• Štýle

aktualizované

Puristický štýl

Ako u väčšiny moderných štýlov sa tu ozdob ani doplnkov nedočkáte. Je štýlovo čistý, s dôrazom na detail. Purizmus nemusí znamenať extrémnu uvoľnenosť alebo neútulné, mrazivo chladné bývanie. Odvaha k veľkorysosti, voľné plochy a monochromatické farby vytvárajú takmer meditatívny pokoj, ktorý puristi potrebujú k práci a životu. Vďaka menšiemu počtu lepšie vyniknú jednotlivosti. Nemusíte ale vypratať celý svoj byt, aby ste vytvorili meditatívnu atmosféru. Už len niekoľko prostých vecí vnesie do chaosu poriadok. A v neposlednom rade – menej znamená u tohto štýlu vybavení viac! Štýlovo čistý, s dôrazom na detail – taký je puristický štýl. Preto nie je divu, že mu dominuje hlavne biela farba, ktorou maximálne doplní drevo a kvalitná prírodná koža. Tento štýl potlačuje farebnosť, množstvo nábytku sa omedzuje na minimum, ale dôležitá je jeho prepracovanosť, zladenosť a zmysel pre detail. Luster, stojaca lampa a pracovná lampička tak nutne musia pochádzať z rovnakej kolekcie, farba prírodnej kože na pohovke je totožná s maľbou stien. Všetko samozrejme býva v prvotriednej kvalite.
Nie príliš kreatívne, ale v žiadnom prípade nudne – tak bývajú tí, ktorý doma milujú čisté tvary, pokoj a poriadok. Odvaha k veľkorysosti, voľné plochy a monochromatické farby vytvárajú takmer meditatívny pokoj, ktorý puristi potrebujú k práci a životu. Purizmus však nemusí bezpodmienečne znamenať extrémnu uvoľnenosť alebo neútulné, mrazivo chladné bývanie – naopak. Vďaka menšiemu počtu lepšie vyniknú jednotlivosti. Lampa, obraz alebo váza sú inscenované takmer ako umelecké diela. Nemusíte ale vypratať celý svoj byt, aby ste vytvorili meditatívnu atmosféru. Už len niekoľko prostých vecí vnesie do chaosu pokoj.

Farebnú harmóniu k silnejšej atmosfére
Biela síce môže slúžiť ako neutrálne pozadie pre každú dekoráciu, mnoho ľudí však radšej dáva prednosť väčšej pestrosti. Každá farba má psychologický účinok – pokiaľ sa použije cielene, vytvorí atmosféru, ktorá sa bude hodiť k účelu miestnosti. Vznikne útulný dojem.
Žltá zvyšuje schopnosť koncentrácie a úsudku, osviežuje pri únave, dvíha náladu a podporuje komunikáciu – dobrá farba do kancelárie či domácej kuchyne.
Oranžová pôsobí dobrosrdečne, vyvoláva veselú, družnú a optimistickú náladu – hodí sa do všetkých izieb, kde sa častejšie schádzajú členovia rodiny.
Červená zaháňa depresie, hreje na dušu, dodáva odvahu a povzbudzuje k činu. Červená miestnosť opticky zmenšuje, príliš veľké priestory sa vďaka nej stávajú útulnejšími. Upozornenie: Príliš mnoho červenej môže viesť aj k agresivite.
Zelená znamená nádej a vnáša do miestnosti harmóniu. Je to farba rastu a uzdravenia. Vo všetkých izieb pôsobí upokojujúcejším dojmom.
Modrá je farba oblohy a more, pôsobí preto vzdušne a opticky zväčšuje malé miestnosti: upokojuje a pomáha proti nespavosti. Modrá však miestnosť opticky o 2 – 3°C ochladí, hodí sa preto predovšetkým do odpočinutých miestností a kúpeľní.
Fialová podporuje kreativitu a inšpiráciu. Orgovánové odtiene pôsobia sviežo, tmavo fialové tóny naproti tomu honosne a reprezentatívne.
Nechajte si poradiť a experimentujte! Dôverujte svojmu citu a Vaša voľba farieb dobre dopadne. Ti, ktorí nemajú toľko odvahy, môžu svoje steny zatiaľ nechať čakať a zdôrazniť pestré akcenty pomocou závesov, vankúšov, prikrývok a kobercov.
Skriňa Sandra 200 D

Strohý minimalizmus
Obľúbenosť minimalistického štýlu je daná predovšetkým jeho neutrálnosťou. Minimalistický interiér je nenápadný, napriek tomu vkusný. Jeho jednoduché línie sa dajú veľmi jednoducho a efektne kombinovať s výraznejšími prvkami. Veľmi pôsobivé je použitie doplnkov z ďalekého východu alebo Afriky. Do minimalistického interiéru zapadne takisto jednoducho historický solitér, rovnako tak ako retro štýl šesťdesiatych či sedemdesiatych rokov. Pokiaľ si zariaďujeme interiér, väčšinou se rozhodujeme podľa vlastného vkusu a citu. Striktné rešpektovanie jednotlivých módnych štýlov by mohlo pôsobiť fádne a neosobne. Často sa preto stretávame s kombináciami rôznych štýlov.
S nádychom luxusu
Noblesné interiéry si zaobstarávajú väčšinou ľudia s dokonalým vkusom a citom pre detail. Základom sú špičkové diela svetového designu. Nenechajte sa však zmiasť dojmom, že by luxusný štýl mal pôsobiť stroho a neosobne. Materiály používané v týchto interiéroch sú nielen kvalitné, ale aj ich užitková hodnota je na vysokej úrovni, čo zaisťuje každodenný komfort. Nie je neobvyklé, aby luxusný interiér vytváral pocit útulného, teplého domova.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články