• Štýle

aktualizované

Podlaha do kúpeľne

Podlaha do kúpeľni nemusí byť len obyčajná dlažba. Aké máte možnosti? Kúpeľňa patrí k najväčším investíciám, ktoré v byte a dome robíme. Keď už sa k jej rekonštrukcii rozhodneme, robíme ju z gruntu a ta zahrňuje kompletnú výmenu rozvodov, vybavenia, obkladov a pochopiteľne vo viacerých prípadov aj novú podlahu. 
Komplet Koral 
Dopredu si dôkladne premyslíte novú dispozíciu, veľký čas venujeme výberu obkladu aj sanity s vedomím, že kúpeľňa nám bude slúžiť budúcich možno aj pätnásť rokov a ich vzhľad nie je tak jednoduché zmeniť ako napríklad u obývacej miestnosti alebo spálňa, ktoré stačí vymaľovať a vymeniť pár vankúšov, aby sme výrazne zmenili atmosféru miestnosti. Podlaha do kúpeľni sa avšak od ďalších v byte odlišuje tým, že musí splňovať omnoho viac nárokov. Následujúce vlastnosti by mali byť samozrejmosťou: bezpečná a protišmyková, vode-odolná, teplá, ľahko čistiteľná a hygienická, trvanlivá, estetická a hlavne musí dokonalo ladiť s vybraným vybavením a obkladmi v celej miestnosti. Tie tam sú naozaj dlho, do kúpeľne dávala len dlažba, aj keď tá v preferenciách stále drží prvé miesto. Výber podlahy je avšak pocitová záležitosť a chlad dlažby nemusí každému vyhovovať. Ten kto si chce v kúpeľni vytvoriť wellness atmosféru, radšej zvolí drevo. Vyznávači minimalizmu zase siahnu po betónovej stierke. Ak budete robiť len lacnejšie renovácie napríklad v nájomnom byte, použijete PVC. Dizajnéri k niektorým štýlom doporučujú len určité materiály, napríklad k vidieckemu štýlu väčšinou drevo.
Nezabúdajte ani na tepelnú pohodu v kúpeľni. Kúpeľňa by podľa doporučení mala mať 23–25 °C, aby rýchlo vysychala a my sme sa v nej aj nahí cítili komfortne. Preto vedľa radiátoru alebo vykurovacieho rebríku volíme podlahové topenie. Vzhľadom v používaní vody a vzniku páry by tiež mala byť dobre odvetrávaná, aby tam nevznikali plesne. Kvalita odvetrávania by mala hrať úlohu aj pri výbere podlahy, pretože napríklad korok či drevo doporučujeme položiť len do dokonalo odvetrávaných priestorov.

Keramická dlažba

Je najobľúbenejší a najrozšírenejší materiál, pretože so svojimi vlastnosťami sa do kúpeľni dokonale hodí. Existuje veľký výber dekorov a výrobcov obvykle k obkladom ponúkajú aj zladenú dlažbu v sérii. Splňuje aj všetky podmienky. Kúpeľňové podlahové dlaždice vyberáme v nešmykľavej úprave, dostatočne tučné s otvorom do namáhaných priestorov. Protišmykovosť sa označuje dvoma spôsobmi. Pre bosú nohu sa používajú stupne A, B a C (C je najviac). Pre praktické upratovanie radšej siahneme po veľkoplošných dlaždiciach. V prípade mozaiky alebo malých dlaždičiek radšej volíme tmavú škarovaciu hmotu. Poklad bez spár je možný, veľmi náročný na remeselnú presnosť, preto sa používa len málo. Je cenovo dostupná.

Kamenná dlažba

Omnoho drahšia, ale tiež efektnejšia je kamenná dlažba. Jej výhodou je, že ju je možné tiež pokladať bez spár. Povrchovú úpravu si môžete zvoliť leštenú, matnú alebo opaľovanou. Leštený povrch je klzký, odoláva však dobre nečistotám a najlepšie na ňom vynikne štruktúra kameňa. Rovnako ako keramika aj kameň je chladný, preto aj pod neho je vhodné podlahové topenie.

Vinylová podlaha

Súčasným interiérovým trendom sú vinylové podlahy. Ich výhodou je schopnosť vziať na seba vernú podobu dreva či kameňa, ale tiež ich vode-odolnosť. Majú celkom uzavrený povrch s úpravou, vďaka ktorej neprepúšťajú nečistoty. Podlahu teda stačí zotrieť vlhkou handrou alebo mopom. Bežnému vinylu príliš nesvedčia teplotné výkyvy, preto sa vždy u predajca môžete opýtať, či je Vami vybraný typ do kúpeľne vhodný.
 
 Komplet Venus

Laminátová podlaha

Laminát v kúpeľni sme si donedávna nedokázali predstaviť. Kvalitné laminátové podlahy so špeciálnou vode-odolnou úpravou sa ale už nemusíme báť do kúpeľni dať. Napríklad podlahy Quick-Step z kolekcie Impressive sú špeciálne upravené technológiou Hydroseal, ktorá ich chráni pred sebemenším poškodením rozliatej vody. Najnovší laminát na sebe naviac dokáže vziať realistickejšiu podobu prírodných materiálov ešte lepšie než vinyl, miestnosti tak dodá jedinečnú autenticitu a je odolnejší.

Drevená podlaha

V moderných kúpeľniach sa stále častejšie objavuje drevo, predovšetkým exotické, ako je bambus, iroko, merbau alebo teak. Vďaka povrchovej úprave niektorých drevených kolekcií nie je potrebné sa obávať pokrútení dosiek vplyvom vlhka. Ich odolnosť môžeme ešte zlepšiť impregnáciou alebo špeciálnymi prípravkami proti plesniam. Mokré drevo nekĺže a môže tak výrazne znížiť možné riziko úrazu. Aj napriek tomu je ale potrebné, aby sme v kúpeľni zaistili správne odvetrávanie, ktoré zabráni zachytávanie vlhkosti v stenách a na podlahe.

Korok

V posledných rokoch sa spolu s trendom príklonu k prírodným materiálom objavuje stále častejšie korok. Jeho použitie v kúpeľni má niekoľko výhod – oproti drevu je výrazne lacnejší, veľmi príjemne mäkký a perfektne drží teplo, preto je korok radený do izolačných podlahovín, ktoré dobre korešpondujú s podlahovým vykurovaním. Pokiaľ sa Vám nepáči jeho prírodný vzhľad, môžeme vyberať z mnohých farieb a vzorov, populárne sú mozaiky, ale korok môže imitovať tiež pokojne  drevo či kameň. Jeho použitie v kúpeľni avšak vyžaduje precízne prelakovanie a dôkladné odvetranie.

Betónová stierka

Najskôr to bol pod omietkou starostlivo skrývaný stavebný materiál, ktorý sa teraz v niektorých typoch interiérov stavia na obdiv. V kúpeľni dokáže vykúzliť zaujímavú atmosféru, pre ktorú sú stále vyhľadávanejšie. Pre poriadok je výhodná ich bezspárovosť, nemusíme sa obávať ani mechanického poškodenia ani klzkého povrchu. Výhodou je aj široká farebná škála. V kúpeľniach sa ale nepoužíva betón – stavebný materiál, ale dopredu pripravené zmesi, ktoré sa nanášajú v tenkej vrstve. Podľa druhu spojiva je možné stierky rozdeliť na dva základné druhy. Jedným sú epoxidové a polyuretánové stierky (spojivom sú polyuretánové a epoxidové živice), druhým potom stierky cementové. Stierka nie je sama o sebe vode-odolná. V kúpeľni je vždy nutné uzavrieť jej povrch olejovaním, voskom alebo polyuretánovým či epoxidovým lakom.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články