• Štýle

aktualizované

Farebné ladenie

Určite už ste niekedy počuli o psychológií farieb alebo ste o tom mohli čítať práve u nás, teda o tom, že každá farba niečo znamená a tiež navodzuje konkrétnu emóciu. Nesmieme opomínať ani ich estetiku a to, kam sa farby hodia. Len málokto si napríklad vymaľuje obývaciu miestnosť zelenou alebo spálňu temnou čiernu, hoci má spomínané farby inak naozaj rád. Zladiť tieto dva aspekty niekedy nie je jednoduché, nie je to však nemožné. Ani v kuchyni.
Kuchyňa ako operačná sála alebo stelesnená zima
Nie je potrebné dlho diskutovať ani o tom, že každý z nás má nejaký vkus a často sa stretávame s veľmi nonkonformným prístupom k farbám v byte.
Najväčšiu platnosť má stále samozrejme pravidlo, aby si každý zariadil byt tak, ako sa mu páči, aby sa v ňom cítil výborne a uvoľnene. Lenže aj napriek tomu by sme si pred maľovaním mali uvedomiť, že každá miestnosť má svoj význam a od každej očakávame niečo iné, špecifické.
Konkrétne od kuchyne očakávame vrelosť, útulnosť, pokoj, pohodu a samozrejme to, že nám v nej bude chutiť každé jedlo od raňajok cez desiaty a obedy až po večere. A keď to vezmeme vylučovacou metódou, rovno zabudnite na modrú alebo zelenú kuchyňu.
Modrá farba evokuje chlad, príliš mnoho studených odtieňov ako by hovorilo tu vládne zima a nepokoj. V takej kuchyni si ani väčšiu dobrotu nevychutnáte. Podobne to je so zelenou, ktorá často vyvoláva predstavu nemocnice alebo zubnej ordinácie. Už chýba len zápach dezinfekcie. Chcete mať kuchyňu ako operačnú sálu? Potom sa pri nákupu zelenej farby vyhnite.
Červenú farbu často považujeme za symbol ohňa, vášne, erotiky, ale aj agresivity a sily. Okrem toho všetkého podporuje chuť k jedlu, čím je pre kuchyňu zaujímavá. Nesmie však byť
krikľavá ani tmavá, pôsobila by príliš vyzývavo. Doporučujeme preto kombinovať ju s bielou farbou, svetlou tapetou a svetlými doplnkami.
Oranžová je hotová kráľovná kuchyne. Povzbudzuje chuťové bunky k práci a tiež nabáda ku komunikácií. Stretávate sa s rodinou pri večeri a vzájomne si hovoríte, aký ste mali deň? Potom verte, že vám so všetkými bude v oranžovej kuchyni nadpozemsky krásne.
 
Viete, ktorá farba navodzuje akú emóciu? Jak bude pôsobiť práve v kuchyni? A počuli ste o tom, že by sme nemali mať vymaľovanú každú miestnosť v byte inou farbou, aby bývanie nepôsobilo chaoticky a nejednotne? Pokiaľ máte v týchto otázkach jasno, musíme zopakovať, že nakoniec by ste si rovnako mali vybrať to, čo sa bude páčiť vám, aj keby ste mali byť jediní na svete. Ste to predsa vy, kto tu býva!
Olivovo zelená, hráškovo zelená, smaragdovo zelená, zelená farba má nepreberné množstvo odtieňov, ktoré ľudia veľmi často a veľmi radi využívajú v interiéroch. Aby nie – zelená je farba, ktorá u človeka evokuje prírodu a vďaka tomu väčšinovou vytvára nerušené a príjemné prostredie. Človek ju tak väčšinou vníma ako farbu veľmi príjemnú, farbu, ktorá mu robí dobre.
Pozor na nemocničnú zelenú!
Viacmenej samozrejme existujú výnimky – a tak sa môže stať, že zle zvolený odtieň zelené bude v niektorých ľuďoch vyvolávať vnútorný nepokoj. Mimochodom, medzi také odtiene patrí napríklad ten odtieň zelenej, ktorý sa používa na operačných sálach – je síce pravda, že evokuje čistotu, na druhú stranu ale práve veľmi často aj nemocničné prostredie. A preto je dobré sa mu vyhnúť. Inak ale zelená farba väčšinu ľudí upokojuje, zároveň podporuje sústredenosť – človek neuteká z jedného bodu k druhému, zelená sa tiež označuje za farbu harmónie – mala by vás teda dostať do pohody – a to ako fyzickej, tak psychickej. Je aj farbou sviežosti a navodzuje vraj aj pocity istoty – uplatnenie by teda mohla nájsť aj v jednacích miestnostiach. Zelená sa veľmi často používa na podlahy. Vďaka tomu, že zelená farba evokuje prírodu, používa sa veľmi často na rozsiahlych podlahových plochách. Prečo? Pretože u človeka vytvára pocit, že sa prechádza po tráve – nepôsobí teda na veľkej podlahovej ploche tak jednoliato ako iné farby. Pokiaľ naviac nezvolíte lesklý povrch, ale hrubý povrch, potom podvedomú ilúziu a odkaz na trávnatú plochu ešte podporíte. 
Zelená farba sa tiež výborne hodí aj na ďalšie väčšie plochy – ako sú napríklad závesy alebo poťahy, prípadne aj bočné steny. A mimochodom – pokiaľ chcete vyvolať zdanie luxusu, kúpte si do interiéru doplnky v temne zelených odtieňoch, práve tie totiž eleganciu, luxus a prestíž evokujú zo všetkého možného najviac.
Vo vašej kuchyni najlepšie vynikne jemne oranžová alebo broskyňová farba, tá pôsobí príjemne aj v iných miestností ako je napríklad obývačka. Taktiež použiteľná a príjemná farba do kuchyne môže byť každá v odtieni oranžovej, žltej alebo môžete vsadiť na klasiku a nechať steny biele. Kuchynský interiér bude vyzerať minimalisticky a tým pádom si do neho môžete zvoliť nápadný doplnkový nábytok podľa vášho vkusu. Jednoduchý biely minimalizmus môžete  prehodnotiť aj vo svojej obývačke. Dnes to už nie je žiadnou veľkou novinkou, no ako sami dobre vieme bielou sa nič nepokazí. O nábytok do obývačky sa môžete postarať práve od nás! U nás nájdete kvalitný nábytok a cenovo vás nesklameme.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články