• Sprievodca

aktualizované

Ako vyčistiť matrac? Najlepšie domáce spôsoby

Pohodlný a zdravý spánok zaisťuje nielen dobre vybraný matrac a vankúš, ale aj správna hygiena spánku. Existuje mnoho faktorov, ktoré prispievajú k hygiene spánku, ale najdôležitejším z nich je udržiavať matrac v čistote. Profesionálne čistenie matracov nie je lacnou záležitosťou pre každého, ale našťastie si ho môžete vyčistiť sami. Zistite, aké sú účinné spôsoby čistenia matracov.

V tomto článku sa dozviete: 

  • Ako dezinfikovať matrac?
  • Ako odstrániť nepríjemné škvrny z matracov?
  • Ako dezinfikovať matrac?

1. Mokré čistenie matraca

Parné čističe sú osvedčenou metódou na dôkladné čistenie a dezinfekciu povrchu matraca. Na osvieženie matraca stačí prejsť parou raz za tri mesiace. Vďaka horúcej pare sa odstránia všetky baktérie a roztoče, ktoré ohrozujú naše zdravie. Dôkladná, systematická dezinfekcia matraca sa odporúča predovšetkým osobám trpiacim alergiami, dýchacím systémom a kožnými chorobami. Aké prostriedky používať namiesto vody? V tomto prípade budú najlepšie fungovať čistiace prostriedky na čistenie poťahových tkanín alebo prírodné oleje, napríklad z levandule alebo čajovníka. 

2. Čistenie matraca sódou bikarbónou alebo citrónom

Sóda bikarbóna je prostriedok, ktorý má mnohostranné využitie, a to nielen v kuchyni. Vďaka svojim vlastnostiam je ideálna aj na čistenie čalúnenia nábytku a matracov. Matrac je navyše možné čistiť sódou bikarbónou dvoma spôsobmi – suchým a mokrým. Ak chcete jeho povrch osviežiť a dezinfikovať, použite suchú metódu. Posypte sódu bikarbónou cez sitko po celom matraci a nechajte niekoľko hodín odstáť. Potom už stačí matrac poriadne povysávať. Mokrú metódu však použite, keď chcete z matraca odstrániť nečistoty alebo škvrny. Dve polievkové lyžice sódy bikarbóny zmiešajte s trochou vody a vzniknutú pastu naneste na škvrnu. Po 30 minútach pastu utrite vlhkou handričkou. Podobné využitie môže mať aj voda s citrónom. Obe suroviny zmiešajte v pomere 2:1, aby sa škvrna dostala z matraca. Nechajte niekoľko minút pôsobiť a potom škvrnu utrite vlhkou handričkou. 

3. Ako odstrániť nepríjemné škvrny z matraca?

V prípade ťažších škvŕn a nečistôt ich môžete skúsiť odstrániť peroxidom vodíka. Roztok stačí naliať na škvrnu, počkať niekoľko minút a utrieť handričkou alebo mäkkou špongiou. Peroxid vodíka škvrnu účinne vyčistí, ale tiež dezinfikuje povrch. Soľ a voda sú skvelou voľbou na silné škvrny, napríklad od krvi alebo potu. Škvrnu najskôr posypte soľou, potom opláchnite studenou vodou. Okrem toho je veľmi dôležité odstrániť tieto škvrny čo najskôr.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 2 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články