• News&Inspirations

aktualizované

Prečo pridať do bývania zamat?

V posledných rokoch ale zažíva comeback hodný majstra – také malé zamatové znovuzrodenie. Tentokrát ale v osviežujúcich farbách a o poznanie modernejších tvaroch.

Komplet nábytku do obývačky Malta Dub artisan/Biely mat Komplet nábytku do obývačky Malta Dub artisan/Biely mat
Komplet nábytku do obývačky Malta Dub 

Ako materiál je zamat tak výrazný, že rozhodne nie je možné to s ním preháňať. Potom by sa totiž od elegantnej okázalosti dalo veľmi jednoducho skĺznuť k nevkusnému gýču. Najväčší dojem zamat urobí čo solitér v rámci jednoducho poňatého celku. Tam totiž jednoducho vynikne a zohraje zaslúženú hlavnú úlohu. Je hebký, hrejivý a jeho farebné odlesky vytvárajú pôsobivý kontrast k matným materiálom. Obľube sa tak dnes teší predovšetkým v kombinácií s betónom v loftových interiéroch a na výbornú si rozumí tiež s kovom.Atraktívnu kombináciu zamat tvorí s vnútornou kovovou kostrou.

V zamatových kúskoch sa kombinuje štýl a pohodlie, o ktorých sa vám počas minulej zimnej sezóny mohlo len zdať. Siahnuť môžete po zamatovej pohovke, kresielku alebo napríklad lenoške či taburetu. Vyberať sa dá aj zo zamatom čalúnených stoličiek, svietidiel aj menších bytových doplnkov. Špeciálne miesto v zamatovom sortimentu majú závesy. V priebehu zimného obdobia miestnosť prohrejú a pridajú jej aj na útulnosti.

Pretože ale pôsobí veľmi ťažko, hodí sa len pre väčšie miestnosti s vyšším stropom, ktoré zvládnu a tepelne a zvukovo izolovať. Zamatové závesy však upevňujte zásadne na kovové tyče – na plastových veľmi veľkú parádu neurobia.Svoje pevné miesto má materiál aj v spálňach, kde sa vyníma na čalúnených posteliach, na ktorých sa potom človek vyspí skutočne ako na zámku.

Pokiaľ máte doma zamatové závesy, prikrývky či vankúše, občas ich vyklepajte. Keď to bude potrebné, dajú sa aj opatrne ručne preprať vo vlažnej vode. Čalúnený nábytok stačí raz za čas vyluxovať, prípadné nečistoty môžete skúsiť vyčistiť navlhčenou húbkou. Pred stovkami rokov sa zamat vyrábal výhradne z hodvábu.Teraz už výrobcovia k jeho výrobe používajú aj umelé materiály či bavlnu. Je tak výrazne dostupnejší, lacnejší a jednoduchší na údržbu.

Byt ako záhrada

Od prírody môžete opisovať bez najmenších obáv z neúspechu. Dokonale ladia farby už milióny rokov! Inšpirujte sa miestom, ktoré máte najradšej. Je to kút v záhrade alebo v lese? Aké odtiene zelenej tam sú? A aké je drevo? Nebojte sa miešať rôzne tóny, je to predsa prirodzené. Vylaďte si izbu tak, aby vám v nej bolo rovnako dobre ako vonku.

Zelená

Svieža zelená farba sa tento rok stala módnym odtieňom č. 1. Uvidíte ju na prehliadkových mólach, v uliciach a môžete sa na ňu pozerať aj každý deň doma. Začnite napríklad vankúšom alebo pohovkou, ktorá môže osviežiť vašu obývaciu miestnosť alebo iný priestor. 

Tón v tóne

Jemné prechody odtieňov vyvolávajú príjemný pocit harmónie a rádu. Farbu o tón svetlejší, než je poťah obľúbeného kresla, nájdete naozaj jednoducho.

Piesok a drevo

Zemité odtiene, inšpirované farbami púšte, pôsobia teplo a samozrejme. Stretávame sa s nimi na toľkých miestach vo svojom živote! Ak niečo chcete, ale zatiaľ neviete čo, začnite pieskovým odtieňom na stene, nikdy tak nič nepokazíte.

Mätová zelená

Odtieň nazývaný mint sa stal superhviezdou medzi farbami pred niekoľkými rokmi a jeho obľuba stále neutícha. Pôsobí optimisticky a nevinne, preto ho interiéroví designéri radi kombinujú s kontrastnými farbami a hrubým materiálom. Dokáže odľahčiť každý priestor a dať mu sviežu, životom ešte neoprieskanú tvár.

Energetická oranžová

Pomaranč nám trochu zovšednel vďaka obľube oranžové v devädesiatych rokoch minulého storočia. Niektoré pizzérie sa z nej dodnes spamätávajú, ale oranžová už nastupuje znovu: tentokrát v doprovode bohémskych vzorov a tlmená všeobecne prijateľnou paletou šedých a čiernych farieb. Kto z vás potrebuje dobiť energiu?

Minimalistická pokojná šedá

Túžite po tichu, pokoja a elegantných kompozíciách, ktoré vás v nezmenenej podobe budú prevádzať po celý život? Zamerajte sa na inšpiráciu východným štýlom, objavte kúzlo bambusu, subtílnych línií paravánu a robustných váz s bohatými dekórmi. Jediné, čo vás bude prebúdzať z pokojnej letargie, bude túžba po čerstvých kvetinách.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články