• Štýle

aktualizované

Podlaha do kuchyne, ktorá harmonizuje praktickosť a čistotu


Podlaha do kuchyne patrí v celom byte k najnamáhavejším a najohrožzenejším, preto by sme mali okrem vzhľadu venovať pozornosť hlavne vlastnostiam krytiny. Na možnosť máte z mnohých alternatív, až sa rozhodnete pre materiál, určite nebude problém nájsť aj nejaký ideálny dekor, ktorý bude vhodný pre váš interiér.

 Kuchyňa Aspen šedý lesk - Kuchynská linka
Kuchyňa Aspen šedý lesk – kuchynská linka 
V kuchyni sa varí – teda pracujeme s vodou, je to miesto kde pripravujeme suroviny – preto by mala byť podlaha dostatočne tvrdá, aby vydržala nárazy ťažkých či ostrých predmetov, zároveň by sa mala dať jednoducho upratať, takže by mala byť hladká bez zbytočných spár a tiež vodeodolná, pretože sa často stane, že sa rozleje mlieko alebo sa dostane na zem voda pri práci s drezom. Skrátka podlaha v kuchyni by mala byť podlaha s výnimočnými vlastnosťami. A pretože každá žena túži po svojom čo najkrajšom kráľovstve, mala by spĺňať aj vysoké estetické nároky. Žiadané sú tiež protisklzové vlastnosti, aby sme sa vyhli zbytočným úrazom.

Najskôr sa rozhodneme pre materiál

Podlaha nepatrí medzi najlacnejšie investície a neobmeňujeme ju príliš často a tak by mala vydržať naozaj dlhú dobu a zachovať si svoju kvalitu aj pri presúvaní nábytku. Iné nároky bude mať rodina s deťmi a zvieracími miláčikmi, kde sa niekoľkokrát denne varí, než muž žijúci single, ktorý kuchyňu využíva k príprave raňajok a občasnému vareniu cez víkendy. Predsa len sa tak menia podmienky a spôsob využívania celkovej miestnosti. Nie každý má rovnaký štandard k tomu, čo potrebuje pre každodenný život a vchod domácnosti. Rovnako to platí aj pre ľudí, ktorí pracujú často mimo domu alebo nezvyknú variť. 

Dlažba a kameň

Pocitovo chladná, v prípade podlahového vytápania je však príjemne teplá. Nehodí sa do kuchyne, kde sú obyvatelia zvyknutí chodiť bosí alebo tvrdá dlažba ako aj kameň pôsobí neblaho na chrbát alebo kolená. Preto je dobré nosiť po dlažbe pružnú obuv.

Linoleum či marmoleum

Prírodný materiál, ktorý ocenia nielen alergici, sa vyrába z oleju, živice, vápencového prášku, korkovej a drevnej múčky a farebných pigmentov. Do kuchyne je často doporučovaná, avšak naši respondenti ju na základe skúseností skôr nedoporučujú do náročnejších priestor, pretože sa dá jednoducho preraziť či poškrabať. Výhodou je síce relatívne jednoduchá opraviteľnosť, ale je to zbytočná komplikácia.

Korok

Prírodný materiál, ktorý poskytuje príjemný došľap, väčšinou sa pokladá v dlaždiciach a ako posledný krok sa nalakuje, aby neboli medzi jednotlivými dlaždicami spary. Pokiaľ túžite po korkovej podlahe, doporučujeme niekoľko vrstiev laku, zabránite tak vsakovaniu rozliatej vody.

Vinyl a PVC 

Ide o rovnaký materiál s rôznymi vlastnosťami. Delí sa na homogenný a heterogenný, tie sa skladajú z viac vrstiev – z vrchnej vrstvy PVC a zo spodných mäkkých a izolačných textílií. Predávajú sa v rolách alebo ako plavajúca podlaha, prípadne po dieloch, ktoré sa lepia špeciálnymi lepidlami. Ich výhodou je jednoduchá údržba, dlhá životnosť, vhodnosť do vlhkého prostredia a nekonečná škála všelijakých možných dekorov a farieb. Ich hlavnými nevýhodami je možnosť jednoduchého preseknutia, nemožnosť renovácie.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články