• Štýle

aktualizované

Pop art

Pop art – nezameniteľný štýl, ktorému nechýba sebavyjadrenie. Po tom čo ho uvidíte sa prenesiete do nespútaného New Yorku slobodomyseľných šesťdesiatych  rokov. Poznáte ho podľa sýtych farieb, vtipného a zaujímavého designu.
Potreba sebavyjadrenia privádza architektov a umelcov k prebudeniu raz už žitých štýlov, dnes tieto trendy spojujeme pod jediným, tak trochu zavádzajúcom názvom – retro štýl. Je preto potrebné rozlišovať obdobia. A pritom napríklad dnešné pop art od svojho predobrazu neopisuje, ale ide si svojou vlastnou cestou. Štýl sa rýchlo rozšíril do všetkých oblastí umeleckej tvorby a designu. Charakteristické pre tento štýl je prejavenie vizuálnej podoby života metropolitnej ulice, filmu, hudby, a to predovšetkým, komiksov. Úplne obyčajné predmety dennej potreby (ako napríklad plechovky od rôznych potravín) se stali výtvarnými objektmi a štýl vtipnou formou paroduje konzumný spôsob života.
Pohovka Niagara
Umelecký smer popart alebo populárne umenie bolo veľmi obľúbeným a rozšíreným štýlom 60.rokov minulého storočia. Tento štýl bol inšpirovaný predovšetkým obľúbenými ikonami, umelcami a populárnymi osobnosťami, každodenným životom a bežnými vecami, tiež ho inšpirovali komiksy, reklamy. V tom čase sa na bývaní čoraz viac začali využívať rozsiahle povaly a skladové priestory. Otvorené priestory si u ľudí začali získavať značnú veľkú obľubu, a preto ich dizajnéri začali uprednostňovať aj pri zariaďovaní svojich vlastných interiérov. Dizajnéri využívali na rozdelenie plochy len prenosné steny, paravány alebo nejaký nábytok, ktorý rozostavali tak, aby tvoril hranice medzi jednotlivými obytnými zónami.

Bez odvahy to nepôjde 
Pop artový kultúrny interiérový štýl bývania do Európy priniesol majiteľ farmy v Normandii, ktorý sa na presťahoval na pokojný a nerušený vidiek zo San Francisca. Obyčajné pôvodné jednofarebné miestnosti tento štýl dokázal rozžiariť sedacím nábytkom v šokujúcej a veľmi výraznej žltej, červenej a oranžovej farby, plastovými stolmi a osvetlením stropu spolu s neobvyklými líniami. Takéto zariadenia domácností sa stali príkladom posunu funkcionalistického štýlu smerom k odvážnejším a výstrednejším, pre niekoho možno nepochopeným popartovým tvarom a modernejšej kultúre.

Ľúbivý a lacný štýl
Popart štýl je založený predovšetkým imidži. Základným prvkom inšpirácie bol najmä život veľkomesta s jeho neustálymi premenami, nočným životom spolu s blikotajúcim množstvom reklám, s ktorými sa stretneme takmer na každom kroku, snažia sa upútať pozornosť a šokovať. Interiérový dizajn bol ľúbivý a hlavne veľmi lacný, dovoliť si ho mohol takmer každý. Vo veľkom množstve sa rozšírili a začali používať plasty, ktoré boli cenovo dostupné pre všetkých ľudí. Do interiérov sa z nich začali vyrábať všetky možné kusy nábytku ako sú stoličky, stolíky či poháre. Prednosť dostali výrobky na jedno použitie, než naozaj kvalitné kusy nábytku.
Čo je charakteristické pre tento štýl?
V interiéry zariadenom v tomto štýle je značná prevaha výrazných a sýtych farieb, ktoré pútajú našu pozornosť – sýta ružová, červená, oranžová, žltá, zelená… Na popart štýle je skvelé to, že ignoruje pravidlá klasického a jednotného dizajnu, tento štýl zdôrazňuje slobodu a významné heslo, toho že všetko je možné. Tento štýl ocenia najmä mladí a kreatívni ľudia, so vzťahom k umeniu. K popartu výlučne patrí aj optimizmus a uvoľnenosť. Ani vo výbere zariadenia nemal žiadne obmedzenia, čo sa týkali štýlu nábytku alebo farebných kombinácií. Pri návrhoch si dizajnéri nemuseli nič zakazovať, ani sa držať strohých línií, nábytok vymýšľali rôznych tvarov, pretože len tie najzvláštnejšie tvary boli najzaujímavejšie. Vtedajší dizajnéri mali radi aj kontroverzné a výrazné vzory, veľké bodky a často sa inšpirovali populárnymi komiksmi.
Dostupné pre všetkých
V tomto období sa začal používať laminát, výsledok technológie pôvodne vyvinutej pre vojenské účely. Lacné plasty boli vďaka svojej ohybnosti, ľahkosti, farebnosti a nenáročnosti najobľúbenejšie, hoci neboli najkvalitnejšie, no pri zariaďovaní sa používal aj betón, tehly, kov, sklo a guma.
Uvažujete nad zariadením svojho interiéru v tomto štýle?
vo vašom interiéry by rozhodne nemali chýbať plasty
na stenu si kľudne zaveste plagáty známych osobností alebo vašich obľúbených hercov či spevákov
vyberajte si najmä veľmi výrazné a šokujúce farby
vyberajte si flexibilné prvky, ktoré sa postarajú o variabilitu
vytvorte atmosféru večerného mesta pomocou rôznych svetelných efektov a osvetlenia 
Doplnky by mali byť hravé, šialené a plné komerčných odkazov
nebojte sa šialených kombinácií a gýčov, tento štýl je preto stvorený
Hlavné slovo majú bezpochyby farby
Šíria okolo seba nákazlivý optimizmus a dobrú náladu. Tvoria podstatu tohto štýlu a sú proste všade. Sýta červená, žltá, modrá alebo zelená sa rôzne kombinujú a odvážne prekrývajú. Pestrofarebný kokteil ale má svoju logiku – pracuje väčšinou s plnými odtieňmi alebo poltónmi.
Pre koho je tento štýl určený?
pre ľudí, ktorí potrebujú slobodu
priaznivcom moderného umenia a rôznym umeleckým smerom
individualistom a ľudom bez nejakých záväzkov
pre ľudí, ktorí netrpia žiadnymi predsudkami
mestským ľuďom, ktorí inklinujú k módnym trendom
pre ľudí, ktorí sa neboja zmien, ba dokonca ich vyhľadávajú
Za pozornosť stoja tiež metalické povrchy. Najčastejšie sa využíva chróm, a to predovšetkým na konštrukciách nábytku alebo v detailoch doplnkoch. Výrazovosť a originalita sa prejavujú tiež na vzoroch. Nedá sa prehliadnuť nápadné geometrické tvary, väčšinou s oblými hranami. Štýl využíva fotografie, kresby a koláže všade, kde je to len možné. Komiksy aj v nadživotnej veľkosti nájdete na tapetách alebo priamo na nábytku.
Plasty
Posadnutosť umelými hmotami, ktorá ovládla svet v polovici minulého storočia, nemohla minúť ani design. Je to logické, veď ktorý iný materiál tak skvelo prijíma tvar a farbu a dá sa využiť prakticky kdekoľvek. Jeho zvláštny syrový pôvab vynikne obzvlášť pri kombinovaní s povrchovo dokonalým nerezom.
Môžete sa s interiérom pohrať a celý ho zariadiť štýlovo, ale bude to chcieť veľa trpezlivosti a hľadania, úspech a obdiv priateľov a návštev za to stojí. Pre efekt ale stačí napríklad len jedno kreslo, vankúš s potiskom alebo grafika či nejaký plagát na stenu.
Zariadenie interiéru v štýle pop art tentokrát s podstatne miernou farebnosťou, ktorú ocenia predovšetkým páni. Podstata spočíva s využitím priestoru, prácou s tvarmi a líniami. Kontrast bielej so sýtymi farbami potvrdzuje štýl.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články