• Štýle

aktualizované

Materiály na dvere

Vyberáte interiérové dvere? Klady a zápory rôznych materiálov. S tým, ako sa design pomaly dostáva do popredia záujmu a ako výrobcovia prichádzajú s novými typmi dverí, ktoré sú vzhľadovo krásne a kvalitne vyrobené, viac o dverách premýšľame. Možností máme skutočne mnoho a záleží len na našich preferenciach, potrebách, ale tiež na samotnom rozpočte. Ak Vám záleží na designu Vášho bytu, nemali by ste podceňovať výber dverí. Dá sa s nimi doslova čarovať – môžu sa stať výrazným prvkom interiéru, alebo je možné naopak potlačiť a nechať im iba ich praktickú funkciu. Môžete na nich zopakovať dekor vyskytujúci sa inde v dome, čím zdôrazníte premyslenosť designu. A v neposlednom rade myslite aj na to, aké majú spĺňať ďalšie požiadavky ako odolnosť voči vlhkosti, hluku či napríklad pazúrikom domáceho zvieratka.
Glossy 02 - posuvné dvere
Posuvné dvere Glossy 02 

Sklo rozširuje priestor a presvetľuje

Sklenené dvere stúpajú na popularite, pretože už sa nemusíme obávať ich jednoduchého rozbitia. Pevné tvrdené sklá sú v bežnom prevoze takmer nerozbitné. Jediné riziko poškodenia môže hroziť pri neodbornej manipulácií behom inštalácie. V prípade, že by nešťastnou náhodou k rozbitiu došlo,  sklo sa rozpadne na drobné neostré úlomky. Preto je aj veľmi malá pravdepodobnosť zranenia. Vďaka svojej subtílnosti sa hodí do akéhokoľvek interiéru vrátane tých najmenších, naviac vždy predstavuje akýsi nádych exkluzivity a nesie prvok nadčasovosti.
Ku kúzelným vlastnostiam číreho skla patrí to, že dokáže oddeliť priestory, bez toho aby ich rozdeľoval – zavretím sklenených dverí zostáva priestor v rovnakej veľkosti a svetlosti, ale už ide o dve rôzne miestnosti, v ktorých si jeden môže čítať a druhý sledovať futbal. Matné či pieskované sklo zase prepúšťa svetlo a zároveň zachová súkromie. Možnosti, ako ozvláštniť sklenené dvere, sú rôzne ornamenty či na ne je možné preniesť celé obrazy. Toto ponúka grafosklo, unikátny integrovaný systém celo-sklenených prvkov so laminovaným digitálnym tiskom alebo textilom umožňujúci designovo zladiť interiér do jedného celku.

Drevo – krásne a náročné

Dvere vyrobené z masívneho dreva, sú takmer na pomedzí umeleckého diela. Jedinečnosť drevo-kresby je neopakovateľná, preto sú každé masívne dvere originálnym kúskom. Spoločne s remeselníckym umom si byt obohatíte kúskom pravej prírody. Masívne drevo bez ohľadu na jeho povrchovú úpravu sa avšak nehodí do každého interiéru. Dbajte na už použité prvky ako typ podlahy, nábytok alebo farby a podobne. Celo-drevené dvere avšak nie je možné generalizovať. Aj u nich sú zásadné rozdiely v zvolenom materiálu. Iné vlastnosti má drevo dubové a iné smrekové. Celo-drevené dvere majú niekoľko nevýhod. Kladú väčšie nároky na údržbu – pravidelné ošetrovanie, nátery či lakovanie sú nutné preto, aby drevo vydržalo vo svojom pôvodnom stave. Sú tiež náchylnejšie k poškodeniu, ale zároveň jednoducho opraviteľné. Masívne dvere nie sú vhodné do podmienok s výrazným výkyvom teplôt či nadmernou vlhkosťou.
Dyha – vzhľad dreva s výhodami
Dyhované dvere sú kvalitnou alternatívou k masívnemu drevu, avšak za nižšiu čiastku.
Dyha je tenký plát dreva s rôznymi šírkami 0,6–2 mm, ktorý sa lepí na nosný materiál. Týmto postupom výroby sa dvere stávajú individuálnym a neopakovateľným kúskom – rovnako ako dvere z masívneho dreva, avšak to sa týka iba vizuálnych vlastností. Zhotovené dvere sú ošetrované a lakované, ale aj tak môže časom dochádzať k strate pôvodnej farby, preto je potrebné im venovať podobnú starostlivosť ako dreveným dverám.

CPL laminát – lacná a odolná alternatíva

Laminátové dvere poskytujú vysokú odolnosť voči okolitým nežiadúcim vplyvom, znesú akékoľvek teplotné podmienky, jednoducho sa omývajú a podľa finálnej úpravy sú takmer imúnne proti poškrabaniu. Disponujú dobrými protihlukovými vlastnosťami, takže sú vhodné pre oddelenie detských izieb, spálni atď. Ponúkajú sa v širokej škále farieb a odtieňov – od klasickej farebnej palety, dokážu verne imitovať drevo a prevedenie s 3D povrchom sú aj na hmat veľmi príjemne štrukturované. Povrch CPL laminát celkovo poskytuje dobrý pomer kvalita versus cena. Ako ďalšiu úpravu je možné zvoliť fóliu, ktorá je aplikovaná priamo na povrch dverí, ale tá patrí k najmenej odolným povrchom.
Z našej ponuky si môžete vybrať naozaj to čo by ste dokonale zladili so svojim interiérovým zladením, čo si isto nebudete môcť vynachváliť. Dvere by mali byť samozrejmosťou každej miestnosti a preto by ste na nich určite nemali zabúdať. Výber správnych dverí ovplyvní naozaj celú miestnosť, čo v konečnom dôsledku môžete sami pozorovať.

Srdce dverí je samotná výplň

U akejkoľvek povrchové úpravy – laminát, dyha, fólia – rozhodne o celkovej odolnosti a životnosti výrobku kvalita jej samotnej výplne. Často sa používa papierová voština, ktorá je síce lacná, ale ide o materiál s veľmi nízkou odolnosťou. Naviac vykazuje najhoršie akustické a izolační vlastnosti. V prípade, že by ste sa rozhodovali pre akúkoľvek z uvedených variant povrchových úprav, jednoznačne je vhodné zvoliť výplň z dutinkovej alebo plnej drevotrieskovej dosky. Tie zaručujú väčší pevnosť a dlhšiu životnosť. Výplň interiérových dverí je presne prípad, kde sa nevyplatí šetriť.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články