• Štýle

aktualizované

Rohové sedacie súpravy

Možno si hovoríte, že na výbere skrine nie je nič ťažkého. Pretože najdôležitejšie je, aby sa vám vzhľadovo hodila do spálne či šatne. Iba design za kvalitou skrine ale nestojí. Stačí pomyslieť na ráno, kedy otvoríte skriňu a miesto usporiadaného oblečenia sa na vás vyhrnie všetko. Úsmev z tváre vám v momente zmizne. Držte sa zásad výberu!

 Moderná rohová sedacia súprava Annabelle
Moderná sedacia súprava Anabelle 
Pravidlom číslo jedna je – vnútorné vybavenie . Skôr alebo neskôr uznáte, ako dôležité a pohodlné je, aby sukňa, opasok, blúzka a sveter, teda každý kus oblečenia, mal svoje miesto. Rýchle nájdete, čo potrebujete a pritom obsah skrine nemusí skončiť hore nohami. Starostlivo si preto prezrite vnútorné vybavenie – systémy, ktoré skriňa ponúka. Má tyč na povesenie ramienok? Dostatok širokých políc? Či výsuvných šuplíkov? Predstavte si, ako by ste svoje oblečenie chceli mať usporiadané a podľa toho skriňu zvoľte.
Pravidlom číslo dva je – výška skrine . Je pravdou, že čím vyššiu skriňu si kúpite, tým viac úložného priestoru môžete ma. Do hornej časti skrine zvyčajne odložíte sezónne oblečenie. Viete ale, že hore dosiahnete bezpečne a komfortne? Áno, aj výška skrine má svoje riešenie. Len sa uistite, že vám výška nebude na obtiaž, ale k úžitku. Pravidlom číslo tri sú – pojazdné mechanizmy. Vyskúšajte si uchytenie dverí a pojazdné systémy. Dá sa vaša skriňa otvoriť ľahko? A vysúvanie šuplíkov tiež? Malo by, je to dôležité pre jej fungovanie. Skriňu budete používať dennodenne. Na to nezabúdajte.
Pravidlom číslo štyri je – stabilita skrine. Pokiaľ viete, že nemáte na milimeter rovnú podlahu, poobzerajte sa po skrini, ktorú je možné pripevniť k stene alebo spojiť s ďalšou skriňou. Zabránite tomu, aby sa skriňa kývala pri každom otvorení. Pravidlom číslo päť je – spôsob otvárania. Obľúbenou variantou otvárania sú posuvné dvere. Hodia sa do miestností, ktoré sú priestorovo menšie, kde by dvojkrídlové dvere obmedzovali váš pohyb. Pokiaľ máte priestornú miestnosť.
Do spálne by ste mali každý deň vkročiť s blaženým pocitom. Veď práve spálňa sa stará o váš duševný pokoj, pohodlie a kvalitný spánok. Ako nešliapnuť vedľa? Riaďte sa štýlom a potrebami. Aké farby máte radi? Aká kombinácia materiálov sa vám páči? Čo všetko v spálni potrebujete mať? Viete? Potom máte napol vyhrané.
Nábytok do spálne môžete vyberať po jednotlivých častiach, čo je beh na dlhšiu trať, či ako zostavu. Kúpou už zostavenej spálne (jednoznačne) ušetríte nielen peniaze, ale aj čas. Na jeden klik, za jednu cenu a v jednotnom designu budete mať vybavenú celú spálňu. Súčasťou zostavy je zvyčajne dvojlôžková posteľ, priestorná skriňa, nočné stolíky, niekedy aj komoda, teda všetko, čo pre život v spálni bežne patrí. Nezabudnite tiež, že spálňový nábytok vám bude dodaný v pevných rozmeroch, miestnosť si preto dopredu dobre zmerajte, pokojne aj dvakrát. Nábytok potom do priestoru skvelo sadne. A  vašej spálni to bude ohromne pasovať.
Rohové sedacie súpravy patria do kategórie veľkých, priestorovo náročných kusov sedacieho nábytku. Pri výberu nezabúdajte na to, že inak pôsobí sedačka v obchode s nábytkom a úplne iný dojem z nej potom budete mať doma. Rohové sedacie súpravy je vhodné zvoliť len do obývacích miestností, ktoré majú nadštandardnú veľkosť, prípadne tiež pre viacpočetné domácnosti, či rodiny, u ktorých sú časté návštevy.
Veľkosť izby vždy porovnajte s rozmerom rohovej sedacej súpravy. Sedačka by nemala brániť vo voľnom pohybe po miestnosti. Pred súpravou by mal tiež byť umiestnený konferenčný stolík. Podľa posledných trendov v interiérovej architektúre už nie je nutné sedačku umiestniť k stene. Pokiaľ je potrebne vizuálne oddeliť priestor pre rodinné posedenie a sledovanie televízie a kuchynskú linku s jedálnym stolom, môže byť predelený práve rohová sedacia súprava.
Úplne individuálny je výber materiálu a farebnosti. Pokiaľ je vaša rodina početná a patria do nej malé deti a domáci maznáčikovia, zvoľte jednoducho čistiteľný materiál. Farba pohovky by potom mala byť taká, aby prípadné nečistoty alebo chlpy neboli hneď viditeľné. Napríklad tmavá koža je praktický a štýlový materiál, nevýhodou je potom ale jeho drahšia trhová cena. Sedačky môžu byť tiež potiahnuté bavlnou, mikrovláknom, mikroplyšom, mikrofázou alebo umelou kožou.
Pokiaľ sa u vás s návštevami dvere netrhnú a nemáte špeciálnu izbu pre hostí, zvážte kúpu rozkladacej sedacej súpravy. Na každodenné spanie by mala slúžiť posteľ, sedačky sú konštruované predovšetkým na sedenie. Kvalitné sedacie súpravy ale zaistia pohodlie aj pre občasné prenocovanie. Výber rohovej sedacej súpravy sa odvíja od toho, koľko vás v domácnosti je. Je ideálnym doplnkom pre veľkú rodinu, rovnako tak pre byt, v ktorom je viac spolubývajúcich. Ponúka možnosť, aby sa všetci obyvatelia spoločne stretli v jednej miestnosti a mohli si u debaty príjemne posedieť. Pokiaľ ale bývate v garsónke, bude pre vás vhodnejšia sedačka dvojmiestna alebo samostatne stojace kreslá. Výber zvážte predovšetkým podľa funkčnosti vášho bývania, ktoré si vyberiete podľa vašich možností a izbového nábytku. 
 Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články