• Štýle

aktualizované

Prírodné bývanie

Pokiaľ máte naozaj  radi prírodu, môžete si v tomto štýle zariadiť aj svoje bývanie. Rozhodne nie je nutné sa hneď sťahovať na vidiek a kupovať chalupu. Svoj kúsok vidieku môžete vytvoriť aj v mestskom dome alebo dokonca byte. Inšpirujte sa skvelými nápadmi a vytvorte si zo svojho bývania naozaj útulný domov plný kľudu a rodinnej pohody. 
Neustále sa obracia k prírode, drevu, kameňom a sklu. Cez jemné neutrálne tóny púšťa do interiéru svetlo, kombinuje moderné a tradičné materiály, používa prírodné tkaniny, sviečky, textílie s prúžkami a kvetinami a jednoduché, biele plátno.  Je to štýl, ktorý dokáže interiér naplniť ľahkosťou a vzdušnosťou v letných mesiacoch a priateľskou, hrejivou atmosférou v zimnom období. Aj taký dokáže byť prírodný interiér.
K vidieku patrí okrem dreva aj biela farba a jednoduché zariadenie. Nezabúdajte na čerstvé kvetiny na kuchynskom stole. Drevené trámy vo vašom bývaní vytvoria ten pravý vidiecky dojem. Nechajte im prírodný vzhľad a nijak je nezakrývajte. Kuchyňu, ktorá pripomína skôr vidiek, môže byť opäť drevená. Nezabúdajte na štvorčekovaný obrus a dekorácie, ktoré patria k prírode a pohodlnému pobytu na chalupe. Skvelým doplnkom sú aj sušené levandule a hrnčeky, doplnky typické pre vidiek. Drevená závesná tyč vám uľahčí sušenie ďalších byliniek. Jednoduché dekorácie vytvoríte aj zo sušeného obilia. Môžete sa inšpirovať aj šitými dekoráciami. V prírodnom štýle môžete mať aj svoju toaletu. Stačí, keď stenu obložíte drevom a povesíte na ňu veniec zo sušených kvetín.
Vidiecky štýl môžete vniesť aj do svojej kúpeľne. Opäť použite drevený nábytok, jednoduché doplnky, ale hlavne – minimum kovu. Zamerajte sa tiež na detaily. Pomocou zaváracích pohárov a dosky môžete vytvoriť naozaj originálne, a taktiež funkčné osvetlenie. Pokiaľ chcete mať kúsok vidieku aj v malom nájomnom byte, postačia vám jedne drevené dvere. Dvere imitujú napríklad dvere k stodole. Môžete nimi rozdeliť miestnosti alebo je použiť napríklad k vyhradeniu intímneho priestoru. Nezabúdajte na pohodlie. To vám zaručí množstvo vankúšov s prírodnými vzormi, pletené deky a prikrývky. Nehu vidieka potom vnesiete do svojej spálne čerstvými kvetinami, dreveným nočným stolíkom a prírodnými košíkmi. Tiež nezabúdajte na detaily v podobe retro budíkov a obliečok a prikrývok z prírodných tkanín.
Veľmi populárne je bývanie v jemných béžových odtieňoch pieskovej alebo tmavohnedej. Tieto odtiene tak rýchlo nevychádzajú z módy. Takáto kombinácia pôsobí veľmi vkusne, elegantne a  zároveň vďaka nej vyzerá interiér príjemne a upokojujúco. Tieto črty bývania dotvárajú hnedé tóny, odtiene farby, ktoré pozorujeme v prírode častejšie. Takéto odtiene môžeme použiť takmer všade, budú vyvolávať rovnaké pocity na rôznych miestach. Pri výbere základnej farby do interiéru, alebo ktorejkoľvek miestnosti sa nevyhýbajte krémovej alebo bielej klasike, či svetlej hnedej. Ako kontrast k takýmto farbám vyberajte čokoládovú hnedú alebo rôzne zemité tóny farieb. To je určite dobrý podklad ak sa vám viac pozdávajú sýtejšie farebné odtiene. Nebojte sa siahnuť ani po iných výrazných hnedých odtieňov.
 
Pohovka Walker
Materiály
Človek má spolu až päť zmyslov a tie sú istým spôsobom v situáciach prepojené – zrak nám napovie, čo má očakávať hmat. Farba nie je jediná, ktorá tvorí atmosféru interiéru. Štruktúra látok, podlahy, kobercov alebo žalúzií hrá rovnako významnú úlohu v celkovom pocite z priestoru. 
Vyskladaním hladkých materiálov (steny, podlaha, drevený nábytok) a štruktúrovaných materiálov –tkaný koberec, našuchorené vankúše, ozdobné strapce alebo štruktúrovaná prikrývka aj týmito detailami dokážete odstrániť vizuálnu nudu v interiéri. Úplne rovnaký odtieň vyzerá odlišne na hrubo pletenej deke a inak na dohladka vystierkovanej stene. 
Čomu sa  určite vyhnite 
Prírodné materiály by mali byť elegantné, pohodlné a prirodzené. Vynechajte a zredukujte umelé materiály vo vašom domove – plasty, najlepšie aj laminát, koženku a umelé príliš lesklé, priesvitné neprirodzené látky. 
Ak sa vám predsa len po čase zažiada iná farba ako odtieň hnedej, s prehľadom môžete použiť tlmené zelené tóny. Na rozveselenie a oživenie poslúži aj oranžová alebo odtiene červenej –  burgundská červená farba. Príroda a rôzne tradície tento štýl dokonale vystihuje. Vidiecky štýl spojuje predovšetkým tradíciu, prírodu a ctí remeselnú poctivosť. Napriek tomu celý nábytok dýcha sviežim prírodným dojmom a pokojnou atmosférou, ktorý nakoniec pôsobí elegantne, čisto a taktiež moderne.
Mnoho domov, ako novejších, tak aj tých starších, má interiér bohatý na farby, čo je v prírodnom štýle dôležité. Avšak ak sa stále neviete s istotou rozhodnúť, ktorá farba je tá vaša, nebojte sa dať šancu zelenej farbe. Je dokázané, že zelená farba upokojuje a pôsobí pre nás upokojujúco po dlhom dni, alebo po dlhom čase strávenom za počítačom alebo čítaním knihy. Zelenú farbu si môžete zvoliť do kúpeľni alebo ako doplnkovú farbu k nejakej inej farbe, alebo ju môžete zladiť s klasickou bielou farbou s ktorou nič nepokazíte. Táto farba vám bude prospievať a nemusíte sa báť ju zvoliť napríklad do spálne.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články