• Štýle

aktualizované

Objavte nový štýl bývania

Zahaľte svoj byt do tajomstva Orientu. Poznajte štýl Moroccan Mystery! Predstavte si dedinu s hlinenými chatrčami a zohriatych slnkom, ktoré sú zasadené vo vypriahlej krajine obklopené horami posiatymi jemnými kvetmi. Azúrové nebo bez mráčikov, ďaleké horizonty a beduínske stany plné farebných tkanín – to sú scenérie, ktoré patria k inšpiráciám orientálneho štýlu. A pokiaľ vás tiež oslovujú pestré farby a orientálne motívy ako z nejakých rozprávok, kúpte si pár kúskov nábytku a dekorácie, ktoré vás do tohto kúzelného sveta prenesú.

Komplet Monsun C
Komplet Monsun C 

Zamerajte sa na vzory a farby

Najlepšie zútulníte izbu pomocou hebkých vankúšov s orientálnymi vzormi v rôznych farebných variáciách. Pokojne skombinujte niekoľko dezénov a farieb. V tomto prípade platí: Čím pestrejšie, tým lepší. Punc dokonalosti dodá interiéru s prvkami východného štýlu pohodlná pohovka, ktorá vás prenesie do jedného zo zaujímavých a menej tradičných interiérov.

Romantika vzdialených krajov

Marocké interiéry zasadené do vyprahnutej púštnej krajiny sú plné nádherných farieb. Veľmi obľúbená je modrá, používaná často ako akcent na jednom prvku či kusu nábytku, ktorá tvorí úžasnú kontrastnú kombináciu so žltými a oranžovými tónmi, ktorými je Maroko známe.
Pokiaľ sa rozhodnete si zariadiť v orientálnom štýle napríklad spálni, využite kúzla terakotových a pieskových odtieňov. Inšpirujte sa napríklad marockými trhovisku pod šírym nebom a zmyselné prostredie ešte umocníte použitím luxusných látok. Všetko dolaďte pomocou povlečenia a prikrývok s typickými motívmi Orientu.


Vytvorte si kúzelnú atmosféru

Exotickú atmosféru štýlu Moroccan Mystery navodíte tiež pomocou svetiel – v celom byte teda rozmiestnite najrôznejšie lucerničky a sviečky umiestnené ideálne vo svietnikoch zdobených ornamentmi. Nezabudnite tiež na vonné tyčinky, ktoré sú pre túto oblasť typické. Medzi doplnky by nemali chýbať motívy slonov. A pokiaľ je štýl Moroccan Mystery vášmu srdcu naozaj blízky, stane sa pre vás nepostrádateľným symbolom tiež čajový servis s motívmi pripomínajúcimi starý Orient.


Vhodné doplnky

Bez problémov investujete do pohodlnej pohovky, jedálny stôl alebo posteľ, do ktorých investovať naozaj musíme. Ale hneď keď prídu na rad doplnky, mnohí sa boja, že si domov prinesú len zbytočné doplnky alebo nábytok, ktorý bude zaberať veľa miesta. Doplnky sú ale predovšetkým textílie, dekorácie v oknách, koberce, osvetlenie, drobný doplnkový nábytok alebo rovno nejaké vhodné tapety. To všetko vnáša do izby náladu a svojim štýlom a vzhľadom vytvára požadovanú atmosféru.
Štýlom bývania môžeme nazvať jednu spoločnú jednotiacu myšlienku, niečo čo spojuje celý interiér a prelína sa v ňom. Štýlom môžeme nazvať aj spôsob, ako je interiér zariadený, akých znakov sa pevne drží. Môže ísť o znaky regionálne, dobové, umelecké, môže ísť tiež o to, aké materiály a aká farebnosť je v interiéri zvolená. Štýlom určujeme náladu a atmosféru interiéru.

Podľa čoho sa rozhodnúť?

Bývanie by vás malo celkom vystihovať. Malo by byť vaším odrazom a odrazom všetkého, čo máte skutočne radi. Mali by ste vedieť a rozhodnúť sa, do akého domova sa chcete každý deň vracať. A to je kľúčom k odhaleniu celého tajomstva výberu štýlu – musíte zistiť, čo je vám blízke: Romantický vidiek alebo skôr vôňa diaľky?  Máte radi moderné technológie alebo dávate prednosť noblese a elegancii? Chcete sa doma cítiť ako v prírode alebo vás fascinuje história? Otázok je omnoho viac, ale keď rozlúštite, čo je vám blízke, v akom prostredí sa cítite dobre, práve jednotlivé štýly bývania vám môžu svojimi pravidlami a typickými znakmi pomôcť v zariaďovaní.

Rovné a ostré

Slovo moderný sa v designu nábytku, interiéru, ale aj v architektúre spája hlavne s alternatívou, ktorú kedysi umelci a architekti navrhli k starším zdobným štýlom. Moderný design sa teda vyznačuje jednoduchými líniami. Lenže doba postupuje stále ďalej a ďalej a s ňou sa mení aj vkus. V dnešnom poňatí je tak moderná aj hra trochu zložitejšia prepletených kriviek a oblé hrany

Veľké, ale i malé

Moderné spočíva rovnako v oslnení výdobytky techniky. Môžete si tak domov kúpiť veľkoformátové dlaždice, plávajúcu podlahu s dokonalou štruktúrou dreva, avšak vlastnosťami laminátu, využiť výhod plastické hmoty v doplnkoch aj v nábytkovom vybavení atď. Na druhú stranu je dnes celkom bez problémov možné zohnať do kúpeľni krásnu kostičkovanú mozaiku, ktorou remeselníci obložia steny aj podlahu za pár hodín.

Farebný svet

Moderná dnes už nie je len biela farba na stenách. Aj keď asi tá snáď nikdy nezostarne. Najčerstvejší trend ju doháňa v pastelových farbách, ktoré sú dokonalo zladené s rovnakým odtieňom napríklad osvetlenia, ktoré obklopujú. Môžete avšak využiť aj nevšedné odtiene namiešané presne podľa vašej chuti, a dokonale si tak dotvoriť svoj domov. Populárny medzi materiálmi spojenými s bývaním je bez komentárov drevo. Jeho moderné poňatie v interiéru sa akoby rozchádza do dvoch línií. Na jednej strane sa stretnete s dokonale opracovaným nábytkom so skvelou povrchovou úpravou, na druhej strane súčasné interiéry zdobia drevené povrchy, ktoré sa snažia vniesť do obývaného priestoru aspoň trochu vlahej nedokonalosti prírody.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články