• Industriálny/loft
  • Štýle

aktualizované

Je industriálny štýl stále trendy? Samozrejme, že áno!

Industriálny štýl sa teší neutíchajúcej obľube už niekoľko rokov. Zaujímavé je, že to vyzerá tak, že táto situácia sa nezmení ani v najbližších sezónach trendov interiérového dizajnu. Samozrejme, prechádza určitými úpravami a podlieha zaujímavým interpretáciám po dizajnovej a estetickej stránke, no industriálny základ je stále mimoriadne módny a teší sa záujmu. Čo je charakteristické pre industriálny štýl a aký nábytok sa k nemu hodí?

Industriálny štýl – nápad na nadčasový interiér

Industriálny štýl vznikol v New Yorku v polovici dvadsiateho storočia, keď sa opustené priemyselné budovy a staré sklady začali premieňať na obytné priestory a umelecké štúdiá. Bol to začiatok tzv. loftov, teda interiérov vyznačujúcich sa veľkou priestrannosťou, jednoduchou dekoratívnosťou a použitím prvkov a povrchových úprav získaných z bývalých tovární a skladov. Industriálny štýl je dnes stále veľmi populárny a skvele sa uplatní nielen vo veľkých loftoch, ale aj v panelákoch, garsónkach či interiéroch rodinných domov. Dnes nie je dôležitá ani tak veľká plocha, ale snaha zdôrazniť efekt priestrannosti použitím materiálov a minimalistickým prístupom k množstvu prvkov individuálneho dizajnu interiéru. Do takýchto interiérov sa výborne hodia zostavy nábytku so strohou dekoratívnosťou a funkčným charakterom. Priestor by mal byť konzistentný a priestranný. Za týmto účelom obmedzujeme počet zariadení a prvkov vybavenia na minimum. Dekorácia má byť vo forme nábytku a povrchovej úpravy stien a podláh.

meble industrialne

Nábytok v industriálnom štýle

Vzhľadom na to, že industriálny štýl miluje jednoduchosť a minimalizmus z hľadiska estetiky usporiadania interiéru, aj nábytok týmto štandardom vyhovuje. Nábytok v industriálnom štýle je zvyčajne vyrobený z dreva alebo kovu. Na druhej strane kolekcie, ktoré kombinujú tieto materiály, vytvárajú zaujímavé tvary s dizajnérskym charakterom. Industriálny štýl sa navyše čoraz častejšie spája s modernou estetikou, vďaka čomu interiéry dostávajú eklektický výraz. Krásne preto vyzerajú kolekcie nábytku z dreva doplnené kovovými prvkami, ktoré sú navyše obohatené o LED osvetlenie či presklenie. V industriálnych interiéroch vyzerajú skvele aj jednotlivé kusy nábytku, ktoré boli získané recykláciou alebo vyrobené nezávisle od regenerovaných či renovovaných materiálov. Takto sa v interiéroch často objavujú konferenčné stolíky z paliet, stoly s kolieskami, kovové lampy z nádob a vedier atď.

Meble w stylu industrialnym

– minimalistická dekoratívnosť,

– materiály: drevo,
kameň, tehla, kov,

– kovové lampy s tienidlami inšpirované vybavením výrobných hál,

– nábytok vyrobený z kovu a/alebo dreva,

– žiadne dekorácie na zútulnenie interiéru,

– vybavenie interiéru len nevyhnutným nábytkom a doplnkami,

– strohá estetika.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články