• Štýle

aktualizované

Industriálny štýl nemusí byť neútulný

Industriálny štýl nemusí byť len neútulný. Na prvý pohľad sa môže zdať, že industriálny štýl je určitou revoltou zažitých pravidiel v interiérovom designu. A to nielen preto, že sa inšpiruje nehostinnými priemyslovými priestormi, ako sú sklady a továrne, ale tiež preto, že sa pýšia stavebnými prvkami, ktoré sa inak všetci pokúšajú všemožnými spôsobmi zakryť. Je však zaujímavé, že sa napriek tomu stáva veľmi populárnym trendom, ktorý nájdete nielen v komerčných budovách, ale stále častejšie sa objavuje predovšetkým v podkrovných bytoch a moderných domoch. 

 Komplet nábytku Montana
Komplet nábytku Montana


Kúzlo industriálneho štýlu

Na veľa ľudí môže interiér zariadený v industriálnom štýle pôsobiť akosi nedokončene. Ale v tom práve spočíva hlavná myšlienka a možno tiež jeho kúzlo. Veď v pôvodných priemyslových priestoroch sa nikto nezabýval tým, či je omietnutá stena alebo či nie je vidieť kus elektrického kabelu či vodovodnej trúbky. Naopak, celé rozvody boli ponechané viditeľne. Interiéroví návrhári však hľadajú inšpiráciu všade okolo seba, a tak nenechali bez povšimnutí ani nudnú atmosféru továrenských hál a postupne ju preniesli aj do našich domovoch. Veľký vplyv na to bezpochyby mal aj zvyšujúci sa počet opustených priemyslových priestorov. Práve tieto objekty totiž čím ďalej častejšie prechádzajú rekonštrukciu a využívajú sa k bývaniu. Vznikajú tak loftové byty, ktoré si zachovávajú punc pôvodnej autenticity. A niekedy návrhári dokonca neváhajú a niektoré industriálne prvky do interiéru schválne pridajú.

Fascinácia kovovými a drevenými povrchmi

Industriálny štýl tvorí užitkové predmety vyrobené z dreva a kovu, a to prevažne v neutrálnych tónoch. Výsledkom je vzhľad nábytku pôvodne určeného do skladu a laboratórií, ktorý však môže byť samozrejme kombinovaný s radou ďalších povrchov od hrubých neopracovaných až po leštené. Tento nábytok potom stále častejšie preniká aj do interiéru zariadených v úplne odlišných štýloch a stáva sa tam zaujímavým solitérom. Mnoho nadšených návrhárov totiž uprednostňuje tieto kúsky tiež vďaka ich skvelým designovým vlastnostiam, ako sú povrchy z nerezovej oceli, kovová svietidlá a vintage nábytok.

Odkryté trúbky a rozvody

Jednou z typických charakteristík v industriálnych interiéroch (okrem typických tabuľkových okien) je priznaná prítomnosť stavebných prvkov, ako sú elektrické a vodovodné rozvody. Dokážete si predstaviť, ako práve táto stratégia môže byť pri rekonštrukcii objektu oslobodzujúca? Premena bývalých priemyselných priestorov na obytné môže byť skvelá výzva, ale ponechaním aspoň niekoľkých exponovaných surových prvkov môžu aj naďalej pripomínať svojim obyvateľom pôvodný účel budovy. Naviac sa dá vo všetkom nájsť nejaké pozitívum či zaujímavosť. A preto práve tmavé oceľové potrubie sa využíva ako skvelý kontrastný prvok k svetlej farbe otlčeného muriva alebo bielej výmaľbe. A tí, ktorí prepadli industriálnemu štýlu, môžu dokonca začleniť tento koncept odkrytých trúbok napríklad práve do nábytku.

Vintage nábytok a doplnky

V industriálnych interiéroch sa teda objavuje predovšetkým nábytok vyrobený z dreva alebo kovu. Často sa ale tiež môžete stretnúť s kombináciou kovu a dreva na rovnakom kusu alebo napríklad môžete vidieť drevený stôl spárovaný s kovovými stoličkami. Nadšenci industriálneho designu často umocňujú kovový pocit tiež pomocou farieb, napríklad šedej. To sa uplatní tiež v industriálnej kúpeľni, ktorej oceľový vzhľad podtrhujú zvetrané šedé steny. K ozvláštneniu industriálneho interiéru sa ale prekvapivo používa tiež kožený alebo starožitný nábytok či svietidlá. Jednoducho sa dá povedať, že zdanlivo strohý industriálny štýl môže mať mnoho podôb. Od priznaných trúbok vedených po stenách a strope cez natrieskané omietky až po drevené a kovové vybavenie a zaujímavé starožitné akcenty.
Vznikajú tak originálne priestory pre život, kde je vďaka vysokým stropom možné vystaviť niekoľko otvorených poschodí a napriek tomu zostáva byt jedným veľkým a presvetleným priestorom s neskrývanými konštrukčnými prvky, ako sú oceľové nosníky, trámy a tehly. Ku každému bytu neodmysliteľne patrí aj nábytok, ktorý zaisťuje nielen funkčnosť bytu, ale podtrhuje celkový designový zámer obytného priestoru. V prípade loftových bytov ide – industriálny nábytok, ktorý je inšpirovaný architektonickými prvkami priemyslových a dopravných stavieb. Designéri využívajú pôvodné konštrukčné prvky, materiály a technológie. Spravidla sa to prejaví aj na celkovej hmotnosti nábytku, ktorý nepresťahujete pri upratovaní bez sťahovacej služby, ale rozhodne dodá vášmu bytu celkom originálny a netradičný štýl. Tento nábytkový štýl sa teší veľkej obľube. Ako solitér môže nábytok v industriálnom štýle oživiť aj váš interiér, aj keď práve nemáte dostatok priestoru.
Do menších priestorov a menších interiérov môžeme priniesť industriálny štýl obozretnejšie. Nech sa už pre tento štýl rozhodnete alebo nie, vedzte, že je to zásadové rozhodnutie, najmä pokiaľ máte väčší interiér a dostatok miesta. Pri menších interiérov je to jednoduchšia otázka, či je práve vhodné zvoliť tento štýl.
Viac: httpss://www.nabytok-bogart.sk/rohove-sedacie-supravy-c-36-31.36.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články