• Sprievodca

aktualizované

Mäkký matrac – pre koho je vhodný?

Dnešný trh ponúka mimoriadne široký výber rôznych matracov, ktoré sa líšia okrem iného stupňom tvrdosti. Výber správneho stupňa tvrdosti matraca bude mať rozhodujúci vplyv na to, či je matrac pohodlný, ale aj na to, či poskytne telu adekvátnu oporu. Mäkké matrace sa zdajú byť najlepším riešením, pretože nevyvíjajú tlak na telo. Avšak tento typ matraca nemusí vyhovovať každému. Pozrite sa, aké sú vlastnosti mäkkých matracov a pre koho sú vhodné. 
V tomto článku sa dozviete: 
    • Aké sú vlastnosti mäkkých matracov? 
    • Pre koho sú odporúčané mäkké matrace? 
    • Ako výrobcovia označujú mäkké matrace?
Mäkké matrace a ich vlastnosti
Existuje všeobecné presvedčenie, že najzdravšie sú tvrdé matrace. Fyzioterapeuti medzitým poukazujú na to, že sa odporúčajú aj mäkké matrace, ktoré môžu poskytnúť primeranú oporu chrbtici a telu. Potrebné je brať ohľad na to, že stupeň tvrdosti matraca by sa mal vyberať podľa individuálnych fyzických vlastností a preferencií používateľov. Je tiež dôležité, aby bol daný model matraca vyrobený z kvalitných materiálov a mal vysokú bodovú elasticitu. Kvalitné mäkké matrace majú schopnosť prispôsobiť sa anatomickej stavbe tela užívateľov, vďaka čomu umožňujú adekvátnu relaxáciu svalov a kĺbov. Ak majú tiež optimalizované zóny tvrdosti, potom poskytujú optimálnu oporu chrbtici, čím umožňujú zdravý a pohodlný spánok. Trh ponúka mäkké matrace s tromi, piatimi a siedmimi oddelenými horizontálnymi časťami, ktoré sa vyznačujú variabilným zdvihom. Podporujú tak konkrétne časti tela. 
Ktoré matrace sú považované za mäkké? 
To, ako sa cítite, či je matrac mäkký, je veľmi subjektívna záležitosť. Dôležité nie sú len individuálne pocity užívateľa, ale aj výplň matraca, ktorú výrobca označil za mäkkú. Jednotlivé dojmy závisia od mnohých faktorov vrátane telesnej hmotnosti, veku, rozmerov a dokonca aj zdravotného stavu. Výrobcovia matracov systematizovali stupne tvrdosti. Najčastejšie je rozdelený do štyroch typov označených symbolmi od H1 do H4. H1 znamená mäkký matrac, H2 – stredný, H3 – tvrdý a H4 – veľmi tvrdý. Treba však pripomenúť, že dojem mäkkosti matraca môže byť ovplyvnený nielen jeho výplňou a použitými materiálmi, ale aj poťahom.
Pre koho sú odporúčané mäkké matrace?
Matrac by mal byť zvolený okrem iného podľa telesnej hmotnosti osoby, ktorá na ňom bude spať. Čím vyššia je hmotnosť, tým by mal byť matrac tvrdší, aby sa telo príliš neponáralo do povrchu matraca a mohlo udržať chrbticu v správnej polohe počas spánku. Ľuďom s hmotnosťou viac ako 80 kg sa neodporúčajú mäkké matrace. Napriek tomu mnoho fyzioterapeutov naznačuje, že mäkké matrace sú optimálnym riešením pre ľudí s hmotnosťou asi 45-50 kg, ak im to príde pohodlné. Pre ľudí, ktorí vážia od 50 do 80 kg, sa však odporúčajú skôr stredne tvrdé matrace. Treba vedieť, že na pohodlie spánku vplýva viac faktorov, než len hmotnosť užívateľa. Preto je dobré zvážiť výber stupňa tuhosti matraca. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články