• Sprievodca

aktualizované

Kokosová vložka do matracov – ake má výhody?

Čoraz viac ľudí sa zaujíma o výber matracov s vrstvou z kokosových rohoží. Toto riešenie si získava popularitu vďaka mnohým výhodám. Vhodný matrac s kokosovou rohožou nielen zvyšuje pocit pohodlia počas spánku, ale tiež reguluje vlhkosť a cirkuláciu vzduchu. V tomto článku sa dozviete, či je matrac s kokosovou vložkou vhodný aj pre vás.

V tomto článku sa dozviete: 

  • Aké sú výhody kokosových matracov?
  • Aké sú druhy kokosových matracov ?
  • Prečo záleží na kokosovej doske v matraci?

Kokosová vložka do matraca a jej výhody

Matrac je mimoriadne dôležitý pre zdravý spánok, každodennú pohodu, ale aj pre účinnosť nočného odpočinku. Preto pri výbere konkrétneho modelu by mala byť jeho tvrdosť a druh výplne prispôsobená individuálnym preferenciám a hmotnosti tela užívateľa. V súčasnej dobe si získavajú obľubu matrace s kokosovou doskou. Kokosová rohož je vyrobená z kokosových škrupín, ktorá sa používa do matracov najmä kvôli zvýšeniu tvrdosti. Toto riešenie je nielen prirodné a ekologické, ale zlepšuje aj funkčné vlastnosti matraca. Kokosová doska má mnoho prospešných vlastností, vďaka ktorým môžete ovplyvniť aj pohodlie spánku.

Dobre vedieť!

Takáto výplň matraca nevypúšťa toxíny ani iné škodlivé látky a vďaka tomu, že obsahuje veľa minerálnych solí, zabraňuje vzniku roztočov a plesní.

Aké sú ďalšie výhody kokosovej dosky? 

• Kokosové vlákno sa vyznačuje vysokou odolnosťou proti opotrebovaniu.
• Má antibakteriálne a antialergické vlastnosti. 
• Dobre absorbujú a uvoľňujú vlhkosť, preto nespôsobujú v matraci nadmernú vlhkosť. 
• Podporujú cirkuláciu vzduchu, čím zvyšujú štandard spánkovej hygieny. 
• Vďaka svojej pevnosti a trvanlivosti sú odolné voči deformácii a majú dlhú životnosť používania. 
• Predĺžuje životnosť matracov. 

Matrace s kokosovou vrstvou sú zvyčajne tvrdšie. Preto nemusia vyhovovať luďom s veľmi nízkou telesnou hmotnosťou a preferujúcich spánok na mäkkých matracoch. Ak je matrac príliš tvrdý, môže vyvíjať nadmerný tlak na časti tela (ruky, boky), a tým spôsobí nepríjemný pocit svalového napätia a spôsobí bolesť. 

Druhy kokosových matracov 

Kokosové matrace sú dostupné v rôznych variantoch, z ktorých si môžete vyberať. Je to spôsobené tým, že kokosovú rohož v matracoch je možné kombinovať s rôznymi druhmi peny, ako aj s pružinami. Môžete sa tiež rozhodnúť pre matrace, tzv toppers (vrchné matrace) vyrobené z kokosových rohoží.
Kokosové matrace s penou – štruktúru tvorí kokosová rohož kombinovaná s jedným alebo viacerými druhmi pien. 
• Kokosové matrace s polyuretánovou penou – sú najlacnejšou možnosťou v tejto skupine výrobkov. Treba však pripomenúť, že lacné PUR peny sa relatívne rýchlo opotrebujú a deformujú, takže matrac nebude mať dlhú životnosť. 
• Matrace s vysoko elastickou penou – patria do strednej cenovej kategórie. Pena, ktorá je v ňom použitá, sa označuje ako HR pena. Vďaka svojej štruktúre je odolnejšia a vykazuje lepšiu bodovú pružnosť ako obyčajná PUR pena. Je to ekonomická voľba pre ľudí, ktorí očakávajú lepšiu kvalitu a pohodlie spánku. 
• Matrace vyrobené z termoelastických pien VISCO a latexových pien – pod penu je najčastejšie umiestnená kokosová vrstva, ktorá tak spevňuje celú štruktúru matraca. Rozhodne zvyšuje komfort používania a zároveň umožňuje lepšiu tvrdosť povrchu. 
 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 2 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články