• Štýle

aktualizované

Materiály výberu nábytku

Charakter bytu tvoria materiály a vzory. Mohli ste vidieť plno rôznych farieb a odtieňov, veľa ružových tónov, ale ako sa priblížila jeseň, nejako sa všetko upokojilo, ružovej je pomaly menej a menej. Nám teraz ale pôjde viac o použité materiály. Aké sú?

Komplet Koral YRSA - Nábytok do kúpeľne
Komplet Koral YRSA 

Štruktúra a jemnosť zamatu

Máte naozaj na výber. Veľa sedacích súprav, kresiel a čalúnených stoličiek je oblečených do materiálov, ktoré skutočne pripomínajú módu, predovšetkým pánske obleky, ale nájdu sa aj ďalšie materiály, ktoré poznáme z módy či z iného použitia v byte. Povrch poťahu môže mať jemné nopky pripomínať tvíd alebo vzor rybí kosť. Od štruktúry materiálu, ktorý je na dotyk plastický, dôjdeme k hladučkému zamatu alebo vzhľadu, ktorý pripomína semiš. Trochu prekvapivo niektoré pohovky a kresla vyzerajú, akoby sme ich pošili dyftínom alebo nejakou huňatejšou dekou. Občas sa ako protipól objaví ľahko metalický lesk na hladkom materiálu, kde nie je po vlasu či chĺpku ani stopy.

Stále s nami je geometria

K jednofarebným materiálom (často farbeným a tkaným tak, aby jednoliatu jednofarebnosť netvorili) sa pridružujú vzory a pridáva sa ich pokojne hneď viac – iný na vankúšoch či čalúnení, iný na kobercoch. Priamo u vankúšoch sa kombinuje jednofarebná plocha s dvoma aj troma rôznymi vzormi. Musia ale spolu ladiť, nie sa biť. A tiež, čo je dosť dôležité, musí byť veľmi citlivo zladené farebne. Najľahšie je kombinovať režnou, béžové, pieskové a hnedé tóny, jednoducho farby zeme.
K oživeniu vám pomôžu už spomínané štruktúry, nemusíte sa držať len jednej. Objavujú sa teraz krásne kombinácie vínových a ružových odtieňov, ale tam už je dobré mať veľkú skúsenosť alebo niekoho, kto poradí. Nič neskazíte, keď vsadíte na šedú, bielu a modré tóny alebo keď k neutrálom pridáte jemnejšiu zelenú. A ako je to s tvarmi, ktoré sa halia do všetkých tých farieb a štruktúr? 

Bambus nie je ratan

Existuje mnoho druhov bambusu, čo je dutá drevina rastúca v tropických oblastiach. Pre výrobu nábytku sa používa vysoko kvalitný bambus. Aká je kombinácia materiálov? Nábytok čisto z bambusu môže pôsobiť ako zostava trúbok, čo je zaujímavé, avšak v tejto podobe sa nehodí do každého interiéru. Preto sa bambus často kombinuje s ďalšími prírodnými materiálmi, napríklad so spomínaným mahagónom alebo teakom, ale aj s ratanovým prútím, morskou trávou a podobne. Čo je vidieť tiež na doplnkoch. Vďaka týmto kombináciám vznikajú výrobky, ktoré nájdu uplatnenie takmer všade.

Aby držal pohromade

U bambusových polotovarov sa pri výrobe vytvárajú výrezy, vďaka ktorým sa jednotlivé diely skladajú do seba ako puzzle. Spevňujú sa mosadznými vrutmi a následne sa prekrývajú rôznymi prírodnými materiály, aby spoje neboli vidieť. U drobnejších výrobkov sa používajú ekologické spojiva. A podobne ako drevo a bambus sa dá moriť vodou riediteľnými prípravky, vďaka ktorým je výsledný odtieň svetlejší alebo tmavší. Prípadne opatriť farebnými lakmi, ale potom sa potlačí prirodzená štruktúra bambusu.

Na čo myslieť

Voda bambusu neublížia, preto sa výrobky z neho hodia tiež do kúpeľne. A ako sa to má s vlhkostí? Všeobecne platí, že každému prírodnému materiálu vadí vlhkosť pod 40 percent. Pokiaľ máte doma príliš suchý vzduch, čo je problém hlavne v zime, kedy sa menej vetrá, bambusu to bude vadiť. Po čase sa na ňom môžu vytvoriť jemné pozdĺžne praskliny. Ale to isté platí aj pre nábytok z dreva. Keď už sa to stane, berte to ako varovanie, že žijete v nezdravom prostredí.
Drevo-trieska – technické označenie DTD. Vyrába sa zlisovaním pomletého materiálu pomocou formaldehydových živíc. Drevo-trieska bez úpravy sa používa málokedy. Nie je odolná proti vlhkosti. Pri zasiahnutí vlhkosťou materiál nabobtnáva a nie je ďalej použiteľný. Hlavné využitie drevo-triesky je ako nosný materiál pre dosky, dyhovanie, lamináty a podobne. Drevo-trieska má redší štruktúru, než MDF a preto spojovací materiál v drevo-trieske tak dobre nedrží. Pri vhodnom použití ale toto nevadí a drevo-trieska je tak vhodným, lacným riešením.

Dyha

Dyha je slabá vrstva vyrobená z masívneho deva. K dispozícií v hrúbkach 0,3 až 5 mm. Dyha sa používa k výrobe dosiek (nalepenie dyhy na nosné dosky DTD, MDF…). Najčastejšie používaná je 0,6 mm.

Hrany u dyhovaných dosiek

Hrany takých dosiek sa upravujú podobne ako u laminátových dosiek hranou. V tomto prípade hranu vyrobenú z tenkého masívneho dreva (dyhy). Pokiaľ potrebujete do hrany dosky frézovať nejaký profil, je potrebné k nosnej doske najprv prilepiť preglejku z masívneho dreva a potom až dyhovať.

Výber dreva

Výber drevín pre dyhované dosky je obrovský a začína u bežných drevín. Jednoducho sú dostupné dyhy a cudzokrajné. Dostupné sú aj dyhy umelo vyrobené (zosadené z tenkých prúžkov – takéto vyzerajú na každom mieste úplne rovnako). Doska lepená dyhou z masívneho dreva vyzerá veľmi podobne ako dosky z masívneho dreva, že nejde o plno-masívnu dosku poznáte napríklad podľa štruktúry dreva, ktorá sa opakuje alebo rozmiestnenia. Vďaka našej ponuke si môžete vybrať nábytok, ktorý vám bude materiálovo vyhovovať.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články