• Štýle

aktualizované

Keramická dlažba

Keramická dlažba v predsieni: praktická, odolná a krásna? Rekonštruujete predsieň a zháňate odolnú a jednoducho udržateľnú podlahu? Vsaďte na keramické dlaždice. Nevadí im blato, piesok, voda a ani v zime posypová soľ. Odolajú dámskym podpätkom, ale aj pazúrom domácich zvierat. A naviac sa dobre udržujú.

Komplet do predsiene Keri 1
Komplet do predsiene Keri 1 

S glazúrou, alebo bez nej?

Predsieň sa väčšinou snažíme zariadiť pekne, ale prakticky. Často je kameňom úrazu práve podlaha. Chceme, aby vydržala pekná čo najdlhšie, ale pritom musí vydržať zvýšenú záťaž – predovšetkým mať dostatočnú oteruvzdornosť. S tým súvisí tiež dilema, či zvoliť tzv. neglazované dlaždice alebo vybrať glazované dlaždice s dostatočnou oteruvzdornosťou. Tie glazované sú predsa len populárnejšie, pretože ich vzhľad je efektnejší. Pri ich výbere sa teda zamerajte na jeden dôležitý parameter a tým je stupeň oteruvzdornosti glazovaných dlaždíc – označuje sa symbolom PEI 1–5. Čím vyšší stupeň, tým väčšiu záťaž dlažba znesie. Pre predsiene bytu v bytových domoch je ideálny stupeň PEI 3. Do predsiení rodinných domov si kúpte aspoň PEI 4–5. Predsa len sem chodíte vo vonkajšej obuvi a zanesiete sem viac piesku, kamienkov či štrku zvonku.

Dôležitá je protiskĺzavosť

Do predsiene tiež chodíte často s mokrými podrážkami, preto nezabúdajte na bezpečnosť a radšej si vyberte ideálnu dlažbu s protiskluzným povrchom. Požadovaná protiskĺzavosť dlažby v bytoch, rodinných domoch alebo v chalupách síce nie je stanovená žiadnou normou, ale odborníci doporučujú hodnotu R9, prípadne R10. Avšak nič sa nemá preháňať, a to platí aj v tomto prípade. Príliš vysoká protisklzavosť dlažby bohužiaľ výrazne zhorší jej údržbu a jej povrch sa potom zle čistí.

Do malej predsiene sú lepšie svetlé odtiene

Nezriedka býva predsieň pomerne malá. Pokiaľ je to aj váš prípad, je lepšie zvoliť svetlejšiu farebnosť dlaždíc, a miestnosť rozsvietiť výraznými doplnkami. Inak samozrejme záleží na charakteru stavby, do ktorej dlažbu kupujete. V moderných domoch asi nájdu svoje miesto skôr väčšie formáty a neutrálne odtiene, zatiaľ čo do starších domov a chalúp sa hodia dlaždice s patinou, dekorom dreva alebo v poslednej dobe veľmi populárny vzor patchwork.

Dovnútra a vonku

Aby predsieň plnila svoju funkciu, mali by ste ju zladiť a prepojiť nielen so zvyšnými časťami interiéru, ale aj exteriéru. Výrobcovia na to pamätajú a dodávajú na trh celé série interiérovej a exteriérovej dlažby. Vďaka tomu vytvoríte celistvú podlahovú plochu, ktorá zo vstupného priestoru či terasy pokračuje do predsiene a ďalej napríklad aj do obývacej miestnosti či kuchyne. Priestor sa tak opticky zjednotí a zväčší. Naviac sú dlaždice ideálny materiál nad podlahové vytápanie. Keramické obklady a dlažby dotvárajú interiér. Môžu bývaniu dodať štýl a punc kvality. Ako postupovať pri výbere keramiky a ako to urobiť, aby sme so svojou voľbou boli následujúce roky spokojní? 
Naozaj kvalitné keramické obklady alebo dlažba môžu splňovať svoj praktický a estetický účel napríklad aj desiatky rokov. Ale ako poznať už pri nákupu, že ide o dobrý výrobok? Je potrebné sledovať tieto základné kritéria:
nasiakavosť
mrazuvzdornosť
odolnosť proti opotrebovaniu
protiskĺzavosť
Nasiakavosť a mrazuvzdornosť
Zatiaľ čo rozmery a ďalšie parametre keramické dlažby môžete posúdiť obyčajným okom alebo premeraním, nasiakavosť a odolnosť voči mrazu takto skontrolovať nejde. Pritom sú to veľmi dôležité faktory.
Určujú, či môžete keramickú dlažbu použiť do vonkajších priestorov bez obáv, že dôjde k jej poškodeniu pôsobením poveternostných vplyvov, najmä mrazom v kombinácii so zatékajúcou vodou. Mrazuvzdornosť preto úzko súvisí s nasiakavosťou keramiky. Nasiakavosť sa udáva v percentách.


Výber do interiéru je jednoduchý

Pre vnútorné priestory, ktoré nie sú vystavené poveternostným vplyvom, môžete bez obáv použiť akýkoľvek keramický obkladový prvok bez ohľadu na nasiakavosť. Obkladačky s nasiakavosťou nad 10 % sú na našom trhu v širokej palete glazúr, formátov a dekorov, s ktorými vytvoríte kúpeľňu či kuchyňu podľa svojich predstáv. Typickými miestami pre použitie dlažieb s extrémne nízkou nasiakavosťou sú napríklad vstupy do domov, vonkajšie terasy a balkóny, a samozrejme obytný interiér komplexne. Keramická dlažba naviac môže reagovať nielen na množstvo prechádzajúcich ľudí, ale napríklad v chodbách nadväzujúcich na vstup do domu môže byť znečisťovaní aj pieskom, drobnými kamienkami a inými nečistotami z ulice.
Ak máte kuchyňu prepojenú s obývacou miestnosťou, v ktorej je drevená či laminátová podlaha, môžeme naviazať aj v kuchyni. Len vyberáme naozaj ten najkvalitnejší produkt. U drevenej podlahy sledujeme vrstvu, vhodná je z tvrdého dreva (buk, dub).  Podlaha v kuchyni má byť bezpečná, aby sme sa na nej nepošmykli, praktická na údržbu, hygienická, trvanlivá a estetická. Okrem užitných vlastností vyžadujeme od podlahy aj niečo naviac. Dôležité je, aby ladila k štýlu kuchyne (rýdzo moderný štýl, vidiecky), malú kuchyňu opticky rozšírila (používame svetlé odtiene materiálov), mala odtieň dreviny ako ostatný nábytok.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články