• Štýle

aktualizované

Mestský štýl

Mestský štýl nie je ničím iným než moderným prístupom k usporiadaní interiéru so zvláštnym dôrazom na osobité akcenty. Zvyšuje sa počet ľudí, ktorí sa rozhodnú pre priestorné byty s otvoreným priestorom, kde v sebe jeden interiér spojuje viac funkcií. Byt moderného človeka musí odrážať jeho charakter a slúžiť svojou funkčnosťou. Preto viac a viac ľudí volí v interiéroch moderný mestský štýl. Čím je tento štýl charakteristický?
 Komplet Mestre IV
Komplet Mestre IV
Byt v mestskom štýle vyzerá nevšedne a rôzne, čo spôsobuje, že tento štýl nemôžeme uzavrieť v pevnom rámci. Najdôležitejšie je totiž používanie moderných designerskych riešení takým spôsobom, aby ste ich zladili so svojimi individuálnymi potrebami a očakávaniami. Keď vyberáte nábytok, je vhodné voliť univerzálne kusy, ktorých umiestnenie by ste mohli v ľubovoľnom momente zmeniť alebo modifikovať ich využívanie. Vďaka tomu sa budú spálňové komplety hodiť rovnako dobre jak do obývacej miestnosti, tak aj do detskej izby. 
Vlastnosti mestského štýlu
Je možné určiť niekoľko charakteristických vlastností mestského štýlu, ale je vhodné pamätať na to, že je to otvorený design, a je potrebné experimentovať v interiéroch. Odlišujeme predovšetkým: moderné tvary, usilovanie o zisk dojmu priestorovosti, zdôraznenie pocitov pohodlia, zvýšenie jedinečnosti a individuálneho vzhľadu, súčasné designerske riešenie. Mestský štýl je sloboda zostavená s komfortom v interiéroch presne prispôsobených k osobnosti majiteľov. Nebojte sa experimentovať s designom a vyberať nábytok s ohľadom na jednoduchosť tvaru a modernú designersku úpravu. 

Mestský štýl je individualizmus

 Mestský štýl často asociuje s hrubým industrializmom, ktorý sa vyjadruje v jednoduchosti a minimalizmu. Ak však máte radi eklektizmus, nič nebráni tomu, aby Vaše interiéry boli zároveň útulné a mali mimoriadnu atmosféru. Najdôležitejšie je, aby Váš dom zrkadlil Vás. Aby ste získali tento efekt, bude nepochybne užitočný modulový nábytok a moderné obývacie steny. Modulový nábytok je odpoveďou na potreby osôb hľadajúcich riešení, ktoré ho budú schopné prispôsobiť podľa svojho uváženia. Práve užívateľ rozhoduje o ich konečnom vonkajším vzhľadu, vyberá dané elementy, ktoré môže zostavovať takmer každým spôsobom a modifikovať, pokiaľ mu prestanú vyhovovať. Tvar a vzhľad celého kompletu optimálne zapadá do konkrétneho priestoru.

Priestor základom

Mestský štýl kladie dôraz na podčiarknutie priestorovosti, čo sa prejavuje zároveň vo výbere nábytku a doplnkov. Taký efekt môžete získať dokonca aj v neveľkých miestnostiach. Stačí odstrániť zbytočné predmety, použiť svetlé farebné spojenie a hladké lesklé povrchy. Jednofarebné interiéry často potrebujú väčší dôraz, aby sa nezdali monotónne, teda experimenty s dekoráciami sú doporučované.
Moderný štýl je definovaný pomerne široko a môžeme do neho zaradiť veľkú škálu rôznych interiérov. V poslednej dobe sa často stretávame so spojením mestský štýl, ktorý je už trochu vyhranený. Nechajte sa prejsť inšpiráciou, ako taký typicky mestský interiér vyzerá. Nájdeme v ňom trochu extravagancie, eklektizmu a túžby sa odlíšiť. Farby, vzory a kvalitné luxusnejšie materiály sú pre neho samozrejmosťou.
Tí, ktorí majú radi jednoducho umývateľné povrchy, veľkoformátové bezúdržbové dlažby namiesto kobercov, radi kombinujú farby, cítia sa dobre v lesku nerezových kuchyniach a kontrastných stenách, neradi perú záclony, nedovedú si predstaviť život bez umývačky, pračky, televízie, mikrovlnky a sušičky – skrátka radi spojujú príjemné s užitočným, tí určite nájdu inšpiráciu v moderných interiéroch.
Komplet Santori 4
Komplet Santori 4 

Moderný štýl – jednoduchá krása podriadená praxe

Moderný štýl kladie predovšetkým dôraz na funkčné využitie celého interiéru, na technológiu a využitie vstavaných spotrebičov, ale nerezignuje ani na osobitý vkus majiteľov. Podobne ako taliansky štýl kombinuje jednoduché tvary a línie, ale namiesto k luxusnej výnimočnosti a designovým výstrelkom, kloní sa viac k praktickej stránke bývania. Nechajte sa inšpirovať jednoduchou krásou!
Koho neoslovili designové kúsky, nudné tvary a takmer sterilné prostredie s moderným nábytkom, je pre neho anglický štýl tou najlepšou inšpiráciou. Pôsobí mäkko a útulne, najmä vďaka množstvu používaných textílií a tapiet. Typická je pre anglický štýl aj istá miera elegancie, jež však pôsobí, akoby bola len vedľajším produktom, nie zámerom. To sa dosiahne vďaka dreveným detailom a výrazným rímsam v kombinácií s kvetinovými motívmi.
Ráz interiéru odkazuje na vidiek a tradičné obydlie – preto nie sú farby nijako výrazné a používajú sa skôr neutrálne zimné odtiene. Zároveň ich ale spojuje s výraznými motívmi kvetín na tapetách. Obľúbené sú však aj steny s hrubším povrchom v zemitých farbách. Obávať sa ale nemusíte ani zdanlivo nesúrodých kombinácií, akou je béžová a svetlo modrá. Chladné odtiene ale doplňte vždy teplejšími. Celkový dojem ale záleží aj na veľa menších doplnkov. Čajový servis je príjemným rozmarom, dobre potom pôsobí vystavené rodinné fotografie. Nezabudnite ani na kvetiny, ktoré prostredie ešte zvednú. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články