• Štýle

aktualizované

Nový interiér aj bez rekonštrukcie

Nový interiér bez rekonštrukcie? Je to naozaj možné. Rekonštrukcia je náročný a hlavne nákladný proces, ktorý sa nezaobíde bez búrania a s ním tiež spojenom neporiadku.

 Komplet Kaja - Dub Lefkas Komplet Kaja - Dub Lefkas
Ak potrebujete iba vyriešiť niektoré nedostatky v byte, ako oprieskané steny, poškrabaný nábytok a pri tom vám vyhovuje rozvrhnutie miestností aj stávajúce vybavenie, budú vám stačiť iba kozmetické úpravy, ktoré aj tak zmenia váš interiér k nepoznaniu.
Tohtoročné leto svojou neistotou doslova nahráva úpravám a vylepšovaniu v interiéri. Než riskovať dovolenku v zahraničí s neistým výsledkom, využite plánované voľno a rozhľadnite sa po byte. Nechcelo by to nejaký refresh? Nie je tamtá stena príliš špinavá a tento stolík veľmi oprieskaný? Našťastie existujú neinvazívne riešenia, ktoré umožňujú jednoduchú renováciu. Vďaka tapetám a rozličným samolepkám získate prostriedok, ktorý operatívne vyrieši veľa nedostatkov, výsledný efekt vás možno milo prekvapí. Začnite miestnosťami, v ktorých sú steny, nábytok a ďalšie prvky vystavené veľkej záťaži, prípadne už je na nich poznať, že sa z nich tešia pazúriky vašich domácich maznáčikov alebo sa s nimi hrajú deti.

Nová tvár kuchyne

Rekonštrukcia kuchyne je veľmi záťažová, a pokiaľ sa vám do nej nechce, nie je potreba sa k tomu zbytočne násilím nútiť. Odložte ju na neskôr a zatiaľ polepte podrápané kuchynské skrinky či ľadničku napríklad samolepiacimi tapetami. Môžete zvoliť aj dve rôzne farby s rovnakými alebo podobnými vzormi. Zlým riešením nie je ani použitie umývateľnej tapety medzi kuchynskou linku. Jej aplikácia vám síce zaberie trochu viac času, ale moderné materiály nevyžadujú špeciálne dovednosti ani náradie a rozhodne si ušetríte chaos a neporiadok, ktorý by vás neminul, keby ste sa rozhodli vymaľovať alebo lepiť na stenu keramické obkladačky.

Jednoduchá premena predsiene

Chodba, aj keď ide o interiér, je svojim spôsobom vystavená rozmarom počasia. Keď prší, vchádzate dovnútra v mokrých a zablátených topánkach, v zime na nich prinesiete domov aj sneh. A to nehovoríme o mokrých dáždníkoch, pláštenkách alebo špinavých psích labkách. To sú dôvody, prečo tu oceníte na stenách skôr umývateľné tapety než sebeodolnejšie farby. Laminátový povrch chráni tapety pred vlhkostí a v prípade potreby ich stačí len otrieť vlhkou handrou.

Vytvorte deťom v izbe rozprávkový svet

Pokiaľ ste rodič, tak vám asi nemusíme vysvetľovať, čoho sú deti schopné. Asi sa vám už  pár krát stalo, že vás potomok prekvapil abstraktnou maľbou na stene svojej izby. A čo najskôr nábytok, napríklad písací stôl? V podstate je jeho doska v neustálom ohrožení. Zachovajte pokoj. Zmierte sa s tým, že detská izba je akési testovacie miesto pre nové nápady a niekedy si to holt odnesú steny alebo nábytok. Opäť môžete využiť kúzlo samolepiek a kedykoľvek s nimi zamaskovať škrábance na dverách alebo na stole, pokreslené steny alebo škvrny od atramentu.

Refresh nábytku

Ako už sme spomínali, úpravy a zmeny nie sú obmedzené iba na steny. Vadí vám, že starý nábytok farebne neladia so zvyškom interiéru alebo sa vám jednoducho už len nepáči? Pokojne môžete zmeniť vzhľad miestnosti, bez toho aby ste museli kupovat nové vybavenie, utrácať veľa peňazí, riešiť kam s tým starým a veľa ďalších problémov. O užitočnosti tapiet sa môžete presvedčiť tiež pri premene obývačky, domácej kancelárie alebo spálne. Tí z vás, ktorí chcú osviežiť kancelárske vybavenie, môžu použiť samolepky na notebooky. V detskej miestnosti samolepka na stole zamaskuje škrábance na stole, v kancelárií sa budete vďaka oživeniu pomocou samolepiek cítiť príjemnejšie a práca vám pôjde lepšie od ruky. Samolepiace tapety vám umožnia rýchlo premeniť šatníkovú skriňu, prádelník alebo dokonca dvere a prispôsobiť je novému interiéru. Nemusíte sa však zameriavať len na povrch nábytku. Môžete polepiť iba dvierka skrinky alebo len vnútorné police.
Ale pomocou tapiet s rôznymi dekórmi tiež veľmi vkusne a nenásilne rozdelíte otvorený priestor. Jediným obmedzujúcim faktorom je pre vás vaša vlastná fantázia. Všetko môžete prispôsobiť svojim potrebám.

Netradičný obklad

Celému interiéru dominujú šedé a modré dyhy a čierny veľkoformátový keramický obklad, ktorý je v kúpeľniach doplnený s betónovou stierkou. Môžete použiť aj netradične veľkoformátový obklad aj na nábytku v obývacej časti, kde tvorí zadnú stenu dôjzmyselne ukrytého pracovného priestoru, obklad sa môže objaviť aj na kuchynskej linke. Na kuchynskej linke môžete vidieťž aj iné a zaujímavejšie obklady, ktoré dokážu celý priestor zmeniť alebo vylepšiť, najlepšie je však zvoliť neutrálne farby.
Počas rekonštrukcie došlo aj na zmenu oproti návrhu spočívajúce v ponechaní priznané tehlové steny, ktorá sa zjednotila so zvyšným iba bielym náterom. V spálni môžete odvážne použiť drevenou podlahu aj na stenu, kde v sebe integruje aj dvere pre vstup do miestnosti. Celkovou premenou môže prejsť aj exteriér, nielen interiér. Na mieste garáže môže vzniknúť pobytová terasa so zelenou strechou, ktorá bude tiež nadväzovať na spálňu a poskytuje jej tak pocit miestnosti bezprostredne napojené na záhradu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články