• News&Inspirations

aktualizované

Prečo kúpiť nový matrac?

Rozhodli ste sa pre kúpu nového matraca? Vyberajte skutočne starostlivo. A nezabúdajte tiež na rošt. Len vhodný matrac v kombinácií s dobrým roštom totiž dokonalo rozloží hmotnosť tela, kopíruje jeho tvar, poskytuje chrbtici dostatočnú oporu a svalom uvoľnenie. Inými slovami zaistí nám dobré spanie. 

Posteľ Demeter
Posteľ Demeter 

Dôvody pre kúpu nového kvalitného matraca

Človek prespí približne štvrtinu svojho života. Preto by sa mal každý z nás zaujímať o to, na čom spí, rovnako ako o kvalitu svojho spánku. A bez kvalitnej matrace sa nevyspíte. Väčšina ľudí na životnosť svojho matracu nedbá. Preto vám prezradíme hneď niekoľko dôvodov, prečo si váš starý matrac zaslúži vymeniť.
1. Spánok nesmie bolieť
Najzásadnejším argumentom pre nákup nového matraca je bez sporu preležanie toho aktuálneho matraca. Preležanie spôsobuje, že trpíte nespavosťou, bolesťou chrbtice, migrénami spôsobených krčnou chrbticou, ste rýchlejšie unavení a prakticky sa ráno prebudíte ešte vyčerpanejší, než keď ste na lože uľahli. A vedeli ste, že nekvalitný spánok môže mať vplyv mimo iného napríklad na váš prírastok na váhe? Keď sa váš matrac nevráti do pôvodnej polohy a pri ležaní sa dostatočne neprispôsobuje vášmu telu, prišiel čas pre zmenu.
2. Zatočte s roztočmi vo vašom matraci
Počas spánku dokáže ľudské telo vyprodukovať až liter potu, ktorý sa následne vsakuje do lôžkovín a do samotného matraca. Rovnako sa počas spánku odlupujú odumreté kúsky kože. Táto zmes tvorí živnú pôdu pre roztoče a baktérie, vďaka ktorým môžu vznikať alergie, vyrážky, ale tiež iné vážne onemocnenie. Moderné matrace sa už vyrábajú z antibakteriálnych materiálov, to však nič nemení na tom, že by ste nemali prekračovať dobu životnosti vášho matraca, ktorá v ideálnom prípade činia približne 10 rokov.
3. Pohodlné snenie
Rovnako ako na zdraví si nechajte záležať na patričnom komfortu pri spánku. 8 hodín, po ktoré by ste mali denne spať, nie je vôbec málo, snažte sa ich stráviť tak príjemne, ako je to len možné, inak si jednoducho neodpočiniete fyzicky ani mentálne. Kvalitný matrac vám umožní zaujať tu najpohodlnejšiu a najprirodzenejšiu pozíciu bez obmedzenia, vďaka ktorej sa uvoľníte a jednoducho zaspite. Pokiaľ sa pred spaním dlho prevaľujete a nie je možné, aby ste sa uvelebili, možno je práve matrac tým dôvodom.

Ako vybrať kvalitný matrac

Ako vybrať ten pravý, na ktorom sa vám bude spať ľahko ako na obláčiku? V prvom rade sa zamerajte na svoju váhu, od ktorej sa odvíja tvrdosť matraca. V zásade platí, že čím vyššia je vaša telesná hmotnosť, tým tvrdší by ste mali voliť matrac. Tvrdosť rovnako tak ovplyvňuje vaša obľúbená poloha pri spánku. Priaznivci spánku na boku by sa mali zamerať na mäkší matrac, zatiaľ čo spáči na chrbtici by sa mali orientovať na tvrdšie kúsky. Dôležitý je aj materiál, z ktorého sa matrac vyrába. Jeho voľba sa však už odvíja od vašich osobných potrieb a preferencií. Neváhajte sa pri výbere obrátiť na odborníka, popísať mu svoje potreby a spoločne isto nájdete ideálny výrobok. Z našej rady si môžete vybrať široké množstvo rôznych matracov z rôznych materiálov, ktoré u vás doma určite budú mať svoje vyhradené miesto. 
V každom prípade – je nutné si  matrac vyskúšať, aspoň niekoľko minút na nej poležať v polohe, v ktorej najčastejšie zaspávate a tiež v ktorej spíte prevažnú časť noci. Ideálne je, pokiaľ si matrac môžete požičať domov a vyskúšať ju cez noc. Predajcov, ktorí by túto službu ponúkali, avšak nie veľa. Pre porovnanie sa rovnako vyplatí skúsiť viac typov. 
Matrac by mal mať bodovú elasticitu. To znamená, že by sa mal prehýbať len v mieste, kde sa na ňom zatlačí. Keď si na neho ľahnete, mali by ste sa cítiť dobre. Matrac sa musí prispôsobiť vášmu telu. Určite by teda nikde nemal tlačiť. A chrbtica musí byť v rovine, čo sa najlepšie pozná v polohe na boku. 
Ak ležíte na chrbáte bedrovou oblasťou by sa oproti ostatným častiam tela nemal príliš prepadať, inak je matrac veľmi mäkký. Matrace majú stupne tvrdosti od jednej do päť. Ortopédi väčšinou doporučujú tie od troch stupňov hore, teda skôr tvrdšie. Stále obľúbené sú aj latexové matrace. Vyrábané sú zo zmesi syntetického a prírodného latexu – kaučuku. Čím väčší podiel prírodného latexu je v matraci, tým je výrobok kvalitnejší a tiež drahší. 
Najnovším hitom sa stali matrace z viscoelastickej polyuretanovej peny. Tento materiál totiž mení svoju tvrdosť v závislosti na teplote a tlaku tela užívateľa. To znamená, že matrac pri kontaktu s telesným teplom mäkne, telu ustupuje, čím dochádza k rovnomernému rozloženiu hmotnosti a skvelému prispôsobeniu krivkám ľudského tela. Vďaka efektu takzvaného pomalého vrátenia do pôvodnej polohy obmedzuje protitlak, nedochádza k narušeniu krvného obehu a naviac je eliminovaný vznik preležanín. Svalstvo je počas spánku úplne uvoľnené, čo prispieva k celkovej relaxácií organizmu a zmierneniu bolesti chrbtice. Pred výberom matraca si nezabudnite prezrieť našu ponuku, ktorá zahŕňa rôzne druhy matracov, podľa typu a tiež funkcie. Nezabúdajte na to, že podľa matraca závisí tiež váš kvalitný spánok.
Viac: httpss://www.nabytok-bogart.sk/latexove-c-150-46.150.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články