• Štýle

aktualizované

Materiály podlahy 2

Spočiatku mali všetky podlahy z laminátu 3lamelové vzory, dnes je väčšina noviniek v 1lamelovom prevedení. Tiež hladké povrchy sú minulosťou, výrobcovia prešli na dekory s „V“ drážkami, ktoré evokujú vzhľad dosiek, tzv. gravír napodobuje techniku kefovania dreva a okrem polo-matnej klasiky sa ponúkajú matné alebo vysoko lesklé dekory. Posledným trendom je tzv. synchrónna štruktúra, ktorá na rozdiel od náhodného plastického povrchu zvyčajne neodpovedajúceho rozmiestnenia hrčí a prasklín v dekore dokonale kopíruje kresbu dreva.

Komplet Luiza Dub sonoma Komplet Luiza Dub sonoma
Komplet Luiza Dub Sonoma 

Vinyl pomaly ustupuje

Pred 25 rokmi sa vinylová podlahová krytina vyrábala výlučne v roliach. Ľudia vyberali iba dekor a šírku a materiál z minulosti chybne označovali ako linoleum alebo lino. Ide však o úplne iný produkt. Zatiaľ čo linoleum je prírodného pôvodu, vinyl je skrátená forma slova polyvinylchlorid, ide teda o podlahovinu z PVC, ktorá sa vyrába z etylénu a chloridu sodného.
Pred ôsmymi rokmi sa významným procesom stala výroba tvrdených vinylových dielov, označovaných skratkou LVT alebo Luxury Vinyl Tiles, ktoré sa lepili k podkladu. Surovina, z ktorej sa dosky vyrábajú, je rovnaká ako u rolových produktov, rozdiel spočíva v obsahu zmäkčovadiel – krytina dodávaná v roli obsahuje kvôli požadovanej ohybnosti viac zmäkčovadiel alebo plastifikátorov, v pevných dieloch je ich obsiahnuté menej.
Ďalšou zásadnou etapou je prevedenie vinylových dielcov so zámkami, na ktoré prešli výrobcovia pred piatimi, šiestimi rokmi. Nástup zámkovej inovácie bol spočiatku pomalejší, a to z dôvodov vyššej ceny, ktorá však postupne poklesla na zákazníkov akceptovateľnú úroveň a popularita tohto produktu je teraz na vzostupu. Aktuálne je odhadovaný pomer predaje lepených vinylových dielov a časti pokladaných plavajúcim spôsobom 60 : 40 a výhľadovo by sa mal zlepšovať v prospech zámkov, ktoré pokládku výrazne uľahčujú a urýchľujú. Čo sa vzhľadu týka, výrobcovia rovnako ako u laminátu kopírujú novinky v dreve, zároveň sa objavuje viac kamenných a betónových imitácií.

Elastické podlahy ako nový trend

Vinylové podlahy podliehajú prísnym hygienickým normám, ktoré určujú napríklad priepustné množstvo ftalátu (druh zmäkčovadiel). Renomovaní výrobcovia preto už niekoľko rokov ftaláty nahradzujú inými typmi neškodných plastifikátorov a zároveň prichádzajú s celkom novými produktmi.
Alternatívou k vinylovým podlahám sú krytiny, ktoré majú vzhľad vinylových dielov, ale ich hlavnými zložkami je ricínový olej a sadra. Tieto suroviny sú prírodného pôvodu, radia sa medzi ekologické a obnoviteľné a materiál zvyšní po pokládke tak môžete zlikvidovať aj v bežnom komunálnom odpadu. Majú dokonale uzavrený povrch, špina na nich nelepí, preto ich stačí vytierať čistou vodou bez saponátov. PVC ani plastifikátory v nich nenájdete a na rozdiel od vinylových podláh, ktoré napriek prísnym normám budú vždy určité – byť minimálne – množstvo emisií prchavých látok uvoľňovať, majú ekologické podlahy emisie nulové.
Oficiálny názov týchto krytín zatiaľ neexistuje a používa sa všeobecné označenie ekologickej elastickej podlahy. Na trhu sa objavili pred cca štyrmi rokmi a dnes už okrem prevedenia v roliach či dielcoch k lepeniu ponúkajú aj rôzne typy konštrukcií so zámkovým spojom. Cenou sa dostali na polovicu, a tak sa dajú kúpiť naozaj výhodne.
Medzi čisto prírodné materiály patrí linoleum, ktoré sa pôvodne vyrábalo v roliach a vzhľadom k svojim antibakteriálnym vlastnostiam našlo uplatnenie najmä v zdravotníckych zariadeniach. V snahe presadiť linoleum viac do súkromného bývania prišli výrobcovia pred desiatimi rokmi s hotovými dielcami obdĺžnikového alebo štvorcového formátu neskôr vybaveným zámkovým spojom. Zjednodušene povedané ide o narezané linoleum v roliach, nalepené na HDF dosku, podobne ako u laminátu. Posledným trendom sú obdĺžnikové formáty bez HDF dosky, ktoré napodobujú obľúbené vinylové diely a pokladajú sa lepením k podkladu. Vývoj zaznamenala aj povrchová úprava linolea. Najaktuálnejšia je vylepšená úprava Topshield2, ktorá sa menej špiní a lepšie udržuje.

Čo v budúcnosti?

Vývoj podlahových krytín bude samozrejme pokračovať. U drevených podláh povedie nedostatok vstupnej suroviny, z toho vyplývajúceho nárast jej ceny a tlak zákazníkov na čo najnižšiu konečnú cenu podlahy k tomu, že budú obsahovať dreva čím ďalej tým menej. Už teraz je patrný posun od skôr populárnych masívnych krytín s celkovou hrúbkou okolo 22 alebo 20 mm k 15mm trojvrstvovým podlahám. Tie zase pomaly začínajú nahradzovať vrstvené konštrukcie hrúbky iba 13 mm alebo aj 10 mm, teda s minimálnou nášľapnú vrstvou, napríklad aj dyhou. K vývoju u drevených podláh prispievajú aj výrobcovia podlahovej chémie, ktorí s novou generáciou produktov prinášajú možnosť zmeniť si odtieň drevené podlahy aj sami doma. Laminátové podlahy skôr zostanú v súčasnej podobe, napriek tomu vývoj sa nezastaví, revolučný skok sa u nich neočakáva. Zato u stávajúcich vinylových podláh je predpoklad, že ich časom vytlačia ekologické krytiny a obľuba prírodných produktov bude všeobecne stúpať.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články