• Štýle

aktualizované

Pekná izba pre dieťa

Čakáte bábätko? Pripravte mu pekný a bezpečný domov. Máte radi moderný interiér a ani s príchodom potomka sa ho nechystáte premeniť na nehostinné miesto ozvláštnené maximálne igelitovými obrusmi? To tiež nie je nutné. Pripravili sme pre vás pár inšpirácií, z ktorých môžete vychádzať pri zariaďovaní izby pre deti, bez toho aby ste sa museli prehrešiť proti modernému designu.

Obývacia stena Ala
Obývacia stena Ala 

Pár užitočných rad

Pri zariaďovaní izby, ktorá je praktická, bezpečná a vyzerá stále skvele, napriek tomu vaše dieťa odrastá kojeneckým obliečkam, sa riaďte následujúcimi tipmi: Kúpte si stmievač k osvetleniu. Je to jednoduchý spôsob, ako prispôsobiť svetlo momentálnej potrebe, napríklad kŕmenie, zaspávanie atď. Zvoľte textílie so špeciálnou povrchovou úpravou, ktorá odpudzuje vodu aj prach, a koberce, ktoré je možné jednoducho vyprať. Vyberte si aspoň niektoré kusy tzv. rastúceho nábytku, ktoré sa vyvíjajú spolu s vaším potomkom. Premýšľajte o umiestnení a bezpečnosti nábytku, zvlášť keď sa dieťa môže už samo pohybovať. Prichyťte vyššie skrinky k stene, postieľku nedávajte blízko k oknu a cenné predmety umiestnite na vyššie police, kam dieťa nedosiahne. Pravidelne sa venujte upratovaniu. Vybavte nielen detskú izbu, ale celý byt čo najväčším počtom rôznych úložných priestorov. Postačí napríklad len rôzne ozdobné boxy, krabice či koše, kam upracete čo najviac drobností. Nenechávajte nič po byte zbytočne povaľovať. Dieťa sa tak nedostane k nevhodným predmetom a naviac sa vám aj v domácnosti s malým dieťaťom bude jednoducho udržovať poriadok. Vytvorte dieťaťu čo najviac voľného priestoru na podlahe. Dajte mu tam koberec alebo mäkkú podložku, ktorá poslúži k tlmeniu prípadných pádov. Je to pre neho najbezpečnejšie miesto, kde môže rozvíjať svoje prvé pohybové aktivity. Ľahkou úlohou nemusí byť pre rodičov tiež výber postele pre ich dieťa. Keďže je z čoho vyberať a materiálov je tiež naozaj veľa, nemusíte sa obávať len stereotypných alebo nepoužiteľných postelí, ktoré pre vaše dieťa nebudú mať naozaj dobrý význam.

Základom je skvelá posteľ

Pri výbere postieľky sa stretávate s veľkým výberom možností. K dostatiu sú kolísky, košíky na kolieskách, klasické drevené postieľky, ale aj vyrobené z plastu či kombinované s textilnými materiálmi. Čo sa týka tvarov, môžete okrem obdĺžnikových vyskúšať napríklad oválne. Zvlášť v prvých mesiacoch oceníte postieľky, u ktorých sa dá dať dole jedna bočnica a je možné ich pripevniť k posteli rodičov. Za zváženie stojí tiež nákup modulárnej detskej postieľky. Jej životnosť neskončí s vekom dieťaťa, ale po odstránení komody s prebaľovacím pultom môžete len vymeniť rošt a matraci a postieľka bude vášmu dieťaťu slúžiť ešte ďalších pár rokov.
A pretože detská postieľka je veľmi dôležitým vybavením, objednajte si ju s dostatočným predstihom. Počítajte s tým, že môže dojsť k oneskoreniu v dodaní alebo k poškodeniu výrobku počas doručenie, a preto je potrebné, aby ste mali dostatok času na prípadnú reklamáciu.

Využite farby a tvary

Nikde nie je napísané, že detské izby musia byť ladené iba do pastelových odtieňov. Pokojne tam pridajte viac farebnosti. Dokonca vraj podľa najnovších výskumov sú najlepším spôsobom, ako môžete stimulovať vizuálne vnímanie dieťaťa, čierne a biele pruhy alebo svetlé a tmavé kontrastný farby. Avšak deti nepriťahujú len čiernobiele kombinácie. Zaujmú ich akékoľvek výrazné, kontrastné farby a obrazy na stenách, textíliách alebo koberci. A nezabudnite do izby pridať zábavné prvky, ako sú napríklad hojdací kôň. Pokúste sa nájsť tiež nejaký kreatívny spôsob, ako napríklad zobraziť meno dieťaťa na stene, napríklad zarámujte jednotlivé písmená. Môžete použiť tiež samolepky alebo látku. Podobne môžete vytvoriť napríklad vankúš s iniciálami dieťaťa a podobne.

Myslite na pohodlie pre dospelých

Nech už rodičia alebo ostatní rodinní príslušníci budú určite tráviť s dieťaťom veľa času nielen pri hrách, ale budú u neho napríklad, aj keď bude spať. Určite pritom oceníte kreslo alebo menšiu pohovku, kde si budete môcť urobiť pohodlie a tráviť tak s dieťaťom čo najviac času.

Neutrálne farby a žltá farba

Možno ste už premýšľali, v akých farbách izbu zariadite. Ideálne sú biela, šedá či béžová, ktoré môžete doplniť teplým žltým odtieňom. Tieto kombinácie sú nadčasové a zároveň genderovo neutrálne, takže sa hodia pre dievčatko a chlapca. Môžete tak začať s maľovaním či tapetovaním ešte predtým, než sa dozviete pohlavie dieťaťa. Pokiaľ by naviac do izby v budúcnosti malo pribudnúť ďalšie dieťa, nemusíte kvôli nemu nutne meniť vybavenie.
Až budete vyberať detskú postieľku, rozmyslite si, či chcete investovať skôr do dlhodobejšieho riešenia alebo vám nevadí vybavenie obmeňovať podľa toho ako dieťa rastie. Z praktického hľadiska je ideálne kúpiť postieľku s nastaviteľnou výškou roštu a vynimateľnými priečkami či celými bočnicami. Vďaka tomu v nej vaše dieťatko bude môcť pokojne spať ešte v predškolskom veku a väčšiu posteľ budete môcť riešiť až s nástupom do školy. S výberom dlho nečakajte a pokojne zavítajte aj do našej ponuky!
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články