• Štýle

aktualizované

Kuchynské centrum

Centrom kuchyne sa poslednou dobou stáva jedálny stôl. Aký veľký stôl vybrať, aby zbytočne neprekážal, ale zároveň aby poslúžil svojmu účelu, a to čo najlepšie?

 Komplet Royal II - Borovica Nordycka/Divoký dub
Komplet Royal II  
Než sa stôl rozhodneme kúpiť, isto by sme mali starostlivo zvážiť, ku ktorým príležitostiam ho naviac využijeme. Budeme spoločne len raňajkovať? Alebo naopak len večerať či obedovať o víkendoch, ale zato aj s prarodičmi? Aké veľké sú deti, a plánujeme ďalšie alebo neplánujeme vôbec?

Klasika pre štyroch

Rodina s dvoma deťmi isto ocení klasicky veľký jedálny stôl pre štyroch. Na škodu ale rozhodne nie je kúpiť si rozkladací stôl, ktorý rodina využije vo chvíli, kedy sa v miestnosti objaví aj širší príbuzenstvo. Ak máte menší byt, rozhodne sa nemusíme rozkladacieho stolu obávať, na trhu sú totiž také, ktoré svojim tvarom a designom rozhodne na prvý pohľad nekričí, že sú uspôsobené viacerým možnostiam.

Guľatý alebo hranatý?

Od veci isto nie je premyslieť aj tvar stolu. Ak máme väčšiu kuchyňu alebo jedálny kút, môžeme siahnuť po oblé variante, teda guľatým alebo oválnom stole, ktorý bude stáť uprostred miestnosti a stane sa tak jej dominantou. K takému stolu potom nie je problém prisunúť viac stoličiek a získať tak väčší priestor pre stravovanie.
Ak máte naopak k dispozícií priestor menších rozmerov, je lepšie zvoliť stôl obdĺžnikového alebo štvorcového tvaru, ktorý sa dá prisunúť k stene a v prípade potreby odsunúť doprostred miestnosti. Preto by nám okolo neho malo zostať dostatok miesta pre pohodlné obchádzanie, hlavne gazdiná, ohaňajúca sa taniermi a hrncami, by mala mať okolo stola dostatok miesta pre pohodlné servírovanie.


U steny alebo v priestore?

Celkovo však platí, že ak je stôl umiestnený uprostred miestnosti, púta viac pozornosti, než ak je prisunúť k steny. Preto by sme mali voliť a vhodné doplnky a udržovať stôl stále čistý a upravený. Či sa nakoniec rozhodnete pre umiestnenie u steny alebo v priestore je tiež dané podľa možností vášho interiéru, rozloženia nábytku a tiež aj veľkosti izieb. Stôl by mal byť umiestnený podľa počtu členov rodiny, aby mal každý svoje vyhradené miesto, a hlavne priestor pre svoj stôl. 

Bezpečnosť pre deti

Čo sa týka tvarov stolu, oblejšie sú lepšie aj z hľadiska bezpečnosti. Ak behajú po byte malé deti, nehrozí im nebezpečie, že nevyberú zatáčku a namieria si to hlavou priamo do hrany stolu. Neznamená to samozrejme, že deti nie sú schopné vraziť aj do stolu oblých tvarov, avšak následky už by nemuseli byť tak veľké ako v predchádzajúcom prípade.

Ako vysoký?

Zvyčajná výška stolu sa pohybuje okolo päťdesiat centimetrov, stoličky by potom mala byť 45 cm nad zemí, pre menšie deti sa samozrejme hodia vyššie stoličky alebo stoličky s nastaviteľnou výškou. Jeden strávnik naviac zaberie asi 60 x 40 cm miesta na stole, podľa toho by sme teda mali voliť aj veľkosť stolu. Strávnici by sa u neho nemali zbytočne tiesniť. Tu rozhodne neplatí, že menej je niekedy viac. Skôr naopak.

Kvalitné spanie so všetkým všade

Nie nadarmo sa hovorí, že dobrý spánok je k nezaplateniu. A pre študenta to platí dvojnásobne. Základ preto tvorí vhodná posteľ, matrace, vankúše, pokrývky a povlečenie. Vo väčšine interiérov už bývajú k dispozícii posteľ, nočný stolík, pracovný stôl, stoličky či skrine. Zostaňme však u základného kúsku nábytku – u postele. K nej je potrebné kúpiť vhodné matrace. K tomu samozrejme tiež patrí nákup vankúšov, prikrývok a minimálne dvoch sad povlečenie, ktoré môže študent pravidelne striedať. Môže to znieť ako samozrejmosť, ale sú to práve pokrývky a vankúše, na ktoré pri sťahovaní študenti zabúdajú najčastejšie.

Pracovný stôl a stoličky 

Aj keď si to všetci vrúcne prajeme, u tohto kúsku bytového vybavenia asi naši čerství vysokoškoláci minimálne v prvom semestre školy veľa času tráviť nebudú. Ani tak ale nesmieme výber správneho pracovného stolu podceniť. Vyberajte taký, ktorý bude dostatočne vysoký a tiež dostatočne pevný, aby sa tak izbou študenta pri každom jeho údere do klávesnice neprehnalo zemetrasenie.
Pre pracovné miesto s počítačom platí, že jeho usporiadanie musí odpovedať telesným rozmerom užívateľov. Priestor pre dolné končatiny by mal mať minimálny výšku 60 cm, šírku 50 cm a hĺbku 50 cm. Výška dosky pracovného stola sa pre muža (stredného vzrastu) doporučuje 70 cm nad podlahou, pre ženy potom 65 cm. U stolov s možnosťou nastavenia výšky pracovnej dosky by malo byť umožnené variabilné nastavenia medzi 62 a 82 cm podľa telesných rozmerov a potrieb užívateľov.
Ku každému stolu neodmysliteľne patrí aj stolička. Stoličky je najlepšie vyberať podľa výšky pracovného stola. Rozhodne nič neskazíte ani tým, keď kúpite stoličku s nastaviteľnou výškou. Potom už zostáva len stôl so stoličkou vhodne umiestniť tak, aby pri práci na pracovnú dosku dopadalo čo najviac denného svetla. Pri rozhodovaní, kam umiestniť stôl, vezmite do úvahy aj fakt, či je váš potomok pravák alebo ľavák. Môže sa totiž ľahko stať, že stôl umiestnite na zlú stranu miestnosti a vaše dieťa si potom bude pri práci u stolu tieniť.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články