• Štýle

aktualizované

Portugalský bývania

Elegancia na portugalský spôsob bývania sa stáva veľkým trendom. 

Obývacia stena Seul Dub sonoma Obývacia stena sonoma
 Obývacia stena Seul Dub

Predsieň ako vstupná brána do domu

Vstupná hala s čiernou konštrukciou konzolového stolíku, spolu s dvoma červene čalúnenými pufy pôsobí atraktívnym dojmom. Kovové detaily dodávajú priestoru potrebnú eleganciu. S tým skvele korešponduje drevo v šedom odtieni, ktoré nájdete na stene aj podlahe.

Obývacia miestnosť plná elegancie

Béžová farba patrí k veľmi elegantným odtieňom. K príjemnému posedeniu a relaxácií v obývacej miestnosti neodmysliteľne patria pohodlné kreslá a sedačka. Nenápadným sofistikovaným doplnkom je potom štruktúrovanie vnútorného polstrovania na ich operadlách. Vďaka béžovým a zemitým hnedým tónom nábytku tu skvele vyniknú zlatené prvky. V centru miestnosti sú dve jednoduché stolíky, na ktoré si môžete odkladať nielen nápoje, ale napríklad aj časopisy či knihy. K praktickému usporiadaniu potom prispievajú aj stolíky, ktoré sa nachádzajú na oboch stranách pohovky. Tvar stropného svietidla kopíruje stolné lampy.

Home office musí mať tiež štýl

Domáca kancelária má byť účelná, ale aj pohodlná. Má sa v nej človeku dobre pracovať a na prácu by sa tu mal tiež bez problémov sústrediť. To úzko súvisí s vybavením tejto miestnosti. Nemalo by vás tu nič rušiť, a to ani napríklad bolesť chrbta na nekvalitnej stoličke. Knižnica skladajúca sa z jednotlivých modulov umožňuje skladovanie rôznych dokumentov. Jednoduchá drevená konštrukcia stola, ktorý doplňuje zásuvkový kontajner s úložným priestorom, uľahčuje organizáciu kancelárskych potrieb. Trochu netypickým vybavením pre domácu kanceláriu je stojaca lampa vedľa stolu, ktorá však má jasný účel: Nezaberá na stole zbytočne miesto. Kožená kancelárska stolička má konštrukciu z nerezovej oceli a slúži k pohodlnému sedeniu za pracovným stolom.

Zelená v kombinácií s drevom upokojuje

Exkluzívne spálne, kde klasická kombinácia dreva a zelenej farby tvorí veľmi príjemnú atmosféru, sa dá označiť doslova za miestnosť snov. Posteľ čalúnená s mäkkým zeleným zamatom pôsobí zároveň veľmi pohodlne. Z rovnakého dreva ako posteľ sú vyrobené nočné stolíky, doplnené dvoma elegantnými lampičkami s konštrukciou z imitácie mramoru, čo korešponduje so stenou za posteľou. Celo-čalúnené zelené kreslo u stolíku u okna slúži k príjemnej relaxácií pred spánkom aj k pohodovému štartu do nového dňa.
Najčastejšie sa stretávame s ťažkým rustikálnym nábytkom a modernou, ktorá sa predsa len viac hodí aj do našich domácností. Portugalci nemusia riešiť zariadením bytu polročnou depresiou, ako tomu býva často u Škandinávcov a vzhľadom k podnebiu a množstvu slnka si môžu dovoliť nábytok tmavší a trošku prísnejší. S použitím vhodných farebných doplnkov sa stane aj tmavá miestnosť príjemným miestom pre prácu a odpočinok. Svetlú výnimku tvoria detské miestnosti, na ktorých si rodičia portugalských ratolestí nechávajú záležať a sú plné farieb, hojdacích sietí, hračiek a tajomných zákutí a dômyselných.

Používané materiály 

Najčastejšie používaný materiál je samozrejme drevo. Dubové drevo sa dováža zo Španielska, výnimku netvorí ani drevo gaštanové alebo čerešňové. Sedacie súpravy sú najčastejšie z tmavej kože – čiernej, šedej, hnedej, ktorá je výrazne šitá kontrastnou farebnou niťou zdôrazňujúc tvarovú líniu sedačiek. Tradičným materiálom pre výrobu sedacích súprav a doplnkov sú tiež korok a prútie. Výrobky umeleckých kováčov – svietniky, svietidla, len dokresľujú atmosféru a dokážu zaujímavo podtrhnúť kombináciu vidieckeho štýlu s modernou.

Svetlo a farby 

Najrôznejšie farebné kombinácie a doplnky výrazných farieb sú často prvkom rozjasňujúcim celú miestnosť. Výraznú farbu môžu niesť pohovky, kresla, povlečenie, prikrývky alebo jedna zo stien. Častou kombináciou farieb sú čierna, biela a červená alebo oranžová, výnimkou nie sú ani odtiene hnedej a žltej. Neoddeliteľnou súčasťou portugalských interiérov sú tiež kvetiny, nech už v kvetináčoch alebo rezané vo váze.

Doplnky všade, kam oko dohliadne 

Portugalská invencia nepozná medze, a tak sa môžeme stretnúť s vázami naplnenými morskými trofejami, kamienkami, farebnou ryžou alebo kukuricou, voľne položenými mušľami, polodrahokamami, sušenými kvetinami a podobne. Do už spomínaných ručne kovaných svietnikov patria samozrejme sviečky netradičných farieb a tvarov. Pri výbere elegantných a štýlových doplnkov nesmieme zabudnúť ani na obrazy a zrkadla v ozdobných drevených, kovových či sklenených rámoch, ktoré plnia mimo iného tiež dekoračné funkcie.
Štýlom môžeme nazvať aj spôsob, ako je interiér zariadený, akých znakov sa drží. Môže ísť o znaky regionálne, dobové, umelecké, môže ísť tiež o to, aké materiály a aká farebnosť je v interiéri zvolená. Štýlom určujeme náladu a atmosféru interiéru. Bez problémov investujete do pohodlné pohovky, jedálny stôl alebo posteľ kúpiť väčšinou musíte. Ale ako prídu na rád doplnky, mnohí sa boja, že si doma prinesú len zbytočné lapače prachu. Doplnky sú ale predovšetkým textílie, dekorácie v oknách, koberce, osvetlenie, drobný doplnkový nábytok alebo tapety. To všetko vnáša do miestnosti náladu a svojim štýlom a vzhľadom vytvára požadovanú atmosféru.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články