• Štýle

aktualizované

Kúpa kvalitného matraca

Nič nevydrží večne, ani matrac vo vašej posteli. Poznáte to isto dobre. Investujete do matraca, aby sa vám dobre spalo, a za pár rokov ho budete musieť vymeniť.

Komplet sypialniany Vera K Biely/Orech Čierny Komplet nábytku sypialnianych

Výrobcovia matracov totiž zvyčajne uvádzajú priemernú dobu sedem rokov, po ktorej je nutné matrac vyhodiť a kúpiť nový. Odborníci na bývanie ale tvrdia, že to nie je tak celkom pravda. Kedy je tá správna chvíľa na výmenu, by ste mali dokázať poznať sami.

Ako poznáte, že je matrac už opotrebovaný

Aj keď mnohí výrobcovia najmä tých luxusnejších matracov uvádzajú dlhú životnosť, matrace sa skrátka opotrebovávajúzvyčajne skôr, že už to ten váš má za sebou, poznáte celkom jednoducho. Záleží samozrejme na typu matraca, ale zvyčajne jeho čas vypršal v prípade, že cítite jeho deformácie.Všímajte si preto, či je matrac v niektorých miestach preležaný alebo sa v ňom tvorí rôzne hrudky, poprípade začínate cítiť prúžiny.

Pokiaľ situácia dôjde tak ďaleko, že začnete v posteli nadskakovať, keď sa vaša drahá polovička otočí, je naozaj ten najvyšší čas na výmenu. Odborníci ale dodávajú, že pokiaľ nemáte v posteli ten správny rošt,môže byť váš matrac v poriadku, napriek tomu sa vám ale nebude spať dobre. Preto nešetrite a uistite sa, že má vaša posteľ ten správny rošt.

Kedy je nutná výmena matraca z hygienických dôvodov

Ani v tomto prípade nehraje úlohu životnosť uvádzaná výrobcami matracov. Dôležité je, čo všetko sa vo vašej posteli deje.Predovšetkým pokiaľ spíte so svojimi štvornohými maznáčikmi, je jasné, že matrac z hygienického hľadiska nevydrží príliš dlho.To isté platí aj vtedy, pokiaľ posteľ využívate na pracovné činnosti alebo aj zvyknete v posteli často raňajkovať. Taktiež v prípade, že spíte so svojimi malými deťmi, ktoré občas majú nejaké nechcené nočné príhody. A v neposlednom rade nezabúdajte na to, že do matraca sa tiež zažiera prach a rád ďalších nečistôt. A pokiaľ naviac patríte k tým, kto sa v noci pomerne veľa potí, je nutné matrac meniť pravidelne v intervalu niekoľkých rokov.

Následky používania zlého matraca cítite na svojom tele

Roztrhaný poťah nie je jediným dôvodom pre výmenu matraca. Aksa ráno prebúdzate so ztuhnutými a boľavými končatinami alebo uprostred noci kvôli nepohodlí, zamyslite sa nad stavom svojho matraca. Zrejme nebude úplne v poriadku. Vaše telo vám dá jasný signál, že spíte na nevyhovujúcom matraci. Preto vám doporučujeme pozorne sledovať signály zlého spania. Telo má, v tomto prípade bohužiaľ, veľmi dobrú schopnosť adaptácie, preto tieto známky po čase ustúpi (ustáli sa).

Hygienickú životnosť matraca je možné ale o niečo predlĺžiť. Pokiaľ pre vás platí niektorý z vyššie uvedených príkladov, je ideálnou variantou kúpa posteľových podložiek, ktoré položíte na matrac. Väčšinu týchto podložiek je možné pohodlne prať v pohodlí domova a udržať tak vašu posteľ v žiadúcom hygienickom stave. Rovnako sa tým dá pomerne ušetriť, pretože prateľné podložky vydrží dlho a uchráni vaš matrac pred výmenou.

Ak vykazuje váš matrac aspoň jeden z vyššie uvedených znakov, je najvyšší čas ho vymeniť. To však nie sú jediné signály, že váš matrac nie je v poriadku.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články