnych lesklých povrchov vedú akryláty. Akrylátová farba je tvorená UV odolnými pigmenty, ktoré počas výroby postupne začínajú tvrdnúť.
Zelená pre všetkých 
Zelená je multifunkčná, túto farbu znesie každá miestnosť v domácnosti. Zaujímavé je, že si ju obľúbili tiež ľudia, ktorí by si inak na výrazné tóny netrúfli. Dôvodom je zrejme ich psychologický účinok, pôsobí upokojujúcim dojmom a pocitovo znižuje vnímanie okolitého ruchu. Napríklad do modernej domácnosti sa hodia jasnejšie, živé tóny, do rustikálnych skôr tlmenejšie až tmavo zelené – výnimkou je kúpeľňa, kde sa prevažne volí zelená vo svetlých odtieňoch. Patrí k veľmi obľúbeným farbám pre vymaľovanie alebo tapety, vítať vás môže hneď v predsieni. Aplikuje sa tiež na čalúnení či na nábytok, predovšetkým kúpeľný a kuchynský. Pre kuchynskú linku sa často volí kombinácia, napríklad dolné skrinky sú zelené, horné v neutrálnej šedej či bielej farbe. Alebo ju spojte so žltou či oranžovou, čo sa často deje, tieto farby k sebe pasujú. A keby ste chceli k zelenej pridať červenú, pokojne choďte do toho. Výsledok môže pôsobiť ľahko extravagantne, ale rozhodne si ho každý v interiéri všimne.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články