• Štýle

aktualizované

Kuchyňa a obývacia izba

Neviete, ako prepojiť kuchyňu s obývacou miestnosťou? Elegantným riešením je kuchynský ostrovček. Rozhodli ste sa spojiť dve miestnosti v jednu a premýšľajte, čo by sa malo stať tým predelom, ktorý ich plynule zjednotí? Obľúbeným riešením tohto problému je kuchynský ostrovček, prípadne bar. Dôvody, prečo ich práve tento spôsob tak populárne, nájdete v tomto článku.

Kuchyňa Mela Dub hľuzovka 1,2/1,8 m - Kuchynská linka Komplet nábytku do kuchni w farbe debu
Kuchyňa Mela Dub hľuzovka 

Otvorený priestor je veľa rokov trendy

Kuchyňa prepojená s obývacou miestnosťou, prípadne s jedálňou, je trendom už niekoľko rokov. Stala sa tak miestom, kde už dávno nejde len o prípravu pokrmov. Spojením s ostatným priestorom sa stáva súčasťou celého interiéru a varenia či spoločné stolovanie sa stáva príjemnou súčasťou každodenného rodinného života.

Kúpte si ostrovček

Kuchyňa a obývačka, prípadne ďalší priestory, je potreba nenásilne prepojiť v jeden celok. A k tomu je práve kuchynský ostrovček doslova ideálne. Je obľúbený nielen v domácnostiach, ale dopustiť na neho nedajú ani profesionálne kuchári. Takto prepojená kuchyňa sa stáva vzdušnejšia, čo je príjemný protipól k stiesneným panelákovým kuchyniam, ktoré sa vďaka dômyselným rekonštrukciám pomaly stávajú minulosťou. Nejde však len o praktickú stránku, ako je predovšetkým väčšia pracovná plocha, ale výborným bonusom je, že prestanete byť pri príprave jedla v izolácií. Napriek tomu budete celé dopoludnie variť a piecť, stále budete v centre rodinného diania.

Aké sú ďalšie výhody ostrovčeka?

Ostrovček dovoľuje efektívne pohyb a tiež prácu v kuchyni viac osôb naraz. Získate vďaka nemu nielen viac priestoru pre prípravu jedla, ale ďalšiu odkladaciu plochu. Môžete si do neho nechať zabudovať varnú dosku, trúbu alebo drez a premeniť ho tak v naozajstné srdce kuchyne (tu však nesmiete zabudnúť na rozvody energie). Doplnením o pult a barové stoličky môže nahradiť jedálenský stôl. Hodí sa do každého štýlu – nech už sa vám páči rustikálny štýl alebo moderna. Vďaka svoje polohe môže uchvátiť návštevy, ktoré vás radi budú sledovať pri varení. Výhodou spojení kuchyne s obývacou miestnosťou pomocou ostrovčeka je tiež to, že pri varení môžete mať pod dohľadom svoje malé deti, ktoré si hrajú v obývacej miestnosti.

Dokonalé multifunkčné riešenie

Ostrovček je tu nielen možnosťou, ako vkusne otvoriť priestor a prepojiť kuchyňu s jedálňou a obývačkou, ale ide zároveň o praktické a multifunkčné riešenie. Ostrovček sa môže stať varným, tak aj umývacím centrom, vo vnútri neho získate ďalšie úložné priestory a zároveň môže slúžiť ako pohodlné miesto, kde si svoje kulinárske výtvory v pokoji vychutnáte.
So zariaďovaním otvoreného obytného priestoru by sme mali začínať od kuchyne a jedálni. Až podľa toho, koľko miesta zostane na časť obývacej miestnosti, môžeme zvoliť buď rozmernú sedaciu súpravu alebo skromné sedenie, napríklad len dve ľahké kresielka s malým spoločenským stolíkom. Oddelená kuchyňa a samostatná obývacia miestnosť sú totiž dnes skôr výnimkou, väčšina ľudí ich rieši ako spoločný obytný priestor. Prepojenie býva výhodné predovšetkým pre rodiny s malými a dorastajúcimi deťmi, lepšie zodpovedá bežnému dennému prevozu.
Obývacia miestnosť je spoločenskou časťou bytu a musí slúžiť predovšetkým stretávaniu ľudí. Pokiaľ sa do neho snažíme umiestniť neúmerné množstvo nábytku (alebo príliš mohutné sedenie), strácame priestor pre vlastný pohyb a činnosti. Voľná plocha v byte je veľmi dôležitá tiež pre psychiku: keby sme si pripadali ako v tesnej klietke, skoro začneme podvedomo cítiť potrebu z bytu utekať. Funkčná kuchyňa sa všetkými modernými spotrebiči má jednoznačné požiadavky na priestor a musíme tu dodržať aj potrebné rozmery a vzájomné vzdialenosti, ani stolovanie nemôžeme na veľkosti plochy zanedbať.

Stôl ako symbol rodiny

Zamerajte sa na ďalšie nadväzujúce funkcie obytného priestoru, a tou je jedáleň. Jedálny stôl je srdcom každého bytu, má mnoho dôležitejšiu funkciu než len vlastné stolovanie. V minulosti naši predkovia obývacie miestnosti vôbec nepoznali, nepotrebovali ich. Všetko, čo rodinu spojovalo, sa robilo u veľkého jedálneho stolu, ktorý stával uprostred hlavnej obytnej miestnosti. Tu sa písalo, čítalo, pracovalo, drhlo perie, riešili sa spoločné problémy. Stôl rodinu doslova stmeľoval. Okolo stolu sa schádzali tiež+ príbuzní a hostia, sedenie v podobe pohovky a kresiel sa do bežných (skromnejších) obydlí dostávalo až s napodobňovaním honosnejšieho štýlu života. Na vidieku sa ešte pred pár desiatkami rokov zriaďovala len parádna obývacia miestnosť, kam rodina vôbec nemala prístup: návšteve sa izba iba ukázala a išlo sa posedieť do kuchyne. Najskôr s vynálezom televízie dostala obývacia miestnosť novú funkciu a začala sa viac využívať, sedenie bolo na obrazovku nasmerované ako k oltáru. Pohodlné sedenie je iste veľmi príjemné, ale už pre svoje rozmery je vhodnejšie skôr pre relaxáciu než na rozprávanie s priateľmi. Akonáhle sa všetci zaklonia do hlbokých kresiel, niekto pustí televíziu a hovor začne viaznuť. Okolo jedálneho stola majú ľudia k sebe omnoho bližšie, tiež občerstvenie sa u stolu podstatne lepšie servíruje a konzumuje.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články