• Štýle

aktualizované

Nesmrteľný mramor

V interiérovom designu sa znovu k slovu dostáva nesmrteľný mramor. Ten je už naozaj dlho spojený s nadčasovosťou, kvalitou a luxusom. Pre niekoho to však je naopak symbol chladného, neosobného prostredia. Možno si to myslíte práve vy a pýtate sa: Kto by si niečo také chcel prispôsobiť práve doma? Asi sa budete čudovať, ale mramor je znovu v móde. Samozrejme nie vždy musí nutne ísť o pravý kameň, ďaleko príjemnejší a pritom lacnejšie sú rôzne imitácie mramorových dekorov, ktorých vizuálny účinok je v obytných priestoroch jednoducho skvelý.

Komplet nábytku Briks IV
Komplet nábytku Briks IV 

Nie je mramor ako mramor

Pokiaľ máte len trochu možnosť, neváhajte a kúzlo mramoru naplno využite pri zariaďovaní svojho bytu či domu. Nemusí ísť iba o dlaždice alebo obklady v kúpeľni. Mramorové môžete mať umývadlo a vaňu, dekor mramoru môžete mať na pracovnej doske v kuchyni alebo na podlahe v obývačke. Bojíte sa, že bude priestor pôsobiť príliš chladne a neútulne a podlaha sa bude zle udržovať? Keď vsadíte na umelý kameň alebo na dekor mramoru potrebný na keramických dlaždiciach či vinylovej podlahe, čo sú užívateľsky prívetivé materiály, nemusíte sa týchto negatív vôbec obávať.

Otvorený priestor

Nie je pochyb o tom, že mramorovanie najlepšie vynikne na veľkej ploche. Preto sa tiež mramorom obkladali honosné kúpeľne a vstupné haly. V súčasnej dobe je najatraktívnejším riešením nechať krásu mramoru pôsobiť v tzv. otvorenom priestoru, ktorým býva najčastejšie spoločenská zóna domu, tzn. kuchyňa prepojená s jedálňou a obývacou miestnosťou. Mramor sa ale skvele uplatní napríklad na kuchynských ostrovčekoch, barových pultoch, konzolových, konferenčných alebo kávových stolíkoch, poličkách a podobne.

Luxus podtrhne zlato

Dekor mramoru môže nenápadne skresľovať okolitý interiér alebo naopak (najčastejšie v čiernom či zelenom základe) na seba pútať pozornosť hneď na prvý pohľad. V každom prípade môžete atmosféru v miestnosti ovplyvniť doplnením ďalších materiálov. Ak chcete podtrhnúť luxus a určitý odstup, pridajte pozlatený kov. Naopak kombinácia s prírodným drevom, ideálne ešte doplneným kobercom s vysokým vlasom a mäkkými vlnenými či zamatovými vankúšmi priestor príjemne zateplí.

Stačia len akcenty

Pri dosiahnutí zaujímavého a moderného interiéru spolu s prvkami mramoru sa môžete pokojne obrátiť len na nejaké menšie detaily alebo predmety, ktoré vám pomôžu sa k tomu určitým spôsobom priblížiť. Zabudnite na nejaké mohutné a zbytočné predmety, ktoré vám budú v dome zbytočne kradnúť priestor, môžete sa pokojne obrátiť na nejaké menšie a decentnejšie doplnky a predmet, ktoré podtrhnú strohosť vášho interiéru. Pridanie mramoru do interiéru však nie je lacnou záležitosťou. Najmä pokiaľ si potrpíte na originály. Na druhú stranu si nemusíte hneď kupovať mramorovú vaňu alebo kupovať ku vchodu do domu mramorové stĺpy. Krásu a luxusný vzhľad pravého mramoru si môžete pri troche skromnosti vychutnať aj na drobnostiach. Tými môžu byť napríklad lampy, misy, vázy alebo napríklad len obyčajné rámčeky na obrázky a vaše rodinné fotografie.
Keď v spojení s vybavením domu či bytu započujete slovo luxus, iste sa vám vybaví mramor. S honosnosťou a bohatstvom je tento kameň spojovaný už veľmi dlho. Cenovo však nie je dostupný práve pre každého a aj starostlivosť o neho má svoje úskalí. A tak prichádza na radu jeho imitácia. Moderné technológie a materiály dnes ponúkajú možnosti, ako si pocit luxusu dopriať aj bez pravého mramoru. Je to jednoduché – nahraďte ho imitáciami. Súčasné keramické obklady a dlažby sú natoľko vernou nápodobeninou, že ho od prírodného kameňa len tak nepoznáte. A naviac má klasická dlažba či obklad s mramorovým designom oproti prírodnému mramoru niekoľko výhod.

Nižšia cena a vyššia odolnosť 

Tou asi najdôležitejšou výhodou je cena – u imitácií je podstatne nižšia než u pravého mramoru alebo ten sa stáva v prírode čím ďalej tým vzácnejším. Keramika dnes stojí asi polovicu toho, čo kvalitné biele mramory, a keď ju šikovne namontujete na stenu, s hranami na pokos, tak je naozaj k nerozoznaniu od prírodného kameňa. Prezradí ju len lesk svetla, čo pozná len skúsený odborník. Druhým pre užívateľov iste podstatným aspektom je odolnosť. Mramor je pomerne citlivý a pri vyliatí citrónovej šťavy, červeného vína, kompótu u neho dochádza k zničeniu povrchov, zatiaľ čo keramická dlažba s imitáciou mramoru je odolná a ľahko ju vyčistíte. Napriek tomu sú keramické dlaždice s imitáciou mramoru odolnejší, mali by ste zvážiť, jaký typ kam dáte. Lesklý a pololesklý povrch doporučujeme používať skôr na steny nebo na podlahu, kde dlažba nepríde do styku s vonkajšou obuvou či pevnými, ostrými čiastočkami zvonku. Aj napriek výrazne vyššej tvrdosti povrchu než u mramoru by mohlo dojsť k poškrabaniu dlaždice a strate lesku. Naopak matný povrch môžete použiť na stenu, tak aj na podlahu – a to aj do veľmi frekventovaných priestorov.

Na váhe záleží 

Keramické materiály s imitáciou mramoru oceníte tiež pri samotnej stavbe. Ich hrúbka (a následne aj hmotnosť) sú totiž omnoho nižšie než u prírodného kameňa, kde sa pohybuje aj okolo jedného až dvoch centimetrov. Pri veľkých formátoch dlaždíc, kde mramor vyznie najlepšie, sa to už nasčíta a následne prenesie – tak ťažké kusy nie sú jednoduché ani na manipuláciu. Dlaždice imitujúce mramor sa dnes vyrábajú už aj v ztenšených hrúbkach, napríklad iba 5,5 milimetrov, takže sú omnoho ľahšie a práca s nimi je jednoduchšia.

V chodbe aj na stenách 

Mramorová dlažba dodá halám aj chodbám naozaj krásny, elegantný, luxusný vzhľad – a to zvlášť vo veľkých priestoroch. A nemusí ísť len o dlažbu, krásne imitácie mramoru si môžete dnes dopriať aj u laminátových podláh, ktoré sú jednoduchšie na položenie a pritom dostatočne odolné proti poškrabaniu, rozliatym tekutinám a jednoducho sa udržujú. Mramor vyzerá skvele nielen na podlahe, ale aj na stenách. Keď naviac budete kombinovať farebný mramor s kontrastnými farbami, ako je napríklad čierna alebo biela, dosiahnete naozaj nadčasového vzhľadu, ktorý sa neokúka. Veľmi zaujímavo tiež mramor vyzerá v kombinácií s prírodnými materiálmi, napríklad s drevom.
Viac:
httpss://www.nabytok-bogart.sk/komplet-nabytku-briks-iv-p-3384-47-40.47.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/kupelnove-zostavy-c-96-44.96.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/obyvacie-steny-c-48-40.48.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/jedalenske-sety-c-86-42.86.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články